Концерт хармоникашог оркестра Музичке академије у Пули

У Концертној дворани Банског двора 22. новембра 2014. године (субота) у 20,00 часова одржаће се концерт хармоникашог оркестра Музичке академије у Пули.

plakat-harmonikasi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ***

Хармоникашки оркестар Музичке академије у Пули, је музички ансамбл којег чине студенти Одсјека класичне хармонике Музичке академије Свеучилишта Јурја Добриле у Пули. Оркестар је започео са радом 1995. године, а од академске године 1996./97. оркестар води Денис Модрушан. Богати репертоар оркестра сачињавају дјела хрватскох композитора А.Клобучара, Б.А. Шехуа, Б.Папандопула, Б.Старца, Д.Бужлете, И. Јосиповића, М. Брајковића, М. Тарбука и других.  Велики дио програма састоји се од дјела мајстора који су својим радом обиљежили и обогатили хармоникашку литературу: А Белошицки, А.Холминов, А.Репников, Ф.Ангелис… Оркестар биљежи и неколико значајних праизвођења хрватских композитора: Апроксимато No.5 за хармоникашки оркестар и Lode a Dallapiccola за хармоникашки оркестар и женски хор композитора Bashkima, A.Shehua, Карте на сто композиторке Сање Дракулић, Поема пасторале и Молитва за хармоникашки оркестар Дамира Бужлете. Оркестар редовно наступа у земљи и иностранству. Уз бројне наступе у Пули, истичу се гостовања у Новиграду, Лабину Ровињу, Сплиту, Задру, Макарској, Вараждину, Пожеги, Загребу, Изоли, Жалцу, Љубљани, Трсту, Анкони, Смедереву, Новом Саду, Крагујевцу, Приштини..

Многи  наступи одржани су у склопу значајних музичких манифестација међу којима се издвајају: Међународна глазбена трибина у Пули, Prishtina International Contemporary Music Festival, Новосадске музичке свечаности, Међународни фестивал „Дани хармонике“ у Смедереву.

Посебно се истиче наступ на Свечаном концерту отворења 63. Свјетског купа хармонике који је одржан у концертној дворани Хрватског народног казалишта у Вараждину 2010. године. Хармоникашки оркестар Музичке академије у Пули, остварио је запажене резултате на међународним такмичењима за оркестре са којих биљежи редом прве награде. У склопу обиљежавања 20. годишњице студија класичне хармонике, 2014.године уз монографију Одсјека, издан је дупли ЦД хармоникашког оркестра Музичке академије у Пули. Међу важнијим циљевима у дјеловању оркестра су афирмација хармонике као академског инструмента те популизација дјела компонованих за тај инструмент.

***

СВЕУЧИЛИШТЕ ЈУРЈА ДОБРИЛЕ У ПУЛИ
МУЗИЧКА АКАДЕМИЈА У ПУЛИ

Солиста
Борут Загорански – хармоника

Диригент
Славко Магдић

 ПРОГРАМ

 Леон  Болман: Готтичка свита Оп. 25 (обр. Рикардас Свиачкевициус)
I   Интродукција – Корал
II Готички менует
III Молитва
IV  Токата

Владимир  Верменич: Чрнобривци

Фритз  Доблер: Верциаде I

Јосип  Матановић: Вехни, вехни фијолица (обр. Саша Басталец)

Астор Пјацола: »Аконкагва« концерт за бандонеон , гудачки оркестар и
удараљке  (обр. Славко Магдић)
                              III Престо
Солиста: Борут Загорански, хармоника

Астор Пјацола: Оblivion
Солиста: Борут Загорански, хармоника

Владислав Золотарјов: Rondo capriccioso

Башким  А. Шеху: Aproksimato br. 5

 

Share