Концерт камерног састава “Кастра“

У Вијећници Банског двора 15. априла 2014. године (уторак) у 20,00 часова поводом Дана Владе Милошевића одржаће се концерт камерног састава “Кастра“.

***

КАМЕРНИ АНСАМБЛ КАСТРА 

1. З. Кодаљи: Соната за виолину и виолончело
Оп. 7, 1. став,  Allegro serioso non troppo
Трајање: 10 минута

2. Ј. Брамс: Секстет бр. 2 у Ге-дуру
1. став – Allegro non troppo
2. став – Scherzo allegro non troppo
3. став – Adagio
4. став – Poco Allegro
Трајање: 45 мниута

ДИМИТРИЈЕ ДАНИЛОВИЋ (ВИОЛА)

Рођен 18.10.1994. у Београду. Студент је Академије умјетности у Бањој Луци, катедра за гудачке инструменте, одсјек виола у класи професора Немање Марјановића.
Средњу музичку школу „Стеван Мокрањац“, у Београду завршио је 2013. у класи Александре Јовановић.
Свирао је у Омладинској филхармонији „Борислав Пашћан“ од 2010 до 2013 и са њима наступао на Коларцу и у Народном позоришту.
На такмичењима у Сремској Митровици освојио је прве и друге награде.

  ЛИДИЈА ПАУЛИН (ВИОЛОНЧЕЛО)

Виолончело почиње да учи са осам година код професора Едуарда Шершукова и Бранислава Петровића, у Бањој Луци, гдје завршава нижу и средњу музичку школу.
Основне студије завршава на Академији умјетности у Бањој Луци у класи професора Бранислава Петровића.
Током основног и средњег образовања осваја многобројне награде и остварује запажене наступе као солиста, и као члан клавирског трија са виолинисткињом Соњом Војводић и пијанистом Дејаном Јанковићем.
Прва, трећа и специјална награда на такмичењу музичких школа Републике Српске.

У категорији камерне музике:
–          трећа награда на Међународном такмичењу Петар Коњовић у Београду
–          прва награда на Међународном такмичењу у Валтидонеу (Италија)
–          прва награда, специјална нагрда и лауреат на Међународном такмичењу Даворин Јенко у Београду
–          специјална награда и лауреат на Међународном такмичењу “Donne in musica“ у Крагујевцу

Као једина челисткиња из БиХ била је члан CEI-YO (Омладинског симфонијског оркестра централно европске иницијативе) 2007. под вођством Игора Коретија (Италија) са којима је наступала у неколико европских градова.

Заједно са “Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino“ (Фирентински симфонијски оркестар), под вођством Рикарда Мутија, 2009. учествује на концерту у Сарајеву, у Дворани Зетра.
Члан је STÜBAphilharmonie orkestra из Њемачке од 2013.
Члан је Бањалучке филхармоније од њеног оснивања.
Током студија похађа мајсторске курсеве код реномираног челисте Валтера Дешпаља, пијанисткиње Наташе Вељковић. Двије године учествује на мајсторским радионицама Manhattan String Quartet-a у Сарајеву.

У децембру 2010. је уз пратњу Здруженог симфонијског оркестра академија умјетности изводила „Дует за два виолончела“ А. Вивалдија, са Јаном Хаџић, под диригентском палицом Бранке Радошевић.

 ОЗРЕН ЧЕТКОВИЋ (ВИОЛОНЧЕЛО)

Рођен је 19.01.1991. у Загребу. Основну музичку школу Владо Милошевић у Бањој Луци уписао је 2000. смјер виолончело, у класи професора Едуарда Шершукова. Нижу музичку школу завршава у класи професора Бранислава Петровића 2006. године.
Као ученик музичке школе остварио је запажене резултате на такмичењима музичких школа Републике Српске, са камерним саставима и са оркестром, под диригентском палицома професорице Бранке Радошевић.
2006. уписује средњу музичку школу, у класи професора Далибора Славнића. Учествује на бројним гостовањима. На такмичењима осваја бројне прве, друге и треће награде.
2009. постаје члан квинтета „De otro modo“ у класи професора Дамира Јованића.

Запажени наступи:
–          Задужбина И.М.Коларца
–          Београдска филхармонија
–          Путеви пријатељства, Сарајево, Зетра, диригент Рикардо Мути
–          7. фестивал гудача Сремска Митровица 2009. (гудачки квартет – друга награда)
–          Међународна манифестација Дани хармонике, Смедерево 2009. (квинтет „De otro modo“ осваја прву награду)
–          Свјетско такмичење хармонике CITTA DI CASTELFIDARDO, Италија 2009. (квинтет „De otro modo“ осваја шесту награду)
–          7. фестивал гудача друга награда – соло – виолончело

Министарство просвјете и културе додјељује признање „Љепша Српска“ за постигнуте успјехе на Републичком такмичењу.
2010. уписује Академију умјетности у Бањој Луци, у класи професора Бранислава Петровића. Тренутно је четврта година.
Активно учествује у пројектима Бањалучке филхармоније као њен члан.

  АЉОША ШОЛАК (ВИОЛИНА)

Студент друге године Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци, одсјек виолина у класи проф. Маје Јокановић.
У протеклом времену остварио је низ различих наступа међу којима се издвајају неколико солистичких концерта, цјеловечерњи концерт са камерним ансамблом у ком свира, свечане академије  и такмичења у Босни и Херцеговини и Србији.
Учествовао је на мајсторским курсевима у оквиру Фестифала камерне музике Сарајево и „Менделсон“ љетње школе  гдје се сусретао са предавачима угледних музичких академија као што су Џулијард (САД), Академија за музику и театар, Хамбург и Академија за музику и сценске умјетности, Беч.
До сада је имао прилику да свира у различитим градовима Босне и Херцеговине, Србије, Словеније, Италије, Чешке, Аустије, Њемачке, Грчке и Шведске.

 СОЊА ВОЈВОДИЋ (ВИОЛИНА)

Рођена 1990. године. Виолину почиње да учи са седам година код професора Душана Шестића у Бањој Луци, гдје завршава нижу и средњу музичку школу.
Током основног и средњошколског образовања осваја многобројне награде и остварује запажене резултате и као солиста, и као члан клавирског трија са виолончелисткињом Лидијом Паулин и пијанистом Дејаном Јанковићем.
Освајала је награде на такмичењима у БиХ, Србији, Италији…
Двије године за редом била је, као једина виолинсткиња из БиХ, члан CEI-YO (Омладинског симфонијског оркестра централно европске иницијативе) 2007. под вођством Игора Коретија (Италија) са којима је наступала у многим европским градовима.
Заједно са “Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino“ (Фирентински симфонијски оркестар), под вођством Рикарда Мутија, 2009. учествује на концерту у Сарајеву, у Дворани Зетра.
Члан је Бањалучке филхармоније од њеног оснивања.
Током студија похађа мајсторске курсеве код реномираних виолиниста Павела Верникова, Игора Петрушевског и Романа Симовића. Пијанисткиње НАташе Вељковић.
Двије године учествује на мајсторским радионицама Manhattan String Quartet-a у Сарајеву.
2010. у марту мјесецу, представљала је Академију умјетности Бања Лука као члан Европског студентског камерног оркестра, под вођством Лаварда Скоу Ларсена (Аустрија).
У децембру 2010. Је, уз пратњу симфонијског оркестра, изводила „Havanaise“ од Камил Сен Санса, под диригентском палицом Бранке Радошевић.
Основне студије завршава у Бањој Луци, у класи професорице Маје Јокановић 2012.
Исте године уписује мастер студије у Београду, у класи професорице Маје Јокановић. Завршава их 2013. године.
Током мастер студија у Београду учествује на пројектима Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци.

 ПЕТАР ОБРАДОВИЋ (ВИОЛА)

Рођен је 1991. године у Смедереву. Средњу музичку школу завршава у класи професорке Мирјане Бубић у школи „Владо Милошевић“ у Бањој Луци.
Похађао је бројне курсеве из области виоле, камерне музике и оркестарских студија код реномираних извођача и педагога, међу којима су Петар Младеновић, Александар Милошевић, чланови Manhattan String Quartet-a.
Учесник је и добитник награда и признања на такмичењима и музичким фестивалима (Фестивал гудача Сремска Митровица, Сарајево Chamber Music Festival, Nei suoni dei luoghi, Carniarmonia, и др.).
Учествовао је у раду различитих оркестара STUEBA (Њемачка), IYSO (Бремен), Deutsch-skandinavische Jugend Philharmonie (Берлин), БКО Орфеј.
Сарађује на пројектима са Симфонијским оркестром РТС и Оркестром Дјечијег културног центра Беогрда.
Као члан различитих камерних састава и оркестара наступао је у концертним салама у Србији, БиХ, Њемачкој, Италији, Словенији…
Студент је четврте године виоле на Факултету музичке уметности Универзитета уметности у Београду у класи професора Немање Марјановића и професора Панте Величковића.

 

 

Share