Концерт „DIFERENTE“

У Концертној дворани 04. фебруара 2015. године (сриједа), у 20,00 часова биће одржан Празнични концерт Удружења музичких умјетника Републике Српске, под називом „DIFERENTE“, у извођењу Bandoneon Squere.

Bandoneon Square је састав који је настао почетком 2012. године у Бањалуци. У свом кратком периоду постојања одржали су неколико концерата у Бањалуци и Приједору, од којих вриједи истакнути самостални концерт у Приједору у оквиру семинара за хармонику те учешће на Свјетском дану музике одржаном 21.06. 2014. године у Бањалуци, самостални концерт на Херцеговачкој Грачаници у Требињу, те многобројне клупске свирке и концерти.  Састав изводи композиције Astora Piazzolle, Richarda Galliana, Pata Matheny-ja, Roland Dyensa, GOTAN Projecta и других утицајних композитора и умјетника те их тако сама разноврсност програма не сврстава ни у једну специфичну музичку категорију него се тај спектар мелодија и ритмова шири од класике, танга па све до џеза.

Bandoneon Square чине: Милана Смиљанић – виолина; Дарко Ружичић – хармоника; Бобан Аџић – гитара; Драган Петровић – контрабас; Зоран Вујић – удараљке.

Милана Смиљанић, рођена је 1989. године у Сарајеву.                                            Основну музичку школу ‘’Владо Милошевић’’ у Бањалуци је завршила у класи проф. Душана Шестића и освојила низ првих и специјалних награда на бројним такмичењима, те остварила многе солистичке наступе на разним манифестацијама. Осваја и трећу награду на ‘’Југословенском такмичењу музичких и балетских школа’’ у Београду, као и пето мјесто на ‘’Међународном такмичењу виолиниста Петар Тошков’’, такође у Београду.   Средњошколско образовање је завршила у музичкој школи ‘’Владо Милошевић’’ Бања Лука  у класи проф. Јованке Пантић и освојила више првих и специјалних награда.  По завршетку образовања у средњој музичкој школи, 2006. године учествује на државном такмичењу и као лауреат, одлази у Грожњан и похађа мастер клас који води проф. Geoffry Wharton (САД).  Након тога, исте године, уписује се на Академију умјетности Универзитета у Бањалуци. Прве три године студија завршава у класи проф. Уроша Пешића. Четврту годину и дипломски испит завршава у 21 години, у класи проф. Маје Јокановић, са највишом оцјеном. Током студија учествује на разним фестивалима, музичким манифестацијама широм БиХ, Србије, Црне Горе и на разним концертима, са оркестрима под диригентском палицом проф. Даринке Матић- Маровић, проф. Бранке Радошевић, Toby Purcer (Лондон), Carlos Garsia Ruiz (Мексико) и као соло извођач и у разним ансамблима и камерним саставима… У  саставу Гудачког трија постаје члан „Удружења музичких умјетника РС“ и одржава концерте у већим градовима Републике Српске. У мају 2009.године у саставу Гудачког трија учествује на А фесту (Сусрет музичких академија) у Новом Саду, на концерту гостујућих и домаћих студената. Од 2010. године ради као професор виолине у средњој музичкој школи “Владо Милошевић” у Бањалуци. 2012. године постаје активни члан танго/џез бенда Bandoneon Square.         2013. године уписује мастер студије у Бањалуци, у класи проф. Маје Јокановић. Члан је Бањалучке филхармоније са којом наступа широм Босне и Херцеговине, и у иностранству.

Дарко Ружичић, рођен 1979. године у Бања Луци. Основну музичку школу „Владо Милошевић“ у Бањалуци завршио је  у класи Иванке Биланџија 1994. године, а исте године је уписао и Средњу музичку школу „Владо Милошевић“ у Бањалуци у класи професорице Наде Вјештице. Дипломирао је на Вишој музичкој школи у Нишу, 2000. године у класи проф. Јелене Гребовић, а високо образовање је стекао у Источном Сарајеву 2004. године у класи проф. Данијеле Газдић-Кљајић. У току школовања  учествовао је на неколико такмичења и освојио следеће награде:
-1994. на првом такмичењу Републике Српске – II награда,
-1995. на другом такмичењу Републике Српске – I награда,
-2001. на VI Интернационалној манифестацији „Дани хармонике“ у Смедереву –
III награда,
-2004. на XI Интернационалној манифестацији „Дани хармонике“ у Смедереву –
II награда за композицију.
Наступао је као солиста и као члан неколико камерних ансамбала: Либертанго, Јазавац оркестар банд, а од 2012. године свира Bandoneon Square.
Као наставник хармонике почиње са радом непосредно послије завршетка факултета , 2002/2003. школске године у матичној Музичкој школи „Владо Милошевић“. Наставу хармонике је изводио у Дервенти и у Музичкој школи „Стеван Мокрањац“ у Краљеву. Од 2006. године је  поново у Бањалуци.

Бобан Аџић је рођен у Бањалуци 1985. године гдје је завршио нижу и средњу музичку школу “Владо Милошевић“ Бања Лука. Студије гитаре наставио  је на Музичкој академији у Бањалуци гдје је дипломирао 2010. године у класи проф. Зорана Крајишника. Као солиста у току школовања је освојио бројне прве награде на републичким такмичењима. Умјетничка активност Бобана Аџића обухвата низ солистичких реситала и концерата са камерним саставима (Дуо са Сашком Фелштински, „ProSound guitar trio“,„ Bandoneon Square “, Оркестар„102 гитарске жице“) у земљи и иностранству.  Од 2006. године  се бави педагошким радом , а његови ученици су добитници бројних првих награда на републичким и међународним такмичењима као и на фестивалима. Од 2011. године ради као професор гитаре у Музичкој школи „Владо Милошевић“ у Бањалуци.
Тренутно свира у Bandoneon Square  и Оркестру „102 гитарске жице“.

Драган Петровић рођен је 1984. године у Бањалуци. Завршио је нижу и средњу музичку школу „Владо Милошевић“. На Академију умјетности Универзитета у Бањалуци се уписао 2008.године на одсјек за контрабас, а дипломирао 2012.године у класи проф. Слободана Герића као први дипломирани контрабасиста Академије умјетности Универзитета у Бањалуци. Члан је камерног састава“BandoneonSquare” са којима редовно наступа на концертима и разним манифестацијама. Учествује у раду више оркестара: Оркестар Академију умјетности Универзитета у Бањалуци , Камерни оркестар „Арион“ из Бања Луке, Бањалучка филхармонија. Наступao је у БиХ, Србији, Црној Гори, Шведској, Италији, Грчкој. Као солиста, камерни и оркестарски музичар, усавршавао се на мајсторском курсу код професора Алберта Боћинија. Од 2012. године је запослен као професор контрабаса у Музичкој школи „Владо Милошевић“ у Бањалуци.

Зоран Вујић је рођен  1982. у Бањалуци,  гдје је завршио основну, средњу школу и факултет. Заљубљеник је у музику од дјетињства, али тек у 25-ој години живота, озбиљније се посвећује свирању удараљки.  Свира конге, бонгосе, кахон,  дарабуку, тар, уду, тапан, као и сет удараљки са ефектима.  Активни је члан састава “ Bandoneon Square  и етно групе Траг, али је сарађивао и сарађује са многим саставима из којих би издвојио Combine quartet, Сопот, Афродизијак, Камерни хор „Бањалучанке“ СПД „Јединство“ и многи други… Учествовао је на многим фестивалима и такмичењима у земљи и иностранству , а најзначајнији су фестивал духовне и традиционалне музике „Звучит Москва“ у Русији гдје је са етно групом „Траг“ освојио прво мјесто. “ Red Bull Tum Tum Pa “ такмичење у слободном стилу бубњању,  је са екипом побједио на нивоу Босне и Херцеговине и добио прилику да се такмичи у финалу у Рио де Женеру у Бразилу. Такође је учествовао на фестивалу славенске писмености и културе у Москви, олимпијади хорова у Риги гдје је са камерним хором „Бањалучанке“ освојио златну медаљу, фестивал „Дани Русије“ у Санкт Петерсбургу, „Еxit“ Нови Сад, „Гуча“ Драгачево и многи други. Наступао је и на многим престижним концертним локацијама, а издвојио би Московски конзерваторијум и камерну салу Московске филхармоније. Учесник је и бројних музичких пројеката из којих као најзначајнији издваја “ Rock Simfoniju „. Са етно групом „Траг“ снимио је један студијски албум „Завјештање“ у продукцији РТРС-а, а гостовао је многима на снимању албума и синглова.

1545876_844050722299726_8641364525154312134_n

Share