Концерт Јована Раљић – виолина и Арсен Чаркић – клавир

У Концертној дворани Банског двора 20. јуна 2016. године (понедељак) у 20,00 часова одржаће се концерт Јована Раљић – виолина, Арсен Чаркић – клавир.

ПРОГРАМ

Ysaye- Sonata za solo violinu br.2
*Obsession
*Malincolia
*Danse des ombres
*Les Furies

Brahms – Sonata br. 2, A dur
*Allegro amabile
*Andante tranquillo
*Allegretto grazioso

Wieniawski – Varijacije na originalnu temu  Op.15

Биографије

Јована Раљић је завршила Средњу музичку школу „Владо Милошевић“ у Бања Луци, на два инструментална одсјека – виолина и соло-пјевање, као ђак генерације. Тренутно је студент  Академије умјетности  „Universität für Musik und darstellende Kunst”  у Граз-у  – Аустрија у класи реномиране солисткиње и професора Silvie Marcovici. Са својим талентом и напорним радом, остварила је бројне Прве и Специјалне награде, признања, како у области виолине тако и пјевања. 2003. и  2004. је побиједила на међународном „Ђурђевданском фестивалу“ те исте године наступила на Славјанском Базару (Бјелорусија) и Golden Star-у (Румунија), али ријетки знају да је са својом виолином досада пропутовала скоро пола Европе и ишла на бројна интернационална такмичења.

 • Од 2002. до 2011.године – Прве и Специјалне награде на Републичком такмичењу музичких школа 2009. до 2012. Прве награде и лауреати на Међународном такмичењу “Фестивал гудача” у Сремској Митровици (Србија).
 • 2005. – Гран при на међународном дјечијем фестивалу „Пчелице“
 • 2006. – 2.мјесто на поп фестивалу „Први аплауз“
 • 2009. година – 5. мјесто на Свјетском такмичењу у Castel Fidardu (Италија) – категорија Астор Пјацола
 • 2010. са Филхармонијом концертира у Шведској и Италији
 • 2011. година – Признање “Плакета града као најуспјешнији умјетник “
 • 2011. – Једно од најзапаженијих успјеха је наступ у Бечкој концертној дворани у септембру „Musikverein“ која је резиденција чувене Бечке филхармоније. До тамо је дошла посредством љетног семинара еминентих чланова Бечке филхармоније (Peter Götzel, Volkhard Steude – концерт мајстор Бечке филхармоније) на којем је изабрана међу 10 најбољих виолиниста из цијелог свијета.
 • 2012. – 4. мјесто на такмичењу у Klingenthal- у (Њемачка).
 • 2012. – наступ у St Moritz -у (Швајцарска) на који је била позвана од стране Jonas Foundation.
 • 2013. – фебруар- полуфнале популарног програма- а „Ја Имам Таленат“ гдје се представља комбинацијом виолине и гласа
 • 2013. – март – члан симфонијског интенационалног оркестра IJOA са којим концертира у Њемачкој
 • 2013. – Примљена на Музичку Академију у Граз-у (Kunstuniversitaet Граз)
 • 2013.- јул -Учесник интернационалног поп-сонг фестивала Славјански Базар у Бјелорусији гдје представља свој двоструки таленат и осваја 7. мјесто.
 • 2013. – Примљена на признати мастер клас Crescendo Summer Institute (Мађарска) гдје на завршном гала концерту осваја главну награду
 • 2014.- август – Позив од стране Crescendo Summer Institute ( Мађарска) – наступ соло концерт уз пратњу Lappeenranta (Финска) симфонијског оркестра
 • 2015.- Соло рецитали у Швајцарској
 • 2016.- Солиста у пратњи Ческог симфонијског оркестра (Hradec Kralove)
 • 2016.- Стипендија од „Геселсцхафт дер Фреунде дер Кунстуни“
 • 2016- Финалиста свјетског такмицења виолине „Андреа Постаццхини“

Усавршавала се код еминентих професора , солиста  и чланова реномираних оркестара широм свијета попут :Маја Јокановић, Волкхард Стеуде, Петер Гоетзел, Лорензо Луцца, Борис Кусцхнир, Бернард Л. Мониер,…Одржала је три цјеловечерња концерта у Бањалуци који су били пропраћени и медијски. Члан Бањалучке филхармоније (1. виолина) са којом је концертирала у Шведској, Италији и недавно и у Грчкој Била је учесник и почасни члан на свим већим културним манифестацијама државе.

Арсен Чаркић
Музичко образовање започиње у Сарајеву сарађујући са професорима Срђаном Далагијом и Верицом Вербич са којима осваја бројна признања и награде на фестивалима и такмичењима бивше СФРЈ. Школовање наставља у СМШ „Станковић“ у Београду такође сарађујући са професорима Гораном Брковићем и Гораном Радићем, те у умјетничком студију проф. Јокут Михаиловић. 1994. године уписује Академију Уметности у Новом Саду гдје студира у класи проф. Кемала Гекића. У истом периоду учествује на чувеним пијанистичким фестивалима Вреденбург (Холандија) и Интерарт у Будимпешти, посвећеним Францу Листу. Студије наставља 1997. године на ФМУ Београд у класи проф. Јокут Михаиловић а наредне године добија награду фондације „Олга Михаиловић“ за најталентованијег студента ФМУ. 1999. године прави низ реситала по Београду и Србији (Коларчева задужбина, Галерија САНУ, Културни Центар Београда…) за које добија позитивне стручне критике, те прави снимке за Радио-Телевизију Србије. У периоду 1999-2000. године ради као демонстратор класе Јокут Михаиловић на ФМУ Београд и као асистент Клавирског одсјека на Музичкој Академији у Источном Сарајеву. 2001. године се са породицом враћа у Републику Српску и исте године прави солистички концерт у оквиру фестивала „Сарајевска зима“ 2002. године почиње да ради као професор у СМШ „Владо Милошевић“ у Бања Луци. Од 2003. године ради на Академији умјетности Бања Лука, а на истој Академији уписује и завршава магистарске студије у класи проф. Невене Поповић. 2009. године изабран је у звање доцента на Катедри за клавир Музичког одсјека бањалучке Академије умјетности, где је поред наставе клавира, држао предавања корепетиције и читања с листа, те паралелно радио као умјетнички сарадник у класама проф. Радмиле Смиљанић и проф. Снежане Савичић-Секулић. Од 2014. године и избора у звање ванредног професора ради са својом класом на Катедри за клавир АУБЛ, те предаје Методику наставе клавира. Током свог школовања и каријере остварује успјешну сарадњу са уваженим професорима попут проф. мр Невење Поповић, проф. др Дубравке Јовичић, проф. мр Јокут Михаиловић, проф. мр Кемала Гекић, проф. мр Владимира Цвијића, проф. мр Ирис Кобал, проф. мр Наташе Дукан, проф. мр. Алана Фрејзера, примадоне Радмиле Смиљанић, проф. др Десанке Тракиловић, маестра проф. Станка Шепића, маестра проф. Огњена Бомоштара и других.

Наступао је са познатим именима музичке сцене као што су: др Жељко Павловић (Филхармонија Хјустон, концертмајстор, УСА), мр Снежана Савичић-Секулић (првакиња Београдске опере), Наташа Јовић-Тривић (Београдска опера), Схоко Канно, мецосопран, Токио/Беч, др Дакић Оља (Берлинска Опера), Оливер Њего (првак Београдске опере), маестро мр Ђорђе Станковић (диригент Београдске опере и опере Мадленианум), Бањалучка филхармонија, Оркестар Музичке академије Сарајево, Сарајевска Филхармонија, Краљевски гудачи св.Ђорђа, Оркестар СМШ Станковић, Оркестар СМШ Владо Милошевић, Хор Србадија, Хор Бањалучанке, Хор Јединство, итд. Забиљежио наступе у салама: Антон Бруцкнер Халл (Линз, Аустриа), Београдске филхармоније, Сарајевске филхармоније, Банског двора, Мале сале Коларчеве задужбине, Галерије САНУ, Галерије Културног центра Београда, сарајевског Дома Армије, Дома Војске Југославије, Камерне сале Академије умјетности у Бања Луци, Концертне сале Слобомир универзитета, Велике сала Културног Центра Бијељина, Галерије Музеја Савремене Умјетности РС итд, у којима је наступао као солиста свирајући реситале и концерте са оркестром, те као камерни музичар и клавирски сарадник.
Више пута је учествовао као члан жирија на бројним међународним такмичењима из области дириговања и клавира.

Share