Концерт Јована Раљић – виолина и Арсен Чаркић – клавир

У Концертној дворани Банског двора 22. јуна 2018. године (петак) у 20.00 часова одржаће се концерт Јована Раљић – виолина и Арсен Чаркић – клавир.
Бесплатне позивнице за концерт сви заинтересовани могу преузети на билетарници Банског двора од четвртка 14. јуна 2018. године од 10.00 часова.

Јована Раљић је рођена 27.12.1993. године у Бања Луци гдје је завршила средњу музичку школу као вуковац у класи Биљане Радуловић. Након тога пут ју је одвео у саму пријестоницу класицне музике Аустрију гдје је основне студије завршила у Грацу у класи професора Silvia Marcovici и Yair Kless. Тренутно је на мастер студијама као један од најбољи студената на престижној Академији у Бечу у класи професора Christian Altenburger и Igor Petrushevski. Успјешан је концертни виолиниста са много освојених међународних такмичења и солистичких наступа са разним реномираним оркестрима. Узастопни је освајач лауреата на међународном
такмичењу виолине у Србији, Италији, Њемачкој, итд.
Била је учесник фестивала широм Европе попут Crescendo Summer Institute у
Мађарској, Encuentro de Santander у Шпанији, Sziget Festival, International
Musikforum Trenta, Internationale Junge Orchesterakademie, Junge Deutsche
Philharmonie, Wiener Jeunesse Orchester, итд. Држи позицију концерт мајстора
различитих оркестара и наступила је као солиста са оркестрима попут Savaria
Symphony Orchestra (Мађарска) , Karlove Vary (Чешка), Laappenranta
Symphony orchestra (Финска) и у плану су солистички концерти са оркестрима North
Chezh Philharmonic, North Caucasian Orchestra, Veneto Philharmonic, Südwest
Deutsche Philharmonic те рецитали са пијанистима између осталог и са
Mathom Argerich. Склопила је уговор са менаџмент агенцијом ИМК која
годишње организује 200 концерата широм свијета. Позвана је да наступи соло на
Фестивалу Vienna International Summer Festival од стране познатог америчког
дитектора Michael Polo који организује наступе и у Америци.
Поред виолинистичке каријере цијели живот се бави и пјевањем те је побједник и
учесник неколико фестивала попут Ђурђевданског фестивала, Први аплауз. Голден
Стар у Румунији, Славјански Базар у Бјелорусији те је била и полуфиналиста на
познатом телевизијском шоу у нашем региону „Ја Имам Таленат“ гдје се
представила дуплим талентом – виолина и глас. Страствен је обожаватељ џез музике
те је у многобројним приликама сарађивала са фантастичним џез музичарима у
Аустрији као виолиниста и вокалиста.

Арсен Чаркић, своје музичко образовање започиње у Сарајеву 1985. године сарађујући са професорима Срђаном Далагијом и Верицом Вербич, са којима осваја бројна признања и награде на фестивалима и такмичењима бивше СФРЈ.

1992. године уписује Средњу музичку школу „Станковић“ у Београду у класи професорке Љиљане Јанковић, такође сарађујући са професорима Гораном Брковићем и Гораном Радићем, те у умјетничком студију професорке Јокут Михаиловић.

1994. године уписује Академију уметности у Новом Саду гдје студира у класи професора Кемала Гекића. У истом периоду учествује на пијанистичким фестивалима Вреденбург (Холандија) и Интерарт у Будимпешти, посвећеним Францу Листу.

Студије наставља 1997. године на Факултету музичке уметности у  Београду у класи професорке Јокут Михаиловић, а наредне године добија награду фондације „Олга Михаиловић“ за најталентованијег студента.

1999. године прави низ реситала по Београду и Србији (Коларчева задужбина, Галерија САНУ, Културни Центар Београда…) за које добија позитивне стручне критике, те прави снимке за Радио-Телевизију Србије.

У периоду 1999-2000. године ради као демонстратор класе  Јокут Михаиловић на Факултету музичке уметности у  Београду и као асистент Клавирског одсјека на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву.

2001. године се са породицом враћа у Републику Српску, и исте године прави солистички концерт у оквиру фестивала „Сарајевска зима“ који је од стране публике проглашен за најбољи концерт фестивала.

2002. године почиње да ради као професор у Средњој музичкој школи „Владо Милошевић“ у Бањој Луци. Од 2003. године ради на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци, гдје уписује и завршава магистарске студије у класи професорке Невене Поповић.

2009. године изабран је у звање доцента на Катедри за клавир Музичког одсјека бањалучке Академије умјетности, где је поред наставе клавира, држао предавања корепетиције и читања са листа, те паралелно радио као умјетнички сарадник у класама професорке Радмиле Смиљанић и професорке Снежане Савичић-Секулић.

Од 2014. године и избора у звање ванредног професора ради са својом класом на Катедри за клавир на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци, те предаје Методику наставе клавира.

Током свог школовања и каријере остварује успјешну сарадњу са уваженим професорима попут професорке мр Невене Поповић, професорке мр Јокут Михаиловић, професора мр Кемала Гекићa, примадоне Радмиле Смиљанић,  професорке др Десанке Тракиловић, маестра професора Станка Шепића, маестра професора Огњена Бомоштара и других.

Наступао је са познатим именима музичке сцене као што су:  др Жељко Павловић (Филхармонија Хјустон, концертмајстор, УСА), мр Снежана Савичић-Секулић (првакиња Београдске опере), Наташа Јовић-Тривић (Београдска опера), Shoko Kanno, мецосопран, Токио/Беч, др Дакић Оља (Берлинска Опера), Оливер Њего (првак Београдске опере), маестро мр Ђорђе Станковић (диригент Београдске опере и опере Мадленианум), Бањалучка филхармонија, Оркестар Музичке академије Сарајево, Сарајевска филхармонија, Краљевски гудачи св.Ђорђа, Оркестар Средње музичке школе „Станковић“, Оркестар Средње музичке школе „Владо Милошевић“, Хор „Србадија“, Анасмбл „Бањалучанке“, Српско пјевачко друштво  „Јединство“, итд. Забиљежио је наступе у салама: Anton Bruckner Hall (Linz, Austria), Београдске филхармоније, Сарајевске филхармоније, Банског двора – Културног центра, Мале сале Коларчеве задужбине, Галеријe САНУ, Галерије Културног центра Београда, сарајевског Дома Армије, Дома Војске Југославије, Камерне сале Академије умјетностиУниверзитета у Бањој Луци, Концертне сале Слобомир универзитета, Велике сала Културног Центра Бијељина, Галерије Музеја савремене умјетности Републике Србије итд, а у којима је наступао као солиста, свирајући реситале и концерте са оркестром, те као камерни музичар и клавирски сарадник.

Више пута је учествовао као члан жирија на бројним међународним такмичењима из области дириговања и клавира.

 

 

Share