Концерт – Браћа Теофиловић и Мирослав Тадић

У Концертној дворани Банског двора 11. новембра 2014. године (уторак) у 20,00 часова, биће одржан концерт – Браћа Теофиловић и Мирослав Тадић.

***

plakat-1

Браћа Теофиловић, Ратко и Радиша, јединствени су извођачи древне српске и балканске вокалне музике. Током петнаест година припрема – прије него што су се одлучили да прекину тишину и ступе на свјетску етномузичку сцену – успјели су, између осталог, да ријеше „мистерију другог гласа“ и пронађу дуго изгубљене хармоније традиционалног пјевања. Њихов деби албум „Чувари сна“, објављен 1998, први је у низу од четири ЦД-а који чине иницијални циклус.

Теофиловићи су прве снимке за Радио Београд начинили 1994. године, а  до данас су снимили преко четрдесет пјесама, од који се петнаест нашло на албуму „Чувари сна“. Наступали су на многим фестивалима и музичким смотрама у земљи, а маја 1997. године представљали су Југославију на етно-фестивалу у Трондхајму, Норвешка, у организацији европске РТВ асоцијације CIROM. Јула 1998. године учествовали су на етно-фестивалу у Словенији, а августа 1999. године  били су гости етно-кампа у Скопљу, Македонија. Учешће на концерту Влатка Стефановског и Мирослава Тадића октобра 1999. године пропраћено је овацијама публике – заједничка верзија стандарда „Калеш бре Анђо“, изведена том приликом,  и спада у ону врсту позитивних концертних ексцеса, који се касније дуго памте и препричавају. Њихови концерти у београдском Дому омладине 4. и 5. новембра 1999. године претворили су се у истински тријумф и један од догађаја сезоне. Почетком децембра са изузетним успјехом учествовали су на Џез фестивалу у Кањижи. Крајем јула 2000. године  имали су серију наступа на међународном фестивалу “ Wasshoi 2000″ у Осаки, Јапан, гдје су учествовали као званични представници Југославије. Као гости на њиховим наспупима појављују се вансеријски извођачи на традиционалним инструментима Жорж Грујић (гајде, рог, дудук, кавал) и Душан Ђукић (тапан, удараљке).

Музика Теофиловића сажима више од два вијека традиционалног музичког насљеђа и евоцира дух цјелокупног региона. Многе од пјесама које Радиша и Ратко изводе биле су скривене дубоко у колективном памћењу народа, многе друге пјесме сасвим заборављене, или сачуване само у фрагментима. Теофиловићи су трагали за њима, проналазили их и враћали у живот, дарујући им поново изворна значења и емоције, али обогаћене високо индивидуализованим умјетничким приступом и савременим утицајима. Аранжмани и интерпретације одишу дубоким поштовањем не само према прошлости, већ и садашњости и, наравно, будућности и никога, заиста никога, не остављају равнодушним.

Други албум објавили су 2002. године под називом „Сабазорски ветрови“, који је снимљен у Концертној дворани Банског двора-Културног центра.

Бесплатне позивнице за концерт се могу подићи на портирници Банског двора-Културног центра, од 04. новембра 2014. године, од 10, 00 до 12,00 часова, и од 18, 00 до 20, 00 часова.

БЕСПЛАТНЕ ПОЗИВНИЦЕ ЗА КОНЦЕРТ СУ ПОДИЈЕЉЕНЕ.

 

Share