Јубиларни концерт женског камерног хора „Бањалучанке“

У Концертној дворани Банског двора 09. децембра 2012. године (недјеља) у 20,00 часова одржаће се јубиларни концерт женског камерног хора „Бањалучанке“ чиме ће обиљежити тридесет пет година постојања и успјешног умјетничког рада. Овим концертом на Свјетски дан хорског пјевања најстарији и најтрофејнији хорски ансамбл у Републици Српској, који дјелује у оквиру Удружења умјетника „Арт Пулс“, истовремено ће први пут званично обиљежити и овај музички празник.

***

Женски камерни хор „Бањалучанке“ је активан чинилац културне сцене града Бањалуке већ тридесет и пет године.
Хор ради под умјетничким руководством истакнутог музичког педагога и композитора, професора Младена Матовића. „Бањалучанке“ раде у оквиру Удружења умјетника „Art Puls“.
Током дугогодишњег рада хор је освојио низ награда и признања, а само у 2008. години прво мјесто на Интернационалном фестивалу „Cantate Amsterdam“ у Холандији и прво мјесто на „Мајским хорским свечаностима“ у Бијељини.
У 2011. години хор је освојио златну медаљу у Венецији на интернационалном хорском такмичењу у организацији Свјетске хорске асоцијације.
Женски камерни хор „Бањалучанке“ налази се на званичној ранг листи 50 најбољих женских хорова на свијету.
Златне медаље са респектабилних музичких такмичења у Линцу, Венецији и Малти, те олимпијска сребра из Кине и САД, најбоље свједоче о томе колико је хор постигао у посљедњих пет година. Такође, то је и период у којем су „Бањалучанке“ изашле на међународну такмичарску сцену и постигле најзначајније резултате у својој историји.
У оквиру обиљежавања јубилеја предвиђено је и снимање новог компакт диска ансамбла, као и низ пратећих активности, које ће обухватити цијелу сљедећу годину.

 

 

Share