Концерт Дејан Јанковић – клавир

У Концертној дворани Банског двора 17. априла 2015. године (петак) у оквиру Дана Владе С. Милошевића 2015. у 20,00 часова одржаће се концерт
Дејан Јанковић – клавир.

* * *

dejan-plakatwebbДејан Јанковић  рођен je 1989. године у Мостару. Средњу музичку школу је завршио у Бањалуци у класи проф. Биљане Јашић Радовановић. Дипломирао је 2012. године на Академији умјетности у Бањалуци на одсјеку за клавир у класи проф. Невене Поповић, а наредне године успјешно завршава мастер студије клавира на Факултету музичке уметности у Београду у истој класи. Тренутно је студент друге године докторских студија клавира на Факултету музичке уметности у Београду. Усавршавао се на мајсторским курсевима код Хинка Хаса, Наташе Вељковић, Данијела Блументала, Александра Маџара и других. Од школске 2014/2015. године запослен је као асистент на катедри за клавир на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци.

Добитник је првих и специјалних награда на бројним такмичењима у земљи и иностранству као солиста, као члан клавирског дуа и клавирског трија: Такмичења музичких школа РС, Међународно такмичење Даворин Јенко у Београду, Међународно такмичење у Трстенику, Међународно такмичење младих талената у Вал Тидонеу-Италија, Пролећна променада младих пијаниста у Београду, Бањалучки бијенале, Такмичење посвећено Ф. Шопену у Тузли, Међународно такмичење „Жене у музици“ у Крагујевцу, Европско музичко такмичење у Торину. На такмичењу Ф. Шопен у Риму (2011), осваја трећу награду, а финалиста је и Међународног такмичења у Улму-Њемачка (2014). Добитник је награде града “Бања Лука – младима” 2013. године која се додјељује као посебан вид признања за остварене резултате у области културе и умјетности.

Одржао је око већи број солистичких концерата у Босни и Херцеговини и Србији од којих су најзначајнији реситали у концертној дворани Банског двора у Бањалуци, у Галерији Српске Академије Наука и Уметности у Београду, у галерији Коларчеве задужбине, концертној дворани Дома Оружаних Снага БиХ у Сарајеву, у амбасади Босне и Херцеговине у Бриселу итд.,  те више цјеловечерњих концерата са клавирским тријом у Бањој Луци, Београду, те у више градова Сјеверне Италије. Наступао је и у Хрватској, Словенији и Шпанији.

Свирао је као солиста са оркестром Академије умјетности изводећи дјела Ф. Менделсона, Ф. Листа и К. Сен-Санса (серија дидактичких концерата широм Републике Српске). Са Бањалучком филхармонијом премијерно је извео „Српско коло“ за клавир и гудачки оркестар нашег истакнутог композитора Александра Вујића на свечаном Новогодишњем концерту Бањалучке филхармоније у јануару 2011. године. Са Нишким симфонијским оркестром је наступио на премијерном концерту у јануару 2013. године, изводећи Бетовенов пети клавирски концерт. Сарађивао је са диригентима Даринком Матић Маровић, Александром С. Вујићем и Бранком Радошевић.

Учествовао је на бројним музичким фестивалима у земљи и иностранству: Дани Владе С. Милошевића, Пролећни фестивал камерне музике у Београду, А-фест у Новом Саду, Мајске музичке свечаности у Сарајеву, Nei suoni dei luoghi у градовима Сјеверне Италије, Armonie in corte – Удине, Sarajevo chamber music festival, Тисин цвет у Војводини.

Снимао је за Радио телевизију Републике Српске и Радио телевизију Србије.

Програм

В. С. Милошевић –Балада

Ф. Шуберт:  Фантазија  оп. 15 (Wanderer)

Ф. Шуберт – Ф. Лист : Серенада (Standchen)
Грета за вретеном (Grethen am Spinnrade)

Ф. Лист: Балада бр. 2, х-мол

Share