Концерт филмске музике CINEMA PARADISO ( KРЕШИМИР МАРМИЛИЋ – виолина, МАРИО ЧОПОР – клавир)

У Концертној дворани Банског двора 29. јануара (понедјељак) 2024. године у 20.00 часова одржаће се концерт филмске музике CINEMA PARADISO ( KРЕШИМИР МАРМИЛИЋ – виолина, МАРИО ЧОПОР – клавир).

Бесплатне позивнице за концерт могу се преузети од понедјељка 22. јануара на билетарници Банског двора у периоду од 12.00 до 18.00 часова сваким радним даном осим викендом.

Идеја овог дуа је да садржаје филмова представе кроз причу и музику. Уз музичко извођење пажљиво одабраних нумера филмске музике, овај концерт прати и пројекција исјечака из филмова уз кратак наративни опис радње. На тај начин публика стиче и визуелну слику музике у филму, упознаје какав је филм некад био и какав је данас, па је доживљај у складу са насловом програма.

На програму концерта CINEMA PARADISO могу се чути дјела најпризнатијих композитора филмске музике попут Мориконеа, Барија, Вилијамса, Чаплина,  композиције које током година нису изгубиле свјежину и популарност, те се налазе на репертоарима најцијењенијих музичких умјетника и оркестара.  Већина њих су у оригиналу писане за виолину уз пратњу оркестра или клавира.

На концерту ће бити изведена и дјела композитора Мирослава Милетића, Фрање Крежме, те свима добро познатог Арсена Дедића чије ће композиције публика засигурно препознати.

КРЕШИМИР МАРМИЛИЋ, виолиниста, рођен је 1961. у Загребу. Дипломирао на Музичкој академији у Загребу у класи проф. Кристијана Петровића и проф. Тамаре Смирнов. Усавршавао се код проф. Henryka Kowalskog на Indiana University (САД). Као солиста, наступао је у Хрватској, Словенији, Аустрији, Швајцарској, Њемачкој, Шпанији и Финској. Као камерни музички умјетник, наступао је широм Хрватске, у Албанији, БиХ, Словенији, Бугарској и Белгији. Водитељ је и оснивач гудачког квартета “Cadenza Загреб” (1995) као и неколико камерних састава (Камерни трио и дуо Crisostomo, Trio Solemnis, Ansambl Croazzolla Concertante …) с којима је наступао на готово свим значајнијим фестивалима и позорницама Хрватске, те на гостовањима у Италији, Мађарској, Белгији, Албанији, Чешкој Бугарској и БиХ. Наступао је у оркестрима у САД, Шпанији, Холандији, Словенији те Хрватској. Активно концертно наступа и сарађује с многим истакнутим музичким умјетницима и ансамблима. Објавио је два компакт диска  са композицијама хрватских аутора као и два с Гудачким  квартетом „Cadenza“ Загреб.  Од 1999. године у статусу је самосталног умјетника.

МАРИО ЧОПОР похађао је клавир у Загребу у основној и средњој музичкој школи “Ели Башић“ код професорице Љубомире Миње Колак те је дипломирао (1995) и магистрирао (1998) на Музичкој академији у Загребу у класи професора Стјепана Радића. Усавршавао се у Аустрији код проф. Ludowiga Hoffmana (1996, љетна школа) као соло пијаниста те код проф. Konrada Richtera (1999, љетна школа) као пијаниста на пољу вокалне музике -смјер оперни “lied“.

Још за вријеме школовања осваја угледне награде на државним такмичењима, наступа у Хрватској и иностранству од Јапана преко цијеле Европе до САД-а и Јужне Африке као солиста, уз чувене ансамбле и оркестре те као члан камерниХ састава. За наступе у Јапану добитник је Ректорове награде. Посебни значај у његовом умјетничком дјеловању имају оперски пјевачи те је као корепетитор и умјетнички сарадник сарађивао и наступао с многим познатим именима оперског пјевања али и с пјевачима на пољу мјузикла,оперете те забавне и џез музике с којима је снимио неколико компакт. Од 1998. до 2012. стални је члан умјетнички сарадник ЗОС-а а сада и директор (Загребачког Оперног Студија)  Стални је члан/пијаниста и суоснивач ансамбла за модерну музику “Acoustic Project. Његов рад и остварења у подручју пјевачке корепетиције односно концертне пратње одликује се посебном квалитетом, гдје показује темељито музичко познавање специфичности и захтјевности вокалног израза у свим подручјима. Од 1996. године континуирано ради као умјетнички сарадник (вањски) на пјевачком одсјеку Музичке академије Свеучилишта у Загребу а од 2003. године као стални умјетнички сарадник. 2009. године постаје виши умјетнички сарадник, док је од 2020. године у звању умјетничког савјетника на Музичкој академији у Загребу.

Share