Концерт БИЉА КРСТИЋ и БИСТРИК ОРКЕСТАР

У Концертној дворани Банског двора 3. новембра (четвртак) 2022. године одржаће се концерт једне од најознатијих пјевачица етно музике БИЉЕ КРСТИЋ и њеног састава БИСТРИК.

Улазнице за концерт по цијени од 10 КМ моћи ће се купити од понедјељка 24. октобра на билетарници Банског двора сваким даном осим викендом, у периоду од 12.00 до 18.00 часова.

Биља Крстић рођена је у Нишу гдје је завршила је Средњу музичку школу “Др Војислав Вучковић”, а затим Факултет музичких уметности у Београду. Радила је музику за више позоришних представа у Народном позоришту у Београду. Од 1983. године запослена је у Радио Београду. Године 2000. оснива “Бистрик оркестар”, а с њима снима и музику за најгледанији филм свих времена у Србији “Зона Замфирова”. Са “Бистриком” је издала албуме “Бистрик”, “Записи”, “Тарпош” и “Свод”. Њена каријера креће 1975. године, када је преко аудиције примљена у бенд “Сунцокрет”. На наговор рок новинара Пеце Поповића, Биља и Бора Ђорђевић приступају бенду “Рани мраз”, у ком пјева Ђорђе Балашевић, са идејом да направе супергрупу. Послије “Сунцокрета” и “Раног мраза”, по наговору Балашевића, кренула је у солистичку поп каријеру.
Пун погодак у њеној каријери био је заокрет ка етно музици и музичкој баштини Србије.
Моћан и експлозиван Бистрик годинама на најбољи начин проноси оно што је најаутентичније са ових простора. На концертима по метрополама свијета њихов програм доживио је велико дивљење и признање. Наступали су у престижним свјетским просторима као што је Kennedy Center у Вашингтону, Колосеум у Риму, на фестивалима у Индонезији, Бразилу, САД, Канади, Русији, Француској, Италији, Њемачкој, Аустрији, Турској, Белгији, Швајцарској, Пољској и Румунији.

Поред тога, власници су бројних признања критичара и публике на концертима широм Европе и свијета, укључујући Принчеву награду за три албума: Бистрик, Записи и Тарпош, годишњу награду фестивала Беовизија, за промовисање српске музике у иностранству, као и награду за најбољу филмску музику рађену за филм „Зона Замфирова“ у Валенсији. Са Микијем Станојевићем (Бистрик оркестар) добила је Гранд При награду на СОФЕСТ-у за музику за филм „Бранио сам Младу Босну“.

Share