Концерт – Фалак ал-афлак

У Концертној дворани Банског двора 04. фебруара 2016. године (четвртак) у 19,00 часова одржаће се концерт Фалак ал-афлак.

Dani_iranske_kulture_web

У Данима културе Ирана љубитељи културе и умјетности моћи ће  уживати у тоновима традиционалне фолклорне иранске музике иранске музичке групе Фалак ал-афлак. Ова група броји шест чланова: Морад Бедак (1972), Бакер Биранвенд (1973), Меисем Јарахмади (1989), Милад Џамшиди (1990), Амин Абасиан (1972), Нимет Бахарвенд (1974). Ријеч је о музичком саставу који су поријеклом из провинције Лорестан која се налази на западном дијелу државе и коју карактерише посебна фолклорна баштина. Група је основана 2002. године са једним циљем: очување и његовање музичке традицији Лорестана. Од тог времена до данас Фалак ал-афлак је мјесто окупљања младих талентованих људи. Неколико пута су били учесници Међународног фестивала „Феџр“. Имали су бројна гостовања широм  ИР Иран, али и у многим другим земљама као што је Индија, УАЕ, Аустрија, Хрватска. Међу признањима и наградама ове групе јесу оне за најбољу групу у оквиру Фестивала „Феџр“, као и награда за најбољу извођење на Међународном музичком фестивалу у УАЕ.

Солиста групе Морад Бедак због свог изванредног познавања лорске музике брзо је међу колегама по струци стекао поштовање и дивљење. Његова константна сарадња са лорском радиотелевизијом је проистекла стварањем пјесама које ће трајно остати запамћене на пољу музике.

Меисем Јарахмади, млади члан групе, свира на удараљкама те се може похвалити да је наступао заједно са истакнутим виртуозом, професором који свира на томбаку.

Бакер Биранвенд је музичку каријеру почео свирањем дувачких инструмената. Веома добро свира тромбон, саксофон и кларинет а од 1988. године пажњу посвећује традиционалним инструментима. Веома добро свира сантур и тар. Наравно, морамо споменути да он посједује и изузетан глас те да је годинама на многим фестивалима освајао бројне награде и признања. Познат је као свирач и композитор који је створио значајна дјела у на пољу лорске музике и која је пласирао на музичко тржиште.

Милад Џамшиди своје музичко образовање је започео 2000. године учећи свирати ћемане. Након веома брзог напретка у учењу свирања на овом инструменту, због великог интересовања према зурли, једно вријеме се посветио учењу свирања поменутог инструмента.

Амин Абасиан је своје музичко образовање започео 1996. године учећи свирати инструмент под називом сантур. Због великог интересовања за традиционалну музику своје домовине, окренуо се лорској музици  што је за резултат дало многа  значајна дјела која су наишла на одличан пријем међу слушаоцима. Господин Абасиан је такође и вођа групе Фалак ал-афлак.

Нимет Бахарвенд почео је свирати 1985. године и након мање од пет година почео званично наступати. Он је на многим фестивалима био представљан као „феномен“ због спретности на традиционалним лорестанским инструментима. Оно што заврјеђује посебну пажњу јесте физички недостатак на десној руци, а још је занимљивије то што он посједује изванредно знање у изради инструмента који свира. Његови инструменти су препознати и вриједни управо због тога што су ручне израде.

 

Share