Концерт Лидија Бојиновић (виолина) и Жељка Јованић (клавир)

У Концертној дворани Банског двора 21. септембра 2020. године (понедјељк) у 20.00 часова одржаће се концерт ЛИДИЈА БОЈИНОВИЋ (виолина) и ЖЕЉКА ЈОВАНИЋ (клавир).

Због тренутне епидемиолошке ситуације број мјеста у публици за сваки програмски садржај је ограничен на 50 посјетилаца. Обавезно је ношење заштитне маске и дезинфекција руку на улазу.

Бесплатне позивнице за концерт могу се преузети на билетарници Банског двора од 15. септембра (уторак), сваким даном осим недјељом у периоду  од 10.00 до 18.00 часова.

ЛИДИЈА БОЈИНОВИЋ стекла је основно и средње музичко образовање на одсјеку виолине у Музичкој школи „Владо Милошевић“ у Бањој Луци, у класи професорице Александре Переуле. Године 2016. завршава основне студије виолине у класи професора Ивана Оташевића као најбољи студент генерације Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци. За постигнуте резултате и бројне успјехе награђена је златном значком Универзитета која носи име „Никола Тесла“. Године 2016. уписује мастер студије виолине на Академији уметности у Новом Саду, које 2017. године завршава у класи професора Флоријана Балажа са изузетним успјехом и највишом оцјеном. Током школовања и студија осваја значајан број награда и признања на домаћим и међународним такмичењима, а у оквиру концертних активности наступа на концертним подијумима Италије, Словеније, Аустрије, Македоније, Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Републике Српске. Издвајају се солистички концерти одржани у концертним салама Културног центра Бански двор у Бањој Луци, Музичкој галерији Задужбине Илије М. Коларца у Београду, Галерији “Артгет” Културног центра Београда, те Градској кући у Новом Саду. Више пута је наступала као солиста уз пратњу симфонијских оркестара Бањалучке филхармоније (2018), Нишког симфонијског оркестра (2019), те Умјетничког Ансамбла Министарства одбране Републике Србије „Станислав Бинички“ (2019). Наступала је и као солиста испред гудачких оркестара Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци и Бањалучке филхармоније. Од 2012. године је члан Бањалучке филхармоније у групи првих виолина. Академске 2018/19. године добила је звање асистента на катедри за гудачке инструменте Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци.

ЖЕЉКА ЈОВАНИЋ (ТЕЈИЋ), виши умјетнички сарадник на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци, завршила је клавирски и теоретски одсјек у Музичкој школи ,,Мокрањац” у Београду, у класи проф. Жељке Воркапић. У средњој школи била је ђак генерације и најбољи дипломац на одсјеку за клавир. Дипломирала је (2006) и магистрирала (2010) клавир у класи проф. Невене Поповић, на Академији умјетности у Бањој Луци, са највишом оцјеном. Током школовања наступала је на многим такмичењима, концертима, семинарима и другим културним манифестацијама, од којих се посебно издваја специјална награда (лаурет такмичења) на Међународном такмичењу пијаниста у Нишу у категорији клавирски дуо. Наступала је као солиста са Умјетничким ансамблом ВЈ ,,Станислав Бинички”. Снимала је за Радио телевизију Републике Српске и Радио-телевизију Босне и Херцеговине. Усавршавала се на мајсторским курсевима код проф. Александра Шандорова, Константина Богина, Наташе Вељковић, Арбо Валдме. Као члан клавирског дуа одржала је низ концерата на свим значајнијим фестивалима у региону. Тренутно ради на Академији умјетности у Бањој Луци као умијетнички сарадник-корепетитор, на катедри за гудачке и дувачке инструменте.

Програм концерта:

1. Лудвиг ван Бетовен – Соната за виолину и клавир бр. 1 оп 12, Де-дур

*Allegro con brio

*Tema con variazioni – Andante con moto

*Rondo – Allegro

 

2. Лудвиг ван Бетовен – Соната за виолину и клавир бр. 4 оп 23, а-мол

*Presto

*Andante scherzoso, più Allegretto

*Allegro molto

 

3. Лудвиг ван Бетовен – Соната за виолину и клавир бр. 5 оп 24, Еф-дур

*Allegro

*Adagio molto espressivо

*Scherzo – Allegro molto

*Rondo – Allegro ma non troppo

 

Share