Концерт „ФРАНЦУСКА БАЈКА“

У Концертној дворани Банског двора 03.03.2012.године, у 20,00 часова одржаће се концерт под називом „Француска бајка“.

Изводи дуо Миса Какумото (клавир) и Мерсиха Тескереџић (виолина).

 

Misa Kakumoto

 

 

 

 

Misa Kakumoto je rođena u Monterey Park (SAD). Počela je učiti klavir u dobi od tri godine, s Madeleine Whitlaw u Londonu, a sa pet godina pridružila se školi za mlade talente u klasi Hisako i Oshima Noriko Imaizumi u Tokiju.

Sa 12 godina se preselila u Belgiju i počela studirati klavir u klasi Dalia Ouziel. U dobi od 14, je ušla na Kraljevski Konzervatoriju u Mons.

Iz toga slijedi majstorske kurseve Bruno Rigutto, AREL Bacha, B.Engerer, B.Pasquier, Y.Horigome, A. Dumay .

Publici se predstavlja raznim nacionalnim i međunarodnim takmičenjima u Belgiji. Osvaja prvu nagradu za klavir i duet (kategorija 2) takmičenje EPTA u Belgiji 2000, drugu nagradu za mlade muzičare u 2001, drugu nagradu (kategorija 3) takmičenja „međunarodni susret mladih pijanista“ u 2003 EPTA i druga nagrada na 15. Međunarodnom takmičenju 2004 Rim, a među finalistima za Međunarodni Musica aeterna (Wavre) 2007.

Misa Kakumoto je dala brojne koncerte kao solist i kamerni muzičar. Učestvovala je  na muzičkom festivalu de Lasne sa Royal kamerni orkestar u Valoniji, te  na festival  „Muzički Oktobar“ u Kartagi u Tunisu 2006. Ona se također predstavila na festivalu „dvorište i vrt“ u Monsu. U decembru 2006,  izvodi recital na koncertu u organizaciji Rotary kluba mons. 2007, učestvuje u krugu humanitarnog gala koncerta za zadužbinu Terezija i René Planiol (za proučavanje mozga) u Loches. U avgustu 2010, sudjelovala je na  festivalu noći muzičke Beloeil sa  Waterloo kamernim orkestarom.
Izabrana je kao finalist u New Tenuto takmičenju u Belgiji.

Trenutno, se usavršava sa André De Groote i Bruno Rigutto na Ecole Normale u Parizu.

Duo Violina i Klavir osnovan je 2010 godine u klasi prof  D. Rubensteina, program francuskih romantičara i impresonista izvodile su po zemljama Beneluxa, a kao nagradu za izvođenje su dobile značajne kritike.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=H20MVuuY_To&feature=youtu.be[/youtube]

Mersiha Teskeredžić

 

 

 

 

Rođena je u Zenici, gdje završava osnovno i srednje muzičko obrazovanje, a zatim nastavlja školovanje u Sarajevu na Muzičkoj akademiji u klasi prof F. Sijarića. 2005 godine  nastavlja obrazovanje u Istanbulu u klasi prof Cihat Askina kao državni stipendista Vlade Republike Turske. 2009. god u klasi  prof. Ellen Jewett (SAD) na Konzervatoriju Istanbul Univerziteta. U Istanbulu je stekla zvanje magistra, zatim boravi u Moskvi na Čajkovski konzervatoriju na usavršavanju u klasi prof A. Kirov. Zbog velike ljubavi prema Franko-Belgijskoj violinskoj školi  svoje obrazovanje trenutno nastavlja u Belgiji u klasi prof. Daniela Rubinsteina. A asistent je na odsjeku violine prof. F. Sijariću i kamerne muzike na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Tokom obrazovnja uspješno je učestvovala na državnim i internacionalnim takmičenjima  discplinama solo viloine i kamerne muzike.

Učestvovala na mnogima majstorskim kursevima širom Evrope sa mnogim istaknutim pedagozima violinistima: kao što su E. Pereny ( Madjarska), A. Kushner (Rusija), P. Fisher (Engleska), Schlomo Mintz (Izrael), A. Dumey (Francuska),

Koncertirala je kao solista i kamerni muzičar u Hrvatskoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Belgiji, Turskoj, i u sklopu festivala Sarajevska Zima BiH, Klasik Keyifler Kapadoccia Turska, Istanbul Culture Capital City of Europe 2010, Ars Musica Brisel Belgija, Sarajevo Chamber Music Festival sa Manhattan String Quartet…

Članica je mnogih medjunarodnih orkstara sa sjedistem u Sarajevu, Briselu i
Istanbulu, kako i  projekata kamerne muzike AMAS Quaretet i Fra Kvintet.

 

 


Share