Концерт на Тврђави Кастел

На Тврђави Кастел 02.07.2012. године (понедјељак) одржаће се концерт у оквиру 10. „KASTEL ROCK FEST 2012“.
Учесници фестивала:
FRANZ FERDINAND
DAMIR URBAN & 4
VATRA
ALEXANDRIA

 ***

Na Festivalu koji se već tradicionalno održava u Banjaluci svoje učešće potvrdila je svjetska rock atrakcija iz Škotske, Franz Ferdinand. Osim najavljenog škotskog sastava nastupiće Urban & 4, Vatra i grupa Alexandria iz Banjaluke. Alexandria se nedavno publici predstavila novim CD-om “Aktivni radio materijal” i spotom za pjesmu “Hajde da plešemo”, u izdanju Muzičke produkcije INTERMEZZO.

***

Franz Ferdinand je škotski rock sastav, nazvan po austrijskom nadvojvodi Franji Ferdinandu. Sastav se sastoji od članova, Alexa Kapranosa (prvi vokal i električna gitara), Boba Hardya (bas gitara), Nicka McCarthya (ritam gitara, klavijature i prateći vokali) Paula Thomsona (bubnjevi, udaraljke i prateći vokali).

Prvi uspjeh su postigli kada im je drugi singl dospi na broj 3 britanske top ljestvice, nakon čega slijedi njihov prvjenac album Franz Ferdinand, koji nakon objavljivanja zauzima broj 3 britanske top ljestvice debi albuma. Sastav 2004. godine osvaja nagradu ‘Mercury Music Prize’, a 2005. dvije nagrade ‘BRIT Awardsa’ u kategorijama za najbolji britanski sastav i najbolji britanski izvođači. Muzički časopis ‘NME’, proglašava istoimeni Franz Ferdinand, albumom godine. Tri pjesme sa albuma „Take Me Out“, „The Dark of the Matinée“ i „This Fire“ završila su na top deset singlova.

 ***

Damir Urban, rođen 19. septembra 1968. u Rijeci, je hrvatski rock pjevač, tekstopisac i gitarista, a od 2004. član je Vijeća za nove medijske kulture pri Ministarstvu Republike Hrvatske.

Svoj prvi javni nastup imao je na riječkoj rock sceni kao šesnaestogodišnjak s grupom „La bellona“ koju je osnovao 1984. godine. U bendu je svirao bas gitaru te pisao tekstove i muziku. Tokom 1986. nastaje grupa „Laufer“ u kojoj je autor tekstova, koautor muzike i vodeći vokal. Prvi album Laufera „The best of…“, s hitovima „Moja voda“, „Svijet za nas“, „Lopov Jack“ i dr. izlazi 1993. u izdanju slovenske diskografske kuće „Corona records“. Pjesma „Moja voda“ dobija nagradu Radija Velike Gorice za Hit godine. U sljedeće dvije godine izlaze dva albuma, „Pustinje“ (1994.) i „EP“ (1995.) u izdanju kuće „Croatia Records“. Zbog autorskih nesuglasica grupa Laufer ubrzo prestaje s radom.

Godine 1996. izdaje prvi samostalni album, „Otrovna kiša“ u izdanju Izabela Recordsa koji je snimio uz pomoć prijatelja okupljenih pod imenom 4. Album, na kojem se nalaze hitovi „Astronaut“, „Nebo“ i „Robot“, nominovan je za nagradu Porin i to u tri kategorije: za najbolji video broj („Nebo“), za najbolju produkciju, te najbolju snimku albuma. Dvije godine kasnije, u izdanju Croatia Recordsa, izlazi drugi album, „Žena dijete“, za kojeg dobija Porina za najbolji rock album i najbolji album alternativne muzike. Međutim, nagradu za najbolji album alternativne muzike je odbio primiti smatrajući da album „Žena dijete“ pripada rock žanru te da je nominacijom u kategoriji alternativnog rocka oštetio one koji to zaista jesu. Pored Porina, album je osvojio i nekoliko „Crnih mačaka“ te od strane muzičkih kritičara proglašen za jednim od deset najboljih albuma decenije. U oktobru i novembru 2004. u studiju G.I.S. u Rijeci snima svoj treći album, „Retro“, kojeg izdaje diskografska kuća „Croatia Records“. U snimanju su mu i ovaj put pomogli prijatelji pod imenom 4: Marko Bradašia (bubnjevi), Sandi Bratonja (bas), Saša Markovski (klavijature) i Tonči Radić (gitara).

***

Vatra je virovitički rock sastav koji je osnovan 1999. godine. Svoj prvi CD objavili su 1999. godine pod nazivom Između nas. Ovim albumom bili su nominovan na novinarskoj novinarskoj rock nagradi „Crni mačak“ 2000. godine u kategoriji za nadu godine. 2002. godine potpisali su ugovor s diskografskom kućom Dallas Records, i iste godine objavili album Anđeo s greškom. Slijedi niz izdanja, a 2008. godine objavljuju svoj peti studijski album Sputnik na kojem su producenti bili Jura Ferina i Pavle Miholjević.

Ivan Dečak – vokal, ritam gitara
Irena „Cega“ Celio – klavijature, prateći vokal
Robert Kelemen – električna gitara
Boris Gudlin – bas gitara
Mario Robert Kasumović -bubnjevi

Share