Концерт Матија Дедић

У Концертној дворани Банског двора 11. новембра 2017. године (субота) у 20.00 часова одржаће се концерт џез пијанисте Матије Дедића „Матија свира Арсена“
– омаж стваралачком опусу Арсена Дедића.
Цијена карте је 10 КМ, карте се могу купити на билетарници Банског двора од 01. новембра (сриједа) у времену од 10.00 до 18.00 часова, осим недјељом.
Резервисане карте се могу преузети до 11. новембра до 12.00 часова.
Концерт је дио програма обиљежавања 85 година постојања Банског двора.

Plakat---Matija---štampanje---fb--web

Матија Дедић је рођен у Загребу 02. марта 1973. године. Почео је да свира  клавир од своје пете године. Након завршетка Музичке гимназије „Ватрослав Лисински“ у Загребу, 1991. године, одлази  у Граз на Џез академију гдје  дипломира 1997. године у класи професора Harald Neuvirth. Имао је приватне часове са J. Tailor -ом из Келна, Hal Galper, Bill Dobins и Barri Harris.

У Загреб се вратио 1997. године и убрзо постиже велики углед на хрватској музичкој сцени. Током тих година свира са својим саставом под називом Boliers Quartet, са којим прати велике џез музичаре попут Bennya Golsona, Kennya Burrela, Roya Haynesa, Joséa Felicianoa и састава „All Stars Band“. Наступао је са Тамаром Обровац и њеним квартетом. Крајем 1990 -их оснива трио под називом Матија Дедић Трио који изводи његова ауторска дјела. Заједно са њим у саставу још свирају искусни џез музичари из квартета Тамаре Обровац, Жига Голоб (контрабас) и Крунослав Левачић (бубњеви).

Свирао је у готово свим земљама Европе, те у Сједињеним Амерчким Државама са великим музичким именима као што су Alvin Queen, Martin Drew, Ron Ringwood, Бошко Петровић, Marc Murphy Band, Patrizia Conte, David Gazarov, Gianni Basso, Miles Griffith, Onder Fokan, Jean Louis Rassinfosse, Anca Parghel, Tomi Emanuel, Lenny White, Kendrick Scott, Jim Madison, Jeff Ballard, Vicente Archer, Buster Wiliams, Larry Grenadier, NHO Pedersen, Ron Mcclure, Тамара Обровац, Marek Patrman, Salvatore Maiore и многи други.

Пише музику за телевизију и позориште, а такође наступа са популарним музичарима хрватске поп сцене. Године 2000. потписао је уговор са издавачком кућом Cantus records. Исте године Cantus records објављује његов први соло албум под називом „Solo Part 1“, а у децембру 2001.године и други албум под називом „Handwriting“, за који је сљедеће године освојио три дискографске награде Порин. У јулу 2002. године  наступао је  у Француској на џез фестивалу Montreux Jazz, као један од 11 финалиста од укупно 400 пијаниста из цијелог свијета. 2004. Године објављује свој албум „Темпера“ за издавачку кућу Dallas Records. На њему се налази дванаест Gibonnie-вих композиција по сопственом избору. Седам композиција је сам изводио, док је осталих пет обрадио уз помоћ староих сарадника, са којима свира у Boilers Quartetu Младен  Бараковића (контрабас) и Борна Шерцар (бубањ и перкусије). 2005. године за истог издавача објављује албум „Други поглед“ који садржи најпопуларније пјесме Арсена Дедића као што су „Све те водило к мени“, „Кућа поред мора“, „Ни ти ни ја“, „Не плачи“, „Разговор са конобаром“ и “ Moderato cantabile „. Заједно са белгијским контрабасистом Jean-Louis Rassinfosse и чешким бубњаром Marek Patrman  2006. године снимио је албум „Visiting Bruxeless”.  На албуму „Life of Flowers“, на којем свира са музичарима разних стилова, уз властите изводи и композиције Доре Пејачевић. 2008. године остварио је сарадњу са свјетским музичарима као што су Jeff Ballard, Larry Grenadier, Buster Williams и L. White.

Share