Књижевно вече са пољском књижевницом Евом Липском

У Вијећници Банског двора 04. новембра 2014. године (уторак) у 19,00 часова биће одржано књижевно вече са пољском књижевницом, Евом Липском, добитницом награде „Европски атлас лирике“, у сарадњи са Удружењем књижевника Републике Српске, Подружница Бања Лука,

***

EVA-POZIVNICA--DODJELA-NAGRADE

slikaЈедна од најпознатијх пољских пјесникиња, Ева Липска, рођена је у Кракову 1945. Завршила је Академију ликовних умјетности. Дебитовала је 1961. године, а прву књигу под веома непретенциозним насловом – Пјесме – објавила је 1967. И сљедеће четири књиге носиће сличне наслове, све до Пете збирке пјесама, објављене 1978. Мада генерацијски припада пјесницима Новог таласа, Липска је увијек истицала да се од њих сасвим разликује.  Од 1970-1980. радила је као уредник у једној од највећих пољских издавачких кућа  Vidavnjictvo Literacije . У то вријеме пише Дом мирне младости (1979), те збирку песничке прозе Жива смрт… До данас је објавила укупно шеснаест књига пјесама. Добитница је најпрестижнијих пољских и свјетских књижевних награда. Несумњиво, једна је од највише превођених пољских песникиња.Кандидат је за Нобелову награду.

Новоустановљену награду Европски атлас лирике додјељује издавачка организација и асоцијација писаца и књижевних преводилаца Кућа поезије.Жири у саставу Александра Чворовић, Миленко Стојичић, Јовица Аћин, Здравко Кецман и Тања Крагујевић, одлучио је да овогодишње признање припадне пољској пјесникињи, Еви Липској. Награда ће бити уручена 4. новембра на свечаности у Културном центру Бански двор.

Share