Концерт – Марко Калајановић, баритон

У Концертној дворани Банског двора 26. децембра 2015. године (субота) у 20,00 часова одржаће се концерт – Марко Калајановић, баритон (Београд/СР),
Клавирска сарадња: Миливоје Вељић,
У сарадњи са Здравственом установом „CARDIO“ Бања Лука,
Улаз слободан.

marko_kalajanovic

Марко Калајановић, баритон из Београда, завршио је основне дипломске и пост-дипломске специјалистичке академске студије на Академији лепих уметности у Београду у класи проф. Емеритус Радмиле Бакочевић.

Наступао је у Народном позоришту у Београду, Српском народном позоришту у Новом Саду, Хрватском народном казалишту у Загребу, Народном позоришту у Сарајеву и Словенском народном гледалишчу у Марибору, тумачећи баритонске улоге у операма: Ђузепе Верди ,,БАЛ ПОД МАСКАМА’’ (Ренато), Ђузепе Верди ,,АТИЛА’’ (Ецио), Ђузепе Верди ,,ТРАВИЈАТА’’ (Жорж Жермон), Пјотр Илич Чајковски ,,ЕВГЕНИЈЕ ОЊЕГИН’’ (Оњегин), Франческо Чилеа ,,АДРИЈАНА ЛЕКУВРЕР’’ (Мишоне), Жорж Бизе ,,КАРМЕН’’ (Тореадор Ескамиљо), Ђакомо Пучини ,,БОЕМИ“ (Марчело), Гаетано Доницети ,,ЛУЧИЈА ОД ЛАМЕРМУРА’’ (Енрико), ,,ЉУБАВНИ НАПИТАК’’ (Белкоре), Гаетано Доницети ,,ДОН ПАСКВАЛЕ’’ (Малатеста), Гаетано Доницети ,,ПОЗОРИШНЕ ЗГОДЕ И НЕЗГОДЕ – ВИВА ЛА МАММА’’ (Бискрома), Јаков Готовац ,,ЕРО С ОНОГА СВИЈЕТА’’ (Млинар Сима), Марко Фризина ,,ПОД ОВИМ ЗНАКОМ’’ (Цар Константин Велики), Златан Вауда ,,ЈЕЖЕВА КУЋА’’ (Јеж), Филип Глас ,,ДЕРИШТА’’ (Пол), Јасмин Османагић ,,АЛМА’’ (Бабо Алибег).

2011. године учествовао је на фестивалу ,, Opera in Piazza Giuseppe di Stefano’’ у Одерцу (Италија), тумачећи улогу Белкореа у Доницетијевој опери ,,Љубавни напитак’’, наступивши са Словенским народним гледалишчем из Марибора.

Одржао је велики број солистичких концерата и наступао на музичким фестивалима у Србији, Црној Гори, Словенији, Босни и Херцеговини, Грчкој, Њемачкој и Италији.

Наступао је са диригентима: Марко Летоња, Марко Боеми, Сајмон Робинсон, Дејвид Т. Хојзел, Пјетро Рицо, Франческо Роза, Бенџамин Пионир, Давид Крешенци, Вјачеслав Ређа, Илија Гајсин, Дејан Савић, Ана Зорана Брајовић, Ђорђе Павловић, Зорица Митев Војновић, Павле Медаковић, Војкан Борисављевић, Иво Липановић, Иван Јосип Скендер, Јосип Шего, Роберт Хомен, Андрија Павлич, Дарио Вучић.

Добитник је бројних награда као што су друга награда на такмичењу оперских пјевача ,, Ondina Otta“ у Марибору, прва награда на Републичком такмичењу соло пјевача Србије у Београду, прва награда на такмичењу ,,Петар Коњовић’’ у Београду, прва награда и лауреат на такмичењу соло пјевача ,,Никола Цвејић’’ у Руми…

2007. и 2008. године био је стипендиста фондације ,,CEE Musiktheater’’ из Беча (Аустрија), а 2008. године био је добитник награде Министарства за омладину и спорт Републике Србије која се додјељује најуспјешнијим младим талентима.

Добитник је годишње награде за најбољег младог умјетника у 2011. години коју додјељује Удружење музичких уметника Србије, чији је члан од 2005. године, са статусом самосталног умјетника.

Марко Калајановић је Првак опере Народног позоришта у Сарајеву од 2015. године, а у Народном позоришту у Београду активно учествује у текућем репертоару као хонорарни солиста прве категорије.

 

Milivoje-VeljicwebМиливоје Вељић, пијаниста, свирање клавира учио је код Светлане Милошевић, Мирјане Жиравац и Бранке Жиравац, у чијој класи је матурирао у Средњој музичкој школи „Др Војислав Вучковић“. Дипломирао је 2007. године на Факултету музичке уметности у Београду, у класи проф. мр Лидије Станковић. Добитник је награде Факултета из Фонда Јелене Павловић за најбољег дипломца Катедре за клавир.

 

Од 2009. године је умјетнички сарадник на Катедри за соло пјевање Факултета музичке умјетности, у класама проф. емеритус Бисерке Цвејић и редовног професора Николе Китановског.

Усавршавао се у области камерне музике, код професора Јасне Туцовић и Милоша Петровића. Учествовао је на семинарима и мајсторским радионицама које су водили истакнути педагози: Марта Гуљаш (Мађарска), Андраш Келер (Мађарска), Аведис Кујумџан (Аустрија), Оксана Литсусхун (Украјина), Александар Карпов (САД), Корделија Хефер (Аустрија), Сергеј Маркаров (Француска).

Докторирао је 2014. године на Факултету музичке уметности у Београду, под менторством проф. Људмиле Грос-Поповић, на тему музике Сергеја Рахмањинова за клавирска дуа.

У више наврата је сарађивао са Оперским студијом Народног позоришта у Београду и Музичком продукцијом Радио Телевизије Србије. На 43. међународном такмичењу Музичке омладине Београда био је ангажован као официјелни пијаниста.

Радио је као клавирски сарадник за соло пјеваче у МШ „Др Војислав Вучковић“, где је сарађивао са професорима Илоном Кантор-Васиљевић, Мирјаном Комненовић и Невеном Петковић.

Од 2002. године активно сарађује са пијанисткињом Милицом Илић, са којом је основао клавирски дуо The Swingle Fingers Duo.

Члан је Удружења музичких уметника Србије и живо учествује у културном животу Београда и унутрашњости. Својим солистичким концертом отворио је сцену Qucera Centra за културу и образовање Раковица (2006), гдје је потом три године провео на мјесту стручног консултанта за музичке програме.

Током студентских дана интересовао се и усавршавао и у не-музичким областима: био је полазник Школе за цивилно друштво Политеја Центра за демократију (Палић, 2002), похађао наставу на Катедри за медије ФМУ (2004/2005), завршио је Напредне додипломске студије Београдске отворене школе (2005/2006), Школу тимског рада (Златибор, 2006) и Вештине политичке комуникације Центра модерних вештина (2006/2007).

* * *

КОНЦЕРТ НАПОЛИТАНСКИХ ПЈЕСАМА И РУСКИХ РОМАНСКИ
ПРОГРАМ:

Rodolfo Falvo
– Dicitencello vuje

Antonio Valente
– Passione

Ernesto de Curtis
– Non ti scordar di me

Salvatore Cardillo
– Core ’ngrato

Adalgiso Ferraris
– Очи чёрные

Пётр Петрович Булахов
– Гори, гори, моя звезда…

Ян Абрамович Френкель
– Журавли

Никита Владимирович Богословский
– Тёмная ночь

Александра Николаевна Пахмутова
– Как молоды мы были

Share