Концерт Дејана Јанковића, клавир

У Концертној дворани Банског двора 20.06.2012. године (сриједа) у 20,00 часова одржаће се концерт Дејана Јанковића, клавир.

 

 

***

Dejan Janković  je rođen 1989. godine u Mostaru. Nižu muzičku školu je završio u Banjaluci u klasi prof. Emire Novaković, a srednju muzičku školu u klasi prof. Biljane Jašić Radovanović. Trenutno je student četvrte godine Akademije umjetnosti u Banjaluci u klasi prof. Nevene Popović.

Za vrijeme srednjoškolskog obrazovanja osvojio je više prvih i specijalnih nagrada na brojnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu kao solista,  kao član klavirskog dua sa Sonjom Bobrek i klavirskog trija sa Sonjom Vojvodić i Lidijom Paulin: Takmičenja muzičkih škola RS, Medjunarodno takmičenje Davorin Jenko u Beogradu, Međunarodno takmičenje Petar Konjović u Beogradu, Međunarodno takmičenje  u Trsteniku i Međunarodno takmičenje mladih talenata u  Val Tidoneu-Italija. Kao student klavira osvaja prvu nagradu na takmičenju Promenada mladih pijanista  u Beogradu (2009), prvu nagradu na Pijanističkom takmičenju posvećenom muzici F. Šopena u Tuzli koje organizuje Društvo Poljaka u Bosni i Hercegovini (2010), specijalnu nagradu na II Banjalučkom bijenalu (2010), prvu nagradu na Evropskom muzičkom takmičenju u Torinu (2010), treću nagradu na pijanističkom konkursu Frederic Chopin u Rimu (2011), prvu nagradu na III Banjalučkom bijenalu (2012), a kao član klavirskog trija dobija specijalnu nagradu na Međunarodnom takmičenju Davorin Jenko u Beogradu (2010) i specijalnu nagradu na međunarodnom takmičenju Donne in musica u Kragujevcu (2012).

Održao je više solističkih koncerata od kojih su najznačajniji dva resitala u koncertnoj dvorani Banskog dvora u Banjaluci (2008, 2011) i resital u Galeriji Srpske Akademije Nauka i Umjetnosti u Beogradu (2012), te više cjelovečernjih koncerata sa klavirskim trijom: Banski dvor (2008), SANU-Beograd (2008, 2010), Cormons-Italija (2010), Chiopris Viscone-Italija (2011). Učestvovao je na brojnim muzičkim festivalima u zemlji i inostranstvu: Prolećni festival kamerne muzike u Beogradu (2006, 2007), A-fest u Novom Sadu (2009), Majske muzičke svečanosti u Sarajevu (2010), Neisuogni deiluoghi u Sjevernoj Italiji (2010, 2011). Kao solista i kamerni muzičar nastupao je u svim većim gradovima Bosne i Hercegovine (Banjaluka-Banski dvor, Tuzla-Bosanski kulturni centar, Sarajevo-Bošnjački institut…), u svim značajnijim salama u Beogradu (galerija Srpske Akademije nauka i umetnosti, Galerija Kulturnog centra, Velika dvorana Kolarčeve zadužbine, Galerija Kolarčeve zadužbine, Studentski kulturni centar , galerija Progres…), u Novosadskoj sinagogi, u svečanoj Sali Prve Kragujevačke gimnazije… Svirao je kao solista sa orkestrom Akademije umjetnosti izvodeći djela F. Mendelsona (Koncert za violinu, klavir i gudački orkestar d-mol), F. Lista (Koncert za klavir i orkestar br. 1 u Es-duru) i K.Sen-Sansa (Karneval životinja) na turneji po gradovima Bosne i Hercegovine. Sa Banjalučkom filharmonijom je premijerno izveo „Srpsko kolo“ za klavir i gudački orkestar naseg istaknutog kompozitora Aleksandra Vujića na svečanom  Novogodišnjem koncertu Banjalučke filharmonije u januaru 2011. godine. Sarađivao je sa dirigentima Darinkom Matić Marović i Brankom Radošević.

Snimao je za Radio televiziju Republike Srpske i Radio televiziju Srbije. Učestvovao je na majstorskim kursevima kod Hinka Hasa, Nataše Veljković, Danijela Blumentala, Aleksandra Madžara, Nevene Popović…

PROGRAM

D. Scarlatti: Sonata K 466, f-mol

L.V.Beethoven: Sonata op. 57 „Appassionata“
– Allegro assai
– Andante con moto
– Allegro ma non troppo

D. Shostakovich: Preludijum i fuga op. 87, B-dur

D. Despić: Nokturno

F. Liszt: Transcendentalna etida br. 11 „Večernje harmonije

F. Liszt – G. Verdi: „Rigoletto“  koncertna parafraza

Share