Kонцерт клавирског дуа БАЛКАНИК – ЈАСНА ЂУРОВИЋ И МАРИЈА ГОЂЕВАЦ

У Концертој дворани Банског двора 16.октобра (понедјељак) 2023. године у 20.00 часова одржаће се концерт клавирског дуа БАЛКАНИК – ЈАСНА ЂУРОВИЋ И МАРИЈА ГОЂЕВАЦ.

Бесплатне позивнице за концерт могу се преузети у понедјељак 9. октобра на Билетарници Банског двора сваким радним даном у периоду од 12.00 до 18.00 часова.

ЈАСНА ЂУРОВИЋ је рођена у Бањалуци гдје је завршила основно музичко образовање у Музичкој школи „Владо Милошевић„ у класи проф. Бранке Кузмановић а средњу музичку школу у Земуну у Музичкој школи „Коста Манојловић“ у класи проф.Тање Јаблановић. Дипломирала је на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци (одсјек-клавир ) у класи реномиране проф.Невене Поповић .Наступала је као солиста и у камерним саставима у току студија.Снимала је дјела Едварда Грига и Сергеја Рахмањинова за потребе Радио Телевизије Републике Српске. Била је стипендиста Фонда „Петар Кочић „ чије се стипендије додјељују студентима са највишим просјеком оцјена. Била је стипендиста је и невладине организације „WUS Austria“ из Аустрије која додјељује стипендије најуспјешнијим студентима. Премијерно је изводила дјела српског композитора Константина Бабића у Бањалуци са којим је сарађивала у току студија. Била је полуфиналиста  пијанистичког такмичења „Grand Koncerteum“ у Атини у дисциплини клавирски дуо. Остварила је сарадњу са многим пијанистима са којима је наступала у камерним саставима, са посебним акцентом на наступе клавирском дуу. Усавршавала се на мајсторским курсевима код еминентних пијаниста као што су Невена Поповић, Наташа Вељковић, Александар Сердар, Арбо Валдма, Мариа Немцова, Владимир Милошевић…

Бави се клавирском педагогијом. Њени ученици су добитници многобројних награда и признања како у земљи тако и у иностранству. Сарађује са многим пијанистима и клавирским педагозима из земље и региона. Идејни је носилац и један од оснивача првог пијанистичког такмичења у БиХ „Бањалучки Бијенале“. Била је члан жирија на пијанистичким такмичењима у Бањалуци, Бијељини, Приједору, Београду, Крагујевцу, Шапцу, Смедеревској Паланци, Смедереву, Источном Сарајеву и Брчком. Активно води пијанистичке радионице за младе пијанисте под називом „VIVA LA MUSICA“ у сарадњи са Банским двором – Културним центром у Бањалуци. Остварила је низ запажених наступа као солиста и у клавирском дуу са колегама из Београда. Активно сарађује са пијанисткињом и професорком клавира Маријом Гођевац са којом је основала пијанистички дуо „Балканик“ . Тренутно је запослена као професор клавира и камерне музике у Умјетничкој школи „Владо Милошевић„ у Бањалуци.

МАРИЈА ГОЂЕВАЦ (1989) је започела свој музички пут са пет година у класи  проф. Мирославе Лили Петровић. Носилац је бројних специјалних  првих престижних награда

у земљи и иностранству.Специјализирала је клавир на ФМУ у Београду у класи  проф.Нинослава Живковића. Била је представник Србије на Евровизијском такмичењу у

Бечу. Наступила је на „International Week“ пројекту у Грацу са симфонијским оркестром интерпретирајуци Концерт за клавир и оркестар КВ 467 В.А.Моцарта.

Наступила је на пројекту „Forty Fingers“ који је одржан у Риму 2009. године, а подржан је од стране Амбасаде Италије. Наступала је у  Словенији, Аустрији,Њемачкој, Холаднији, Италији,Француској и Русији. Активно учествује на  међународним пројектима и феситавалима камерне музике.Носилац је прве награде  Интернационалног музичког такмичења у Москви,гдје је наступила у оквиру  камерног састава БГ- Пиано дуо са којим је одржала успјешан концерт.Добитник је  прве награде на „Danubius Talents“ са камерним „БГ- Пиано“ дуом у Будимпешти.

Због свог ентузијазма и велике љубави и рада са дјецом добитник је бројних домаћих и

међународних награда из области клавирске педагогије. Усавршавала се код

еминентних клавирских педагога као што су Sergio Pertikaroli,E mil Gililov, Andras

Shiff,Natalija Trull и Oleg Polianski. Сарађује са пијанисткињом и професицом клавира из

Бањалуке Јасном Ђуровић  са којом је основала пијанистички дуо под називом

„Балканик“. Запослена је као корепетитор и професор клавира у Музичкој школи „Даворин

Јенко“ у Београду.

Share