Концерт НАША ВЕЛИКА ЕКС ЈУ ПЈЕСМАРИЦА – ВЕСНА ПИСАРОВИЋ и ЏЕЗ ТРИО

У Концертној дворани Банског двора 01. јула 2018. године (недјеља) у 20.00 часова одржаће се концерт НАША ВЕЛИКА ЕX YУ ПЈЕСМАРИЦА – ВЕСНА ПИСАРОВИЋ & ЏЕЗ ТРИО, Zeno de Rossi (бубањ), Giorgio Pacorig (клавир) i Romano Todesco (контрабас).
Банка партнер: ADDIKO BANK
Улазнице за концерт могу се купити на билетарници Банског двора од понедјељка 25. јуна 2018. године у периоду од 10.00 до 18.00 часова, по цијени од 7КМ.
Организатор концерта: ЈУ „Бански двор – Културни центар“.

Весна Писаровић некад је била поп пјевачица … све док се није сусрела са музиком Petera Brötzmanna, која ју је усмјерила на одважне путешествије свијетом џеза. «Наша велика пјесамарица» нови је плод њеног великог заокрета, али и један интиман осврт на властито поп искуство. Уз ироничну референцу на “The Great American Songbook”, овај нам албум пружа сасвим оригиналан осврт на ЕКС ЈУ музичку сцену од 50-тих до 70-тих година, не уз носталгичну чежњу, већ уз покушај креативног односа према прошлости. Срцепарајуће баладе у биг-бенд аранжманима и лаки еуровизијски хитови, француске шансоне и италијански шлагери у препјевима, твист мелодије и пасторалне рок сцене, сфинг плесњаци и неизбјежни јужноамерички ритмови Медитерана – Весна Писаровић и њени музички партнери све то подлијежу минуциозном поступку деконструкције, уз сасвим ексцентричну музичку монтажу. Њен особен глас и музичко умијеће овдје долазе до пуног изражаја уз дијалог с неким од придружених славних свјетских џез имена, као што су Greg Cohen (прослављен по сурадњи с Tom Waitsom, Bob Dylanom, John Zornom, Lou Reedom, Norah Jones, итд. ), Chris Abrahams i Tony Buck (или двије трећине аустралијског експерименталног триа The Necks), али и Francesco Bigoni и Gerhard Gschlößl, те аустријски експериментални музичар Dieb13. Као резулатат имамо једну “Пјесмарицу” саткану од “немогућих” стандарда – свима нама знаних мелодија Индекса, Арсена Дедића, Терезе Кесовије, Далибора Бруна, Бети Јурковић, Бисере Велетанлић, као и многих других – али које више нису ствар забавне музике, већ су основе и предлошци за џез импровизацију и експерименти: за игру између форме и неформираног, мелодичног и дисонантног, између аутентичног и хибридног.
“Наша велика пјесмарица” објављена је прошле године код авангардног берлинског џез издавача “Jazzwerkstatt”, а ове године објављена је и код нас под етикетом ПДВ Рекордса.
Весна ће наступити уз италијански џез трио – Zeno de Rossi (бубањ), Giorgio Pacorig (клавир) i Romano Todesco (контрабас).

Share