Концерт дуо – Кобал (флаута) – Златар (клавир)

У Концертној дворани Банског двора 24. новембра 2012. године (субота) у 20,00 часова одржаће се концерт дуо – Кобал – Златар.

 

***

Flautist Cveto Kobal s odličnim je uspjehom diplomirao na Akademiji za glasbo u Ljubljani, u klasi B. Čampe 1983. Usavršavao se je kod W. Benetta (Kanada), A. Mariona (Francuska) i P. L. Grafa (Švicarska). Kao stipendist francuske vlade tri je godine pohađao predavanja iz postdiplomskog studija u Parizu kod profesora A. Mariona, P. Y. Artauda i T. Prevosta. Istovremeno je diplomirao na École Normale de Musique de Paris. Godine 1991. bio je na postiplomskom usavršavanju na univerzitetu U. S. C. (SAD) u klasi J. Walkera. Već tijekom studija primio je brojne nagrade na tadašnjim republičkim i saveznim natjecanjima učenika i studenata glazbe (1977, 1979, 1981) kao i 1. nagradu na natjecanju mladih muzičkih umjetnika u Zagrebu 1983.

Solistički je nastupao s brojnim orkestrima (Sinfoničari RTV Ljubljane, Slovenska filharmonija, orkestar G. Tartini iz Trsta, Celovški komorni orkestar, Zagrebačka filharmonija itd.) te na recitalima i kao član raznih komornih sastava u Sloveniji, republikama bivše Jugoslavije, Francuskoj, Italiji, Austriji, Njemačkoj, Madžarskoj i Izraelu. Pored suradnje sa RTV snimio je i veliki broj ploča za domaće (Helidon, ZKP RTV Ljubljana) i strane (Mute, Sound Circle) izdavačke kuće, te premijerno izveo brojne kompozicije slovenskih skladatelja: A. Kumara, M. Lazara, A. Strajnara, I. Krivokapiča, I. Kopeckyega i drugih.

Za umjetnički rad opetovano prima odlične ocjene stručne kritike.

Cveto Kobal je već kao student bio član Slovenske filharmonije, da bi kasnije sve do 1998. bio solo flautist Sinfoničara RTV Slovenije. Od 1998. do 2000.  bio je urednik Uredništva za ozbiljnu glazbu i balet na TV Slovenija, dok je trenutno izvanredni profesor za komornu glazbu i docent za flautu na glazbenom odjelu Pedagoške fakultete u Mariboru.

***

 Jakša Zlatar je diplomirao i magistrirao klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Ladislava Šabana, a na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je psihologiju i sociologiju. Usavršavao je klavir na konzervatoriju S. Cecilia u Rimu.
Profesor je klavira i metodike klavira na muzičkim akademijama u Zagrebu i Ljubljani. Osim što koncertira, prof. Zlatar održava seminare, te je član žirija na domaćim međunarodnim pijanističkim natjecanjima. Autor je i dviju knjiga iz metodike klavira i povijesti pijanizma te brojnih stručnih eseja Također je i umjetnički direktor Hrvatske muzičke scene mladih.

 ***

Cveto Kobal, flauta
Jakša Zlatar, klavir 

François Couperin
Concert royale
br. 4, za flautu i harpsichord
Prelude
Allemande
Courante francaise
Courante a l’Italienne
Sarabande
Rigaudon
Forlane en rondeau

Nelo Milotti
Sjećanje na Ohrid
Za flautu i klavir

 Astor Piazzola
Che tango che
Oblivion
Jeanne y Paul

Jacques Ibert
Entre Act

Darius Milhaud
Sonatine
Tendre
Souple
Clair

Sergej Prokofjev
Allegro con brio
iz 2. sonate za flautu i klavir u D-duru, op. 94

Franck Martin
Ballade pour flûte et piano
Allegro ben modrato
Vivace
Lento/Con moto
Molto vivo

 

Share