Изложба УНУТРАШЊИ ПЕЈЗАЖИ академске сликарке СОФИЈЕ ЈЕЧИНА

У Великом изложбеном салону Банског двора 4. фебруара (петак) 2022. године у 19.00 часова биће отворена изложба УНУТРАШЊИ ПЕЈЗАЖИ академске сликарке СОФИЈЕ ЈЕЧИНЕ из Русије.

Поставку организују Бански двор – Културни центар и Галерија `73 из Београда у оквиру регионалне културне сарадње уз подршку Амбасаде Руске Федерације у Босни и Херцеговини.

Отварање изложбе биће пропраћено премијером документарног филма о Софијином животу “У потрази за местом” познатог српског редитеља Мирослава Бате Петровића и промоцијом књиге Софије Јечине „Београд у плавом”.  

Изложбу „Унутрашњи пејзажи“ чине тридесет и две слике израђене у техници уље на платну. Скоро све слике настале су у овој години и приказују поједине дијелове Србије и Републике Српске. Према ријечима уметнице, изложба у Бањалуци јој је веома важна и унапријед се радује публици са којом има лијепу сарадњу путем друштвених мрежа.

Ријеч ауторке:

 „Унутрашњи пејзажи“ говоре о мени, о томе што сам доживјела док сам боравила на Балкану. Све ове слике су настале током 2021. године, а ту можете да видите предјеле Србије, Републике Српске и различите балканске пејзаже. Већину времена покушавам да изразим своје стање и то што осјећам док сам ту.

Биографија:

Софија Јечина је рођена 1990. године у насељу Горјачие Кључи на Игурупу, највећем Курилском острву, СССР. Године 2010. Софија је постала члан омладинског удружења Савеза умјетника Русије. Њена прва самостална изложба одржана је 2010. године у Курску, Русија. Године 2012. Софија је постала члан Удружења умјетника Русије, а такође и члан и Међународне асоцијације умјетника УНЕСКА. Те исте године је завршила студије на Курском државном универзитету са звањем магистра умјетности.

Учествовала на сљедећим значајним изложбама и фестивалима :

– 2010. године – Општеруска умјетничка изложба „Млади умјетници Русије” Москва

-2012. Године –  Лауреат на међурегионалном Омладинском уметничком конкурсу „Лице Отаџбине” у номинацији „сликарство”

-2012. године 1. мjесто на међурегионалном фестивалу омладинске културе-2013. Сверуска изложба „Спорт”, посвећена 27. Летњој Универзијади,градови Казањ, Сочи-2013. Међурегионална изложба „Умјетници из централних области Русије”

– 2014. Међурегионални уметнички конкурс, посвећен К. Малевичу, 1. мјесто у номинацији „Оригинално рјешење композиције” г. Курск.

Од 2013. до 2016. године Софија је руководила Омладинским удружењем Савеза умјетника Русије за Курску област (г. Курск, Русија). За то вријеме је било организовано око 30 разних изложби, фестивала, добротворних акција и једна међународна ликовна колонија „Курск – престоница области славуја”.

2014. године, Софија је добила стипендију за град Шпајер (Њемачка) и на тај начин започела своју каријеру у Западној Европи. Од тог времена је имала још неколико самосталних изложби (Галерија Трајбер, Беч 2015. године), (Ратхаус, Шиферштадт,

Њемачка 2017. године) и групном шоу у Европи и Русији. Посљедњих шест година сарађује са међународним џез фестивалима као визуелни умјетник (Џез провинција, Русија; Jazz am Turm, Њемачка итд.)

Године 2015. је основала своју школу савремене умјетности у граду Курску, Русија.

Њене слике се налазе у званичној колекцији Белгородског умјетничког музеја (Русија), Курског умјетничког музеја (Русија), Музеја наивне уметности „Илианум” (Шид, Србија), у саставу приватних колекција у Аустрији, Њемачкој, Русији, Финској, Србији, Кини. Софијини радови су такође укључени у званичну колекцију Рајн-Пфалц-Крајс, Њемачка.

Од 2016. године – члан Међународне уније новинара, аутор је књиге о Србији „Београд у Плавом” (4СЕ).

 Изложбе у Србији:

  • 2018. године – “У потрази за местом”, Лауфер арт, Београд;
  • 2018. године – изложба у оквиру фестивала „Снажни духом“, Крушевац;
  • 2019. године – “Софиja София Sofya Sophia”, Лауфер арт, Београд;
  • 2020. године – „Србија. Најбоље се срцем види “, Руски дом, Београд.
  • 2021. године – “Моје око – Србија”, Галерија’73, Београд.
  • 2021. године –  “У знак сјећања на Кристофера Шојбера”, Сремски Карловци, Србија
  • 2021. године –  “Друге обале”, СКЦ, Пула, Хрватска
  • 2021. године –  “Унутрашњи пејзажи”, Требиње

Софија активно учествује у разним ликовним колонијама у Русији, на Балкану и у Западној Европи. Од 2017. године живи и ради у Београду, гдје проналази инспирацију за своје стваралаштво.

Изложба ће трајати до 2. марта 2022. године.

Share