Концерт  МАРИЈЕ ШЕСТИЋ &  САЊЕ ЗЕЛИЋ у Арт дворишту Банског двора

У Арт дворишту Банског двора 10. јула (понедјељак) 2023. године у 21.00 час одржаће се концерт  МАРИЈЕ ШЕСТИЋ &  САЊЕ ЗЕЛИЋ.

Бесплатне позивнице могу се преузети на билетарници Банског двора од уторка 4. јула у периоду од 12.00 до 18.00 часова, сваким радним даном осим викендом.

Двије познате бањалучке музичке умјетнице, које сарађују дуги низ година, спојио је таленат, знање, искуство, жеља за истраживањем музичког правца који је њихова заједничка љубав, а то је џез музика.   

А када љубав  споји људе у било ком облику, онда се дешавају најљепше ствари. Такви су и њихови наступи.

Прстима и гласом преносе сву ту љубав публици и зато и на концерту у Арт дворишту можете очекивати чисти музички ужитак.

Имаћете прилику да чујете на који начин оне осјећају и преносе на публику ритмове соул, џез и поп музике.

САЊА ЗЕЛИЋ, пијанисткиња, музички педагог и професор клавира је рођена у Бањалуци 1969. године, гдје је похађала основно и средње музичко образовање у Музичкој школи I i II степена на два одсјека, теотерски и клавирски.

Музичку академију завршила је у Сарајеву од 1987. године, а дипломирала је на предмету Хармонија 1991. године.

Већ 30 година ради у Умјетничкој школи „Владо Милошевић“ у Бањалуци као професор на предмету Облигатни клавир. Поред академског знања, Сања је свестран музичар у многим музичким жанровима.

Пише, аранжмане, сарађује на позоришним представама, као стручни сарадник и корепетитор. Умјетнички је директор и аранжер камерног састава „Либертанго“ од његовог оснивања.

Стални је члан бањалучке „Рок симфоније“, а  сарађује са „Биг бендом“ из Пожеге. Већ четири деценије свира и сарађује са великим бројем поп, рок и џез музичара и умјетника из Бањалуке, региона и свијета.

МАРИЈА ШЕСТИЋ рођена je  1987. године у Бањалуци. Студије клавира на Академији умјетности у Бањалуци уписала је са тринаест година. Дипломирала је и магистрирала као најмлађи студент у историји бањалучке Академије уметности, а учествовала је и на међународним такмичењима младих пијаниста.

Године 2000. гостовала је на телевизији  МТВ  Европе у Берлину и снимила албум првенац. Исте године пјевала је у песми и споту „Зграби своју срећу“, који је за изборе у Босни и Херцеговини снимио ОЕБС. У наредним годинама, освојила је и награду за најбољег дебитанта на Фестивалу забавне и поп музике у Бањалуци 2003, награду за интерпретацију и диплому ФИДОФ на фестивалу „Златна звезда“ у Букурешту 2004. и другу награду на Интернационалном музичком фестивалу у Бањалуци 2005. године. Исте године, учествовала је и на БХ Еуросонгу, националном избору за представника БиХ на Пјесми Евровизије и заузела четврто мјесто са песмом In This World („У овом свету“). Текст је писао Дирк Пелинк на композицију Марка Пелинка.

Године 2007. представљала је Босну и Херцеговину на Евровизији са пјесмом  Ријека без имена у Хелсинкију и заузела једанаесто мјесто у укупном пласману. Исте године освојила је Принчеву награду фестивала Сунчане скале за дебитанта, те награду Вечерњаков печат за звијезду године.  Добитница је Плакете Града Бањалука за изузетна остварења у области културе и умјетности. Учествовала је на манифестацији Међународни дан дјетета и добила повељу заштитног лица истоименог фестивала под организацијом UNICEF-a.

2000. године учествовала је на Свјетској изложби ЕXPO као представник Босне и Херцеговине у Шангају са групом Балканика. Сарађивала је са бројним музичарима из региона и иностранства као поп, џез, те извођач традиционалне музике. Гостовала је на албуму Balkan sounds црногорског џез музичара Владимира Мараша.

Један је од 24 извођача који су учествовали у снимању и извођењу официјалне химне Свјетског рукометног првенства за мушкарце под називом  Live it, win it у Дохи 2015. године.

Наступала је у Босни и Херцеговини, Србији, Хрватској, Словенији, Румунији, Македонији, Албанији, Њемачкој, Француској, Швајцарској, Белгији, Холандији, Норвешкој, Финској, Португалу, Русији, Бјелорусији, Уједињеним арапским емиратима, Кини.

Share