Концерт Аљоше Шолак (виолина) и Сање Шеранић (клавир)

У Концертној дворани Банског двора 17. јуна 2013. године (понедјељак) у 20,00 часова одржаће се концерт Аљоше Шолак (виолина) и Сање Шеранић ( клавир)
у сарадњи са Удружењем музичких умјетника Републике Српске.

ПРОГРАМ

E. Elgar: “Pozdrav ljubavi”
C. Saint-Seans: “Ples mrtvih”
S. Berio: “Baletske skice”
H. Wienawski: “Scherzo-Tarantelle”
A. Vietan: “Concerto”
S. Rachmaninov: “Vokaliza”

***

БИОГРАФИЈЕ 

Аљоша Шолак  рођен је 1993. године у Бијељини, основну школу као и нижу и средњу музичку (одсјек виолина) похађа у Бањој Луци. Тренутно је студент Академије умјетности, Бања Лука у класи проф. Маје Јокановић, такође одсјек виолина.

У протеклом времену остварио је низ најразличитијих наступа међу којима се издвајају два солистичка концерта, свечане академије пред вјерским и политичким врхом Републике Српске и Србије као и учешћа на бројним такмичењима у Босни и Херцеговини и Србији у категоријама: виолина, камерна музика, оркестар, солфеђо, хармонија и музички облици на којима је освајао специјалне, прве и друге награде, а неке од значајнијих су:

• специјална награда, категорија: виолина, Републичко такмичење
• специјална награда, категорија: камерна музика, Републичко такмичење
• специјална награда, категорија: оркестар, Републичко такмичење
• прва награда, категорија: виолина, Фестивал гудача, Сремска Митровица
• прва награда, категорија: виолина, Музичко такмичење, Тузла
• прва награда, категорија: солфеђо, Млади солфеђисти, Пожаревац

Од своје шеснаесте године па до данас је један од најмлађих чланова Бањалучке филхармоније у којој и данас свира. До сада је имао прилику да наступа у градовима Босне и Херцеговине, Србије, Словеније, Италије, Аустрије, Чешке, Грчке и Шведске.

У слободно вријеме се бави композицијом о чему свједочи већи број написаних дјела од којих су нека доживјела и своја премијерна извођења.

 ***

Сања Шеранић рођена је 1984. године у Бања Луци. У родном граду завршила је основну, а потом и средњу музичку школу-одсјек клавир у класи проф.Сергеј Вермељ и проф.Бранка Кузмановић. Током школовања освојила је многобројне награде на републичким такмичењима у дисциплинама соло клавир и камерна музика. Године 2007. дипломирала је на Академији умјетности у Бањалуци-одсјек клавир у класи проф.Владимира Цвијића.

Од 2007.године обавља послове професора клавира и корепетитора у Музичкој школи “Владо Милошевић”.

У камерним саставима и у служби клавирског сарадника концертирала је у свим већим градовима Босне и Херцеговине и Србије.

Један је од оснивача Удружења музичких умјетника Републике Српске, гдје од 2008.године обавља функцију предсједника организације.

Године 2012. магистрирала је на Универзитету уметности у Београду-одсјек културна политика и менаџмент културе.

Share