Концерт-четвероручно путовање од Баха до Шостаковича

plakat aУ Концертној дворани Банског двора 18. јуна 2013. године (уторак) у 20,00 часова одржаће се концерт-четвероручно путовање од Баха до Шостаковича у извођењу Слађане Буклијаш – клавир и Марие Микулић-Штимац- клавир (Хрватска).

 

 

PROGRAM

J. S. Bach:                Koral „Isuse, radosti ljudskog postojanja“ arr. Thomson

F. Khulau:                 Sonatina F dur op.66
Allegro non tanto
Andante con moto
Vivace

F.Kuhlau:                 Sonatina G dur op. 44
Allegro
Arioso
Rondo Allegro 

W. A. Mozart:        Sonata C dur kv 19 d
Allegro
Menuetto
Rondo Allegreto 

B. Schnaper:         Passacallie Posveta D. Schostakovichu

E. Grieg:               Peer Gynt Suite op. 46
Morgenstimmung
Asss Tod
Anitra Tanz
In der Halle des Bergkonigs

***

БИОГРАФИЈЕ:

Slađana Buklijaš, Muzičku akademiju, Odsjek za klavir, završila je 1986. godine u Sarajevu i stekla zvanje akademski muzičar, profesor klavira. Na Fakultetu muzičke umetnosti u Skoplju stekla je 2011. godine zvanje Magistar muzičkih nauka (Master of music sciences).

Usavršavala se kod uglednih pedagoga i pijanista ( N.Lj. Štarkman, A.Valdma, A. Timakin, K. Gekić, N. Flores i dr.).

Na Fakultetu umetnosti u Nišu 2008. izabrana je u zvanje izvanrednog profesora na predmetu Metodika nastave klavira. Od Zajednice muzičke i baletne pedagogije Srbije dobila je 2003. godine nagradu i priznanje za višegodišnje pedagoške rezultate.

Na evropskom pijanističkom takmičenju „Citta di Moncalieri“ (Moncalieri, Torino) dobila je nagradu za profesora godine (2008.)

U zemlji i inostranstvu je održala brojne seminare za solo i klavir četveroručno.

Bila je član brojnih međunarodnih žirija pijanističkih natjecanja u kategorijama učenika, studenata i klavirskog dua: Torino 2009., Zrenjanin 2008., 2006., 2004., Arad Rumunija 2007., Trstenik 2012., 2009., 2005., 2003., 2002., Beograd 2002.,2004., Niš – stalni član žirija do 2004. godine.

U duetu sa Mariom Mikulić Štimac nastupa od 2010. godine koncertirajući širom Hrvatske i u inostranstvu.

Objavila je priručnik Metodika klavira u Nišu 2008. Godine i priručnik Etape psihofiziološke pripreme za javni nastup muzičara – pijanista. (2013.).

***

Pijanistica MARIA MIKULIĆ ŠTIMAC diplomirala je na petrogradskom Konzervatoriju Rimski-Korsakov gdje je studirala u klasama prof. J. Murine i prof. P. Jegorova te se na istom konzervatorju i usavršavala u klasi prof. V. Višnjevskog. Naslov magistra umjetnosti potvrdila je na Hochschule für Musik u Grazu (klasa prof. A. Satza) i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Kao članica Hrvatskog društva muzičkih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika nastupala je u Rusiji, Mađarskoj, Njemačkoj, Italiji, Austriji, kao i u mnogim hrvatskim gradovima, solistički i u kamernim sastavima. Nastupala je na domaćim i inostranim festivalima (Osorske glazbene večeri, Rovinjski festival, Porečke ljetne priredbe, Glazbene večeri u Sv. Donatu, Međunarodni festival Sarajevska zima, Međunarodni festival u Bergamu itd.) Od 2002. sarađuje s japanskim violinistom Masatoshijem Hiranom s kojim je u više navrata nastupala u Hrvatskoj i u Japanu. Izdala je pet albuma, djeluje kao samostalna umjetnica. Zajedno sa pijanisticom Slađanom Buklijaš vodi Pijanističke umjetničke radionice i umjetnička je direktorica Međunarodnog festivala klasične muzike  u Novom Vinodolskom.

U duetu sa Slađanom Buklijaš nastupa od 2010. godine koncertirajući širom Hrvatske i u inostranstvu.

Share