Концерт HAYDN YOUTH STRING ORCHESTRA (Гронинген, Холандија)

У Концертној дворани Банског двора 10. јула 2019. године (сриједа) у 20.00 часова одржаће се концерт HAYDN YOUTH STRING ORCHESTRA (Гронинген, Холандија).
Бесплатне позивнице за концерт сви заинтересовани могу преузети на билетарници Банског двора од уторка, 02. јула 2019. године.

 

HAYDN YOUTH STRING ORCHESTRA
Омладински гудачки оркестар HAYDN је врхунски ансамбл из сјеверне Холандије. Оркестар чине талентовани гудачи у доби од 12 до 19 година. Оркестар је основан 1989. године како би подстицао музички развој талентованих младих људи по питању њиховог свирања у складу са европском музичком традицијом. То се између осталог остварује уз подршку припремног ансамбла, те кроз њихово учешће у активностима на пољу камерне музике. Оркестар је током свог постојања стекао међународно признање и освојио неколико награда на различитим такмичењима.
Задивљујуће је шта млади, надарени музичари могу постићи! Оркестар им нуди прилику да даље развијају свој специфичан звук и технику, свирајући заједно током
седмичне пробе и редовно организоване студијске викенде, као и студентски концерти, гдје се чланови оркестра могу представити у комбинацији са клавиром.
Сваке сезоне планирају се концерти, од којих 15 у Холандији, гдје млади
холандски солисти имају прилику да наступају са оркестром. Диригент оркестра је Jan-Ipe Nota, члан Северно-холандског симфонијског оркестра и професор у Конзерваторијуму Prince Claus Groningen i Kraljevskom конзерваторијуму Хаг.

Сваке године оркестар путује у иностранство како би одржао концерте. До сада је оркестар посетио Аустрију, Енглеску, Белгију, Француску, Шпанију, Њемачку, Мађарску, Скандинавију, Сједињене Америчке Државе, Шкотску, Карибе, Италију, Хрватску, Португал и Суринам.

 

ПРОГРАМ

Ottorino Respighi – Antiche Danze ed Arie Suite No. 3
     1. Italiana
2. Arie di corte
3. Siciliana
4. Passacaglia

Joseph Haydn – Violin Concert in C major
Solist: Azra Rustempašić, violina

Petar Iljič Čajkovski – Andante Cantabile
Solist: Mare Keja, violončelo

Dag Wirén – Serenade for Strings, Op. 11

Antonín Dvořák – Serenade for Strings in E major, Op. 22
     1. Moderato
2. Menuetto: Allegro con moto
3. Larghetto
4. Finale: Allegro vivace

Share