Концерт „Концерата“

У Концертној дворани Банског двора 31. јануара 2013. године (четвртак) у 20,00 часова одржаће се концерт под називом „Концерата“.
Концерт изводе студенти Академије умјетности Бања Лука.
Учесници: Андреа Максимовић,
Милица Блаженовић и
Соња Бобрек

***

БИОГРАФИЈЕ

Андреа Максимовић, рођена је 27.05.1990. године у Бањој Луци, гдје и стиче основно музичко образовање. Средњу музичку школу „Владо Милошевић“ завршила је у класи проф. Бранке Кузмановић 2009/10. године и уписала Академију умјетности у Бањој Луци, студијски смјер Музичке умјетности – одсјек клавир, у класи проф. Невене Поповић. Концертно и сценско искуство употпуњавају соло наступи и наступи на концертима камерне музике. Такође, у току средњошколског образовања осваја награде на „Републичком такмичењу Републике Српске“ и  Фестивалу гудача у Сремској Митровици у дисциплини камерне музке. Тренутно је студент завршне године клавирског одсјека Академије умјетности у класи проф. Сњежане Поповић Вулета.

 Милица Блаженовић, рођена је 1992. године у Београду. Средњу Музичку школу Др. Војислав Вучковић завршила је у класи проф. Бранке Жиравац-Јеремић. Добитник је многих домаћих и међународних награда у области соло клавира и камерне музике, а такође је учествовала и на фестивалима. Похађала је и мастер семинаре. Наступала је у свим већим салама Београда и шире. Тренутно је студент завршне године клавира на Академији умјетности у Бањој Луци, класа др. Владимир Цвијић. Активна је и на пољу камерне музике и корепетиције.

Соња Бобрек, рођена је 1990. године у Бањалуци. Основно и средње музичко образовање стиче у музичкој школи „Владо Милошевић“ у класи проф. Бранке Кузмановић. Тренутно је студент четврте године студија на одсјеку клавир, у класи проф. Арсена Чаркића. У току школовања је учествовала на републичким и међународним такмичењима на којима је освојила бројне награде.

***

 

ПРОГРАМ:

Ј. Haydn:Концерт Д-дур
Андреа Максимовић
Клавирска сарадња: Сњежана Поповић Вулета

 G. Pierne:Концерт ц-мол, оп. 17
Милица Блаженовић
Клавирска сарадња: Сњежана Поповић Вулета

 E. Grieg: Концерт а-мол, оп. 16
Соња Бобрек
Клавирска сарадња: Арсен Чаркић 

***

Јозеф Хајдн, познати аустријски композитор и диригент сматра се чуваром класичне традиције и први је у великој тројци бечких класичара. Био је близак Моцартов пријатељ, учитељ многобројних музичара свог времена и стекао је велику славу и поштовање за вријеме животног вијека. Клавирски концерт Д – дур, је једно од значајних Хајднових дјела. У овом дјелу на веома занимљивим начин Хајдн излаже и обрађује мелодијске мотиве, а за трећи став инспирацију налази у различитим фолклорним мотивима.

Габриел Пјерне, добидник Награде Рима, поред активне соло каријере дјеловао је и као оргуљаш. Његов копозиторкси опус садржи копозиције камерне музике, оперем симфонијска дјела и дјела за соло инструменте. Клавирски концерт, оп.  17, у ц-молу датира из 1886. године. Тематски материјал и распоред ставова указује на сличност са другим Сен Сансовим клавирским концертом у г-молу. Композитор је дјело посветио пијанисткињи Марији Роџер-Миклос.

Григов Концерт за клавир и оркестар оп.16 у а-молу је једно од најљепших дјела тог жанра у европској музици друге половине XIX вијека. Написан је 1868.године за вријеме композиторовог боравка у Данској. Концерт одише традиционалним колоритом. Теме подсјећају на структуру норвешких народних пјесама. Концерт је послужио као инспирација многим композиторима међу којима се извдваја С. Рахмањинов.

Share