Концерт – Дуо „Vers la Flamme”

У Концертној дворани Банског двора 06. октобра 2015. године (уторак) у 20,00 часова одржаће се концерт  – Дуо „Vers la Flamme”,
Васа Вучковић, кларинет,
Наташа Пенезић, клавир,
(У сарадњи са Удружењем музичких умјетника РС)

plakat-koncertweb

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Дуо „Vers la Flamme”

Кларинетиста Васа Вучковић (1985.) и пијанисткиња Наташа Пенезић (1984.) завршили су основне и мастер студије на Академији уметности у Новом Саду (класе проф. Николе Срдића и проф. Светлане Богино). Наташа Пенезић је 2012. године, након завршених мастер студија на Краљевском колеџу за музику у Штокхолму, уписала докторске студије на Факултету музичке уметности у Београду, на одсjеку за клавир, у класи проф. др Дубравке Јовичић.

Васа Вучковић је побjедник Интернационалног такмичења „ Anton Eberst “ 2010. године у Новом Саду, те добитник Специјалне награде на Десетом међународном такмичењу камерних састава дувача 2011. године у Панчеву као и 1. награде на Такмичењу дрвених дувача у Пожаревцу 2004. године. Наташа Пенезић је добитник бројних награда на међународним такмичењима међу којима се издвајају: 1. награда на Међународном такмичењу „Nikolai Rubinstein’“ у Паризу (2000. и 2002.), 1. награда на Пијанистичком форуму „Citta di Chioggia“ (2001.), 2. награда на Међународном такмичењу  „ROMA  2006”,  као и 1. специјална награда у категорији камерних ансамбала (дуо Холик-Пенезић) на такмичењу   „Даворин Јенко” у Београду (2007. и 2008.) Након полуфинала на такмичењу  „Ljunggrenska tävlingen“  у Гетебургу 2011. добитник је стипендије Шведске краљевске академије за музичку умјетност.

Дуо  „Vers la Flamme“ постоји од 2012. године. Избор програма рефлектује посвећен однос према умјетничкој музици XX и XXI вијека. Дуо је до сада наступао у многим градовима Србије, са репертоаром који подразумјева промоцију модерне и савремене музике као и премијерна извођења. Дуо је снимао за Радио Нови Сад, те наступао на радијским емисијама посвећених класичној музици.

У марту 2014. године дуо „Vers la Flamme“ осваја 1. награду на међународном такмичењу младих музичара  „Città di Treviso” (Италија), у категорији за интерпретацију савремене музике. У мају исте године, Васа и Наташа освајају 1. награду на међународном такмичењу  „Città di Treviso” у Sogliano al Rubicone (Италија), у категорији за камерну музику.

Октобра 2013. године Васа Вучковић и Наташа Пенезић, са групом младих
умјетника – бивших студената Академије уметности у Новом Саду, оснивају SINK Centar” (Syncratic Young New Contemporary Center). У децембру 2014. године реализован је први пројекат овог удружења, уз подршку Министарства културе и јавног информисања, када је у Србији, у новосадској Синагоги, по први пут изведено дјело америчког композитора Елиота Картера «Дијалози», уз премијерно извођење дјела три српска композитора. У фебруару 2015. је реализовано прво ЦД издање дуа „Vers la Flamme“ подржано од стране Фонда за културу града Новог Сада, а под издавачком етикетом ”СИНК Центра”.

 *  *  *

ПРОГРАМ

Pierre SANCAN –  Sonatine

Jonas FORSSELL – MIA  (верзија за кларинет и клавир – 2015)
верзија посвећена   Дуо  Vers la Flamme

Anders HILLBORG – Tampere  Raw

Sergei PROKOFIEV – Соната   Op. 94
Moderato
Scherzo
Andante
Allegro con brio

 

 

Share