Концерт Дјечијег хора Врапчићи на Тврђави Кастел

PLAKAT-1На Тврђави Кастел 04. јула 2013. године (четвртак) у 19,00 часова одржаће се концерт Дјечијег хора Врапчићи у оквиру програма БАЛФ-а.

 

 

 ***

defaultДјечји хор Врапчићи је основан 1982. године у Сарајеву, СФРЈ. Оснивачи Врапчића су били Валериј Вања Гајић и Суад Арнаутовић-Медо.

У периоду од 1982. до 2008. године хор је издао седам званичних албума са близу 60 пјесама. Осим званичних издања (аудио-касете, компакт-дискови) пјесме хора Врапчићи су се јавности презентовале у пјесмарицама, видео-касетама, мултимедијални ЦД, ДВД са спотовима и снимцима концерата, уџбеницима музичког образовања у Републици Српској као и на непознатом броју компилација те интернету. Врапчићи су одржали велики број концерата у Републици Српској, Босни и Херцеговини, Србији, Црној Гори и Грчкој. Поред осталог, Врапчићи су одржали и велики број хуманитарних концерата. Такође су учествовали и на неколико фестивала дјечје музике гдје су освојили и неколико награда. Осим оснивача хора Валерија Вање Гајића и Суада Арнаутовића, у раду са хором учествовао је већи број сарадника.

Оснивање „Бањалучких Врапчића“

Након што је одлучио да поново оснује дјечји хор, Валериј Гајић се дао у потрагу за новим сарадницима. Прво се обратио професору музике, Немањи Савићу, који је тада водио хор „Јединство“, али је Савић одбио понуду за сарадњом тврдећи да оснивање хора „Врапчићи“ није идеја која му изгледа реално и не вјерује да ће Гајић успјети да је оствари. На аутобуској станици на којој се чекао аутобус којим је путовао на посао у школу „Војислав Илић“ у Крупи на Врбасу, Валериј Гајић је упознао Силву Бојић, наставницу музичког васпитања, која је радила у школи у Новоселији, те јој је понудио сарадњу и испричао о идеју о оснивању хора. Силва Бојић је пристала те се Гајић да у потрагу за простором гдје би хор могао да почне са радом. Пут га је одвео у „Соколски дом“ у Бањалуци гдје му је Ненад Стевандић, директор, изашао у сусрет и дозволио да користи хол „Соколског дома“, у коме се налазио и клавир за пробе хора. Уз помоћ новинарке Гордане Станаревић, новинарке листа Глас Српске, Гајић објављује новински чланак у коме се налазио и позив на аудицију новог хора. У сусрет Гајићу излази и Никола Деретић са телевизије Републике Српске те се и на овој телевизији појавио оглас за аудицију хора „Врапчићи“ у Соколском дому. У сриједу 1. децембра 1993. године, у 15 часова је одржана аудиција за пријем чланова хора „Врапчићи“ у Бањалуци. На аудицију се пријавио велики број дјеце .

Share