Концерт Маријане Шипке, виолина и Данијела Кампоса, клавир

У Концертној дворани Банског двора поводом Дана Владе Милошевића 30. априла 2014. године у 20,00 часова (сриједа) одржаће се концерт Маријане Шипке, виолина и Данијела Кампоса, клавир.

 

slika-2

slika-1

К О Н Ц Е Р Т

 Маријана Шипка-виолина, Босна и Херцеговина/Француска
Daniel Campos-клавир Аргентина/Француска

Програм: Beethoven, Schumann, Franck…

 

Бањалука, Бански  двор, Културни центар –Концертна дворана
Сриједа, 30. април 2014. године у 20  часова

УЛАЗ СЛОБОДАН

***

П Р О Г Р А М

Ludwig van Beethoven:
Соната за виолину и клавир A-dur, op.12, nr.2
Allegro vivace
Andante piu tosto Allegretto
Allegro piacevole

Robert Scumann:
Fatasiestucke,
Zart und mit Ausdruck
Lebhaft, leicht
Rasch und mit Feuer

Пауза

Cesar Franck:
Соната за виолину и клавир A dur
Allegretto ben moderato
Allegro
Recitativo-Fantasia (ben moderato)
Allegreto poco mosso

***

Маријана Шипка је дипломирала је на Академији уметности у Новом Саду, у класи професорице  Ирине Јашвили. На истој Академији је и магистрирала у класи проф. Флоријана Балажа.

Усавршавала се на специјалистичким студијама на Факултету музичке уметности у Београду, у класи професорице Маје Јокановић, на “Accademia internazionale di Musica” Портогруаро, Италија, у класи професора Павела Верникова, а на позив познатог француског професора Devy Erliha, као стипендиста француске владе, усавршавала се у Паризу на “Ecole normale de musique” (виолина и камерна музика).

У току школовања похађала је мастер клас код Марине Јашвили, Клауса Маетзла, Павела Верникова, Александра Брусиловског а учесник је и “Attersee Institute Orchestra” (под покровитељством Бечке Филхармоније).

Добитник је више награда на домаћим такмичењима, и треће награде на међународном такмичењу у Стреси, Италија.

Као солиста и  члан камерног ансамбла наступала је у Француској, Швајцарској, Њемачкој, Аустрији, Италији, Тунису, Египту, Србији и Босни и Херцеговини.

Маријана Шипка је била члан оркестра Опере Српског народног позоришта из Новог Сада, члан оркестра Новосадски солисти, а радила је и као виши асистент на Академији умјетности у Бањој Луци.

По доласку у Париз свирала је, између осталих, у оркестрима „Ostinato”, “Orchestre symphonique limousin.. Предавала је и на “Conservatoire slave de musique” у Паризу. Од 2005. године, Маријана Шипка је стални члан “Orchestre de l‘Opéra-Théâtre de Limoges” из Лиможа.

***

Даинел Кампос је рођен у Аргентини 1980. године.

Клавир почиње учити код Алиције Карбонел , ученице Вићенца Скарамуза, међу чијим су ученицима између осталих били и М. Аргерицх, Б. Гелбер, Р.Цастро, М. Когел…

Са 18 година завршава Conservatoire de Musique у Салти (Аргентина) са највишим признањима.

Годину дана касније осваја прву награду на 11. Међународном такмичењу младих музичара у Кордоби (Аргентина).

2001. године такође осваја прву награду на најзначајнијем националном такмичењу „Beca Drago Mitre“ у Буенос Аиресу, чиме му се пружа прилика да свира рецитал у познатом „Theatru Colon“ у Буенос Аиресу, а такође и могућност доласка у Француску гдје тренутно живи.

„Даниел Кампос је умјетник ванредног талента, афирмисаног музичком и пијанистичком формацијом највише класе“, казала је пианисткиња Sylvia Kersenbaum..

Послије студија на „Ecole normale de musique“ у Паризу, гдје усавршава клавир и камерну музику, усавршавање наставља код Colette Fernier на “ Conservatoire de Bagneaux „, гдје једногласно добија диплому са највишим оцјенама.

2003. сусрет са Monique Deschaussées, пијанистицом и педагогом, ученицом Алфреда Кортоа  и Едвина Фишера, за Даниела представља значајну прекретницу. Од тада се код ње усавршава и продубљује своје музичко знање.

Задњих година је имао прилику свирати у Француској, Шпанији, Белгији, Холандији и Египту. Оснива своју Музичку школу у Паризу, у којој интезивно развија своју професорску активност.

Share