Концерт Ljiljana Winkler, сопран и Klaus Simon – музички директор, диригент, пијаниста

У Концертној дворани Банског двора 31.05.2012. године у 20,00 часова одржаће се концерт Ljiljanе Winkler, сопран и Klausа Simonа – музички директор, диригент, пијаниста.

***

Biografija: Ljiljana Winkler- Sopran

 

Ljiljana Winkler je rođena 1981 u Banja Luci, gdje je završila srednju muzičku školu. Diplomirala je solo pjevanja u klasi prof. Radmile Smiljanić na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Ljiljana Winkler je dobitnica specijalne nagrade na takmičenju muzičkih  škola i akademija Bosne i Hercegovine kao i  prve nagrade na takmičenju solo pjevača “Lazar Jovanović” u Beogradu. Usavršavanje nastavlja 2005 god.  na odsijeku za  opersko pjevanje i muzički teatar u klasi prof. Yarona Windmüller na Fakultetumuzičke umjetnostiu Saarbrikenu. Pjevački se usavršavala kod poznatih profesora kao sto su Radmila Smiljanić, Ileana Cotrubas, Rudolf Piernaj, Barbara Boni, Dunja Vejzović Irwin Gejdz, Stefan Litvin i Elena Marinesku Tokom studija pohađala je mnogobrojne master klasove i ljetne škole od kojih se posebno izdvajaju: Internacionalna ljetna škola u Oxfordu gdje je imala priliku da radi sa istaknutim pjevačima i profesorima kao sto su Robin Bowman, Hans Peter Blokwitz,Dalton Baldwin etc; Internacionala ljetna škola u Londonu, Master Klas sa Ileanom Cotrubas na „Operskoj Akademiji Skive“ u Danskoj čiji je stipendista; Masterklas sa Barbarom Boni Salzburg i Sonom Gacarijan U Beču. Ljiljana Winkler debitovala je 2007 god. u „Narodnom Pozorištu Saarlanda“sa ulogom „Tii“ u Operi „Komandar Kobajaši“. Ljiljana Winkler je dobitnica sljedećih stipendija: Stipendija Vuk Karadzić za studente sa prosijekom 10; Stipendija Telekoma Republike Srpske za vanredne talente;Stipendija Grada Banja Luke ; Stipendija „Dame Felicity Lott“ ljetne škole u Londonu;  Stipendija  Internacionalne škole „Abindgdon College“ u Oxfordu; Stipendija Operske Akademije Skive Danskoj; Stipendija „Claudia Mayer“ u Saarbrückenu, ; Stipendija Merkiške Kulturne Konferencije za Pjevanje 2009, Altena, Njemačka;Stipendija“Bayreuth“ Rihard -Vagnerovog Fonda za perspektivne umjetnike,Bajrojt.. Ljiljana Winkler ostvarila je sljedeće uloge :

  • Ulogu Rozine iz opere „La finta semplice“ W.A. Mozarta Saarbriken;
  •  Ulogu Miss Jessel iz opere „The turn of the screw“ B. Britten; Saarbriken
  • Ulogu Magde iz opere „The Consul“ G.C.Menotija; Saarbriken;
  • Ulogu Princeze iz opere “Hrabri krojač“ Volfganga Miterer;  Nacionalno pozorište

Luksemburg

  • Ulogu Solvejg iz svite “Pjer Gint” Edvarda Griga ; Evropski Festival

Klasične muzike,Kongres Hale Saarbriken, S.Vendel, Hornbah.

  • Ulogu Slavuja iz istoimene opere Igora Stravinskog; Kamerna Opera Konstanc
  • Ulogu Betine iz opere „Kein Ort Niergends“ Ano Schreier; Young Opera Company

Frajburg. Za radio SR2 snimila je Ciklus pjesama Franza Schuberta „Ellens Gesänge“ kao i nekoliko pjesama W.A Mozarta . Ljiljana Winkler održala je mnoštvo koncerata od kojih se posebno izdvajaju recitali u Saarbrückenu, Augsburgu, Freiburgu, Alteni, Neuenrade i Pirmasensu koji su upečatljivo zapaženi od novinskih kritika. U operetskoj produkciji „Wiener Operettensommer“ (Bečko operetsko ljeto) Ljiljana Winkler nastupiće 2012 u ulozi Mi iz operete „Zemlja smijeha“ Franca Lehara. Ljiljana Winkler je član Kamerne Opere Leipzig, Kamerne Opere Konstanz, Young Opera Company Freiburg i Wiener Operettensommer Beč. Ljiljana Winkler služi se aktivno njemačkim, engleskim, francuskim, španskim i italijanskim jezikom.

***

Biografija

Klaus Simon – muzički direktor, dirigent, pijanista Muzički direktor „Young Opera Company“, pijanista i dirigent Klaus Simon rođen je u Überlingenu u Njemačkoj. Diplomirao je na Fakultetu muzičke umjetnosti Freiburg na odsijeku za klavir u klasi prof. Michaela Leuschner. Dirigovanje je diplomirao na istoimenom fakultetu u klasi prof. Johannesa Kalitzke. Klaus Simon je osnivač, umjetnički direktor i dirigent Orkestra „Holst-Sinfonietta“ kao i muzički direktor i dirigent opere „Young Opera Company“ u Freiburgu . Klaus Simon posvećuje se modernoj muzici kao i rijetko izvođenim dijelima operskog i orkestarskog repertoara. Operske produkcije „Young Opera Company“ redovno su zapažene pozitivnim kritikama muzičkog časopisa „Opernwelt“. Cijelokupna operska produkcija izvedena 2009-te godine „Die Stumme Serenade“ Eriha Wolfganga Korngold snimljena je za klasičnu produkciju „CPO“na tri CD-a. Klaus Simon radi već godinama kao pijanista i korepetitor kako u Njemačkoj tako i u inostranstvu. Za klasičnu produkciju „Naxos“ snimio je veliki broj veoma uspješnih CD-ova. Sa poznatim pjevačima kao sto su Britta Stallmeister, Sonja Koppelhuber, Collin Balzer, Uwe Schenker-Primus snimio je cikluse pjesama Hans Pfizner –a i kao i pjesme Ericha Wolfganga Korngold. Klaus Simon posvećuje se rado kamernoj muzici.Sa orkestrom Holst-Sinfonietta i poznatim solistima nastupa redovno kao dirigent. Njegov umjetnički raspon se proteže od rane muzike do savremene muzike. 2004/2005 godine izveo je kompletna kamerna dijela i pjesme savremene kompozitorke Rebecca Clarkes. Kao pijanist I dirigent ostvario je veliki broj snimaka za radio I televizuju kao sto su Ars Musici, Naxos zatim DRS2, SWR2, BR4. Od 2007 godine Klaus Simon radi kao kompozicioni aranžer za „Universal Edition Beč“. Njegove klasične muzičke prerade Malerove Prve i Četvrte Sinfonije kao i Schönbergovih orkestarskih pjesama op.8 za kamerni ansambl često se izvođena dijela. Izvodili su ih između ostalih: · Bavarski Orkestar pod dirgentskom palicom Kent Nagana u solističkoj ulozi soprana Hanna-Elisabeth Müller, · Musik Fabrik pod vođstvom dirigenta Stefana Asbury, · Kamerni Orkestar Mahlera, Kamerni Orkestar Stuttgart, Ansambl Kontrapunt Beč itd. Klaus Simon radi trenutno na kamernoj verziji Mahlerove Devete sinfonije za bečku muzičku klasičnu produkciju. (Universal Edition Wien) U Februaru 2011 Klaus Simon dirigovao je jednom od najpoznatijih španskih orkestara savremene muzike „Orquesta de Cámera del Auditoria del Zaragoza“. Sa Sopranom Ljiljanom Winkler , Klaus Simon je izradio koncertni program španskih klasičnih pjesama dvatesetog vijeka koje ce biti ovijekoviječene i na CD-u 2013 godine.

PROGRAM:

Koncert Ljiljane Winkler Sopran
Klavirska pratnja Klaus Simon

Maurice Ravel                              Vocalise – étude
(1875-1937)                                     (en forme de habanera)
Chanson espagnole

Joaquín Rodrigo:
(1902-1999)
Canciones seleccionadas 1966
Esta Nina se lleva Flor
Coplas del Pastor enamorado
Cancion del Cucu
Estribillo
Sobre el Cupey
Barcarola
Canticel
¡Un Home, San Antonio!
Joaquín Turina:                    Tres Sonetos op. 54 1930
(1882-1946)
I Anhelos
II ¡Vade retro!
III A unos ojos

– Pauza –

Manuel de Falla                    Siete Canciones populares Espagnolas
(1876- 1946)
I El pano moruno
II Seguedilla Murciana
III Asturiana
IV Jota
V Nana
VI Cancion
VII Polo
Carlos Guastavino               Canciones Argentinas
(1912-2000)
I Desde que tu conoci
II Viniendo de Chilecito
III Es los surcos del amor
IV Mi garganta
Alberto Ginastera:               Cinco Canciones Populares Argentinas op. 10 1943
(1916-1983)
I Chacarera
II Triste
III Zamba
IV Arroro
V Gato 

Share