Концерт ЈОВАНА РАЉИЋ (виолина) и ВАКАНА КАЦУМОТО (клавир)

У Концертној дворани Банског двора 5. јуна (сриједа) 2024. године, одржаће се концерт ренимираних музичких умјетница ЈОВАНА РАЉИЋ (виолина) и ВАКАНА КАЦУМОТО (клавир).

И док је Вакана своје прве музичке кораке направила у Токија а Јована у Бањалуци, путеви су им се укрстили у Бечу, гдје су наставиле своје умјетничко усавршавање и изградиле каријере вриједне пажње.

Бесплатне позивнице могу се преузети на билетарници Банског двора од сриједе 29. маја сваким радним даном, осим викендом у периоду од 12.00 до 18.00 часова на билетарници Банског двора.

ЈОВАНА РАЉИЋ (виолина) рођена је у Бањалуци. Магистрирала је са највишим признањем на најистакнутијој свјетској Академији у центру класичне музике у Бечу у класи професора Кристијана Алтенбургера. Добитница је бројних првих награда и признања на интернационаллним такмичењима виолине у Србији, Италији, Њемачкој, Аустрији….

Као солисткиња наступила је са бројним симфонијским оркестрима попут „Карлове вари“ симфонијским оркестром из Чешке, Савариа симфонијским оркестром у Мађарској, Lappentrata камерним оркестром из Финске, Филхармонијом из Граца, Миланским камерним орксестром.

Поред тога етаблиран је концертмајстор са ангажманима широм Европе те је наступила у престижним салама као што су бечки  Musikverein , Wiener Konzerthaous, Berliner Philharomiie, Suntory Hall Tokyo, Shangghai Symphonyhall, Brucknerhaous Linz, Santander Bernabeu sala….

Тренутно је прва виолина Tonkunstler Orchester Wien као и веома ангажовани концертни виолиниста са солистичком каријером.

Поред наведеног, концертмајстор је признатих ансамбала попут, Wiener Kammersymphonie, Alegro Vivo, Kammerorchester, Weber Kammersymphonie, Nova Symphonieorchester, Valsassina Kammerorchester, Wiener Jeneusse Orchester.

Као вокални солиста лауреат је са многих такмичења и фестивала у Србији, Румунији, Русији…

Инструмент на којем свира је из колекције инструмената Бечке филхаромније од мајстора Carl Franz Schmindta iz 1873. године као вид признања за све успјехе ове младе и признате умјетнице.

ВАКАНА КАЦУМОТО/ WAKAKA KATSUMOTO (клавир) рођена је у Јапану. Дипломирала је клавир у класи професорице Jasminke Stankul – Cernko и усредсредила се на пратњу Meinharda Princa.

Рано музичко образовање стекла је у музичкој школи Yamaha у узрасту од двије године. Након тога услиједиле су лекције из теорије клавира, виолине и музике, као и лауреат диплома са Mихиком Окамотом na Toho – Gakuen College of Music у Токију.

Вакана је добитница посебне награде за интерпретацију Франца Шуберта на 10. Euregio Piano Award 2022 (Geilenkirchen) и полуфиналиста реномираног такмичења и  31. издања Citta di Cantu International Piano and Orchestra Competition.

Као солисткиња активно наступа у земљи и иностранству  у  Mito – gejutsu – kanu, Bosendorfen  Salon, Bechstein Salon у Токију, Ogikobo Music Festival, Бечки Palais Khevenhller, Theater am  Kuprak Oberlaa и Hainburg, те као камерни музичар у Musikvereinu, Bosendorfen Salon у Бечу, Wels, Wiener Neustadt i Baddurkheim.  Године 2023. дебитовала је на Tokyo – bunika – kaikan као дио пројекта јапанског Министарства културе. Вакана је такође веома  активна као корепетитор и камерни музичар.

Share