Концерт Ансамбла Здравка Ћосића „Вече уз прим“ са гостима

У Вијећници Банског двора 18. фебруара 2013. године (понедјељак) у 19,00 часова одржаће се концерт Ансамбла Здравка Ћосића „Вече уз прим“ са гостима.
Гости концерта:
Женски хор „Лира“
Тамбурашки бенд „У.Д.Е.С.“

 

***

Здравко Ћосић је диригент тамбурашког ансамбла из Бања Луке који носи његово име.
Он је још осамдесетих година уписан као композитор дјечије и тамбурашке музике,
а читав његов умјетнички живот више је везан за хуманитарни рад.
Музичко знање преносио је основцима у Бањој Луци и дјеци из Дјечијег дома „Рада Врањешевић“.
Од преко 50 композиција, које је Здравко Ћосић написао – пет се налази у школском програму за ученике од петог до деветог разреда, а једна композиција је у наставном програму школе у дијаспори. „Љето школе закључале“, „Ђурђевдан“, „Старом учитељу“, само су неке од његових композиција по којима данас најмлађи свирају и пјевају.

***

Прим

Прим (бисерница) је по величини најмањи инструмент у оркестру. Он производи високе тонове, има пет жица, од којих су прве двије једнаке и угођене на исти тон (е2). Жице на приму се угађају (штимају) на тонове е2, х1, fis1, cis1.
Тонска љествица је кроматска и обухваћа тонове од cis1-е4. У тамбурашким оркестрима се употребљавају двије до три бисернице (прва, друга и трећа). Друга се зове још и примтерц. У већим оркестрима се употребљава већи број I, II и III примова. Дионице прима се пишу у виолинском кључу, но ради прегледнијег и лакшег читања нотни текст је писан за октаву ниже од онога како иструмент звучи.
Прим је грађен најчешће из једног комада дрвета, но у новије вријеме се гради посебно врат, а посебно труп (корпус) који може бити копан или начињен од лијепљених дашчица.
Укупна дужина прима је од 621-637 mm, дужина трупа је 222-234 mm, највећа ширина трупа је 135-148 mm, а висина тијела 33-40 mm.

 

Share