Концерт Кемал Гекић – клавир

У Концертној дворани Банског двора 21. децембра 2017. године (четвртак) у 20.00 часова одржаће се концерт Кемал Гекић – клавир.
Цијена карте је 10 КМ, карте се могу купити на билетарници Банског двора од 12. децембра 2017. године (уторак) у периоду од 10.00 до 18.00 часова, осим недјељом, а резервисане карте се могу преузети до 21 децембра до 12.00 часова.
Концерт је дио програма обиљежавања 85 година постојања Банског двора.

Kemal-Gekic-plakat---sajt-web

Кемал Гекић

Оригиналност, убједљивост, снага интерпретације и перфектно руковање инструментом само су неки од квалитета који се приписују једном од највећих и најузбудљивијих пијаниста данашњице –   Кемалу ГЕКИЋУ, чије свирање хвале како критичари тако и публика цијелог свијета.

Оно што га чини толико јединственим јесте његов умјетнички кредо који обухвата познавање свих чињеница потребних за реконструкцију оригиналних идеја у комадима које свира, као и моћ да их оживи пред публиком данашњице. Он пружа фасцинантне , бескомпромисне и увијек нове интерпретације.

Кемал Гекић је дипломирао 1982. године на Академији уметности у Новом Саду, и исте године је био примљен на клавирски одсјек у звање асистента. Послиједипломске студије завршава 1985. године, када постаје сензација Шопеновог такмичења у Варшави.

Од те године интензивно концертира широм Европе, САД, Канаде, Јапана, Јужне Америке, Африке, Совјетског Савеза, Средњег и Далеког истока. Његове концерте преносиле су разне ТВ станице: РАИ (Италија), ТВ Португал, ТВ станице бивше Југославије, ХНК (Јапан), Полтел (Пољска), Египатска ТВ, НДР (Њемачка), РТВ СССР, Интервизија, ПБС (САД) и ЦБС (Канада).

Аудио снимци Кемала Гекића награђивани су у Европи, Америци и Јапану за оригинална и проницљива виђења музике Хендла, Моцарта, Шопена, Скрјабина и Листа. Његов изванредни компакт диск, објављен за “Naxos”, са транскрипцијама Росинија – Листа освојио је “Росету”, награду музичког водича Пенгуин, док се његов снимак за “ЈВЦ” са дванаест трансценденталних етида Ф. Листа сматра за најбољи у историји пијанизма. Дискографија Кемала Гекића обухвата 15 дискова и један ДВД. Године 2009. објављен је соло ЦД са дјелима Дебисија, Фореа и Равела, ЦД са концертима Чајковског и Рахмањинова, као и ЦД са музиком за клавир и чело Г. Фореа. Почетком 2010. године, дуго очекиване Шопенове етиде излазе у продукцији “Гама медије”, као и ДВД са комплетним баладама и етидама Шопена и Листа, снимљеним на два концерта одржана истог дана у Мајамију 2009. године.

Велико интересовање на америчком тржишту, посљедњих година је Гекића одвело у многе земље Јужне Америке. Овације на концертима у Венецуели, Гватемали, Боливији свједоче о све већој популарности његових оригиналних извођења.

Јапанска публика већ одавно пуни сале за концерте Кемала Гекића што је привукло пажњу и многих универзитета и конзерваторија широм Јапана у којима Гекић, поред наступа, одржава и бројне мајсторске курсеве.

Рођен у Сплиту, Кемал Гекић данас живи и ради у САД као редовни професор на Међународном универзитету “Флорида” у Мајамију и као предавач на Музичкој академији “Мусашино” (Musashino) у Токију.

…   Његови наступи обухватају сву могућу перфекцију изражајности и фантазије, не само механичку и дигиталну непогрјешивост.  ..

Takashi Momose,   The Record Gejitsu , Јапан

…   Екстраваганција дивљег ватромета… чини се да превазилази законе природе… фасцинатно и потчињавајуће  …

Le Devoar , Канада

….   Геније бескрајног талента…

Jan Weber,   Express wieczorny

Share