Концерт Аленка Зупан – флаута и Марко Фери – гитара

У Концертној дворани Банског двора 09.06.2012. године у 20,00 часова одржаће се концерт Аленке Зупан – флаута и Марко Фери – гитара.

 

 

***

ДУО Аленка Зупан & Марко Фери дјелује од 2007. Представили су се на неколико концерата у Италији и Словенији. Издвајају : концерт на Малти, где су позвани од организатора фестивала Victoria International Arts of Malta, представљање публици у Копру на концерту Удружења пријатеља музике Копар, те снимање концертног програма у студију Радија Копер.

 

 Аленка Зупан – флаута

По завршетку музичке школе у ​​Копру код проф. Маријан Коцјанчича и средње педагошке школе у Копру, завршила је Педагошку академију у Љубљани (смер Разредне наставе ), такођер и Средњу музику и балетску школу у ​​класи проф. Јоже Погачник. У три године завршила је студије флауте на Музичкој академији код проф. Феђе Рупела. Током школе на бројним такмичењима у Словенији и бившој Југославији освојила високе награде и признања у дисциплинама флаута, флауту и ​​камерна музику. Постдипломске студије је наставила на Accademia Italiana del Flautoу Риму, Италија, код Professor Raymond Giout и наEcole Normale de Musique de Paris”, Француска, код  Professor Christian Cheret. У Паризу је завршила постдипломске студије са највишим оцјенама. У септембру 2006 је завршила магистарски студиј на  Музичкој академији, Смер специјалне дидактике за флауту под вођством проф. Феђе Рупела и др Бранка-Ротар Пане и стекала звање магистра наука.

Поред концерата и наступа у Словенији представила се и публици у Србији, Хрватској, Италији, Немачкој, Аустрији, Француској, Малти, Црној Гори, Швајцарској и Мађарској. Сарађивала је са оркестром Опере и Балета у Љубљани, са гудачким оркестром Camerata Labacensis,  као солиста и као стални члан Obalnim komornim orkestrom, Камерни хор Ipavska Обалца, у флаутистичком квартету Quatuor de Flûtes de Paris (Француска) и са многим домаћи и страним музичарима и уметницима. Објавила је  CD  „Дах живота“, који комбинује звуке флауте и звуке природе, са певачицом Shirlie Roden  је издала CD “Angel‘s Tunes, , који садржи старе народне песме. Снимала је са Obalnim komornim orkestrom, разним камерним ансамблима и солистима за РТВ Копер-Цаподистриа, РТВ Словенија, Малта, Радио, …

Аленка Зупан предаје флауту и ​​камерну музику Музичкој школи Копар и Умјетничкој гимназији Копер, где са ученицима остварује многе запажене резултате на такмичењима у земљи и иностранству. Води бројне семинаре у Словенији, Италија, Хрватска, Црна Гора, Аргентина и издала три уџбеника три флауту под називом „Вежбе за флауту“.

***

Марко Фери – гитара

Гитариста Марко Фери, је почео да учи гитару у Музичкој матици „Мариј Когој“ у Трсту, настављајући код проф. Bruno Tonazzije , дипломирао на Конзерваторијуму “Giuseppe Tartini” из Трста у класи проф. Pierluigija Corone. Затим се усавршавао на разним мајсторским курсевима код мајстора Мануел Барруецо, Дејвида Расела и Алберто Понсе. Као ученик музичке школе Музичке матице у Трсту наступао је у Италији, Словенији и Аустрији, а освојио је награде на неколико такмичења за младе музичаре у земљи и иностранству.

Као солиста наступао је на међународним фестивалима – Италија, Словенија, Хрватска, САД, Аустралија, Јапан, Мексико, Шпанија, Немачка, Француска, БиХ, Србија, Црна Гора, Албанија, Аустрија, Белгија, Румунија. Такођер је наступао са бројним камерним саставима и учествовао у значајним музичким пројеката. Последњих година је ангажован у дуету са џез певачицом Martino Feri, са Gorni Kramer Quartet, флаутистом Ettore Michelazzi, са Concordia Chamber Orchestra. Свирао је за RAI, Радио ТВ Копар, за ТВ Словенија, за SBS Sydney и WPLN Nashville Public Radio.

Снимио је седам компакт дискова: Соло „Ноћна“, „Нотес Вагабондес – Ливе“ и „Модулациони“ Горни Крамер Куартет са „20тх Центури Оригинални радови за флауту и ​​гитара“ у дуету са флаутом Мицхелаззи; „Вива Севиља“ са италијанским Гуитар Цонсорт и сопран Лорном Виндсор „, Астор Пиаззолла-Орцхестрал Воркс“ са Конкордија камерни оркестар, „Евасион“ (музика А. Пјацоле и Ц. Боллинг) са Евасион групи.

Марко Фери предаје гитару у Музичкој школи Гласбена Матице“Мариј Когој“ из Трста. Одржао је бројне мајсторске курсеве и семинаре у Европи, САД, Мексико. Издао је двије збирке антологије музике за гитару словеначких и италијанских аутора. Такође је творац и уметнички директор Међународног фестивала гитаре „Крас“ (Шкоцјан-Словенија).

***

KONCERTNI  PROGRAM

Astor Piazzolla (1921-1992): Histoire du Tango
Café 1930

Aleš Strajnar (1947): Pogledi za flautu i gitaru (1983)
U sebe / Sa maskom / Do obzora / I još bolje u sebe / Kroz obzor 

Brian Bonsor (1926-2011): Serenata  

Django Reinhardt (1910-1953): Nuages (ar. Roland Dyens) za gitaru 

Brian Bonsor (1926-2011): Nice N Easy

Mario Castelnuovo-Tedesco (1895-1968): Sonatina op. 205 (1965)
Allegretto grazioso / Tempo di Siciliana / Allegretto con spirito 

Brian Bonsor (1926-2011): Waltz for Mo 

Astor Piazzolla (1921-1992): Histoire du Tango
Nightclub 1960

Share