Изложба Интер/Акција 2023 у Каменој кући тврђаве Кастел

У Каменој кући тврђаве Кастел 20. октобра (петак) 2023. године биће отворена Изложба Интер/Акција 2023.

Пројекат умјетничко-кустоске сарадње Интер/Акција 2023 и ове године започиње свој програм у Бањoј Луци у сарадњи неколико партнера: Центра за визуелну умјетност и Академије умјетности УНИБЛ, Музеја савремене умјетности Републике Српске, Факултета ликовних уметност Универзитета уметности у Београду, Филозофског факултета Универзитета у Београду и Банског двора – културног центра.

Изложба Интер/Акција 2023 биће постављена у Каменој кући на Кастелу. Отварање изложбе биће уприличено 20. октобра у 19.00 часова, а публика ће имати прилику да је погледа до 05. новембра 2023. године. У оквиру изложбе Интер/Акција 2023 одржаће се кустоска радионица за учеснике и презентација умјетничких радова у периоду од 17. октобра до 20. октобра 2023. године.

Интер/Акција 2023 је пројекат сарадње, дијалога и размјене о идејама и питањима савремене умјетности који континуирано реализују студенткиње и студенти Факултета ликовних уметности и Одељења за историју уметности Филозофског факултета Универзитета у Београду од 2016. године. Од 2021. године Интер/Акцији су се придружиле колеге са Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци уз подршку Музеја савремене умјетности Републике Српске. Централни дио програма Интер/Акције представља изложба која се развија из заједничког ангажовања младих професионалаца у свијету савремене умјетности који, примењујући стечена знања, чине прве јавне искораке у артикулацији мишљења, ставова и погледа на умјетност у излагачком формату.

Изложба Интер/Акција 2023 окупља умјетничке позиције студенткиња и студената завршних година основних и мастер студија Факултета ликовних уметности из Београда и Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци који се крећу од субјективних, интимних погледа на сложена стања савремености – до разматрања њених широко схваћених друштвених оквира. Изражавајући се кроз различите технике и медије, млади умјетници и умјетнице проговарају о различитим формама сопствене савремености.

Дио пројекта који се реализује у Републици Српској координише Центар за визуелну умјетност Бања Лука и подржан је од стране Града Бања Лука и Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Учесници – студенти Факултета ликовних уметности (ФЛУ), Београд: Ива Димитријевић, Ксенија Вучићевић, Александар Смедеревац, Ања Арамбашић, Сашка Ковачевић, Зорана Стевановић, Лена Јовановић, Бојана Бранковић, Јана Јовашевић и Ања Петровић.

Учесници – студенти Академије умјетности у Универзитета у Бањој Луци (АУБЛ): Милош Вучен, Александар Жмирић, Душан Ковачевић, Галина Митровић, Никола Томић и Иван Јанковић.

Кустоси пројекта – студенти историје умјетности Филозофског факултета, Београд: Бојан Миленковић, Мирко Кокир, Ивана Вујасиновић, Катарина Куч и Дуња Белић, под менторством младих историчарки умјетности Љубице Вујовић, Јоване Трифуљеско, Миње Лазарески и Маје Петровић.

Ментори и координатори на пројекту: Биљана Ђурђевић, ванредни професор на ФЛУ, Београд; Оливера Парлић, ванредни професор на ФЛУ, Београд; Борјана Мрђа, ванредни професор на АУБЛ, Бања Лука; Младен Миљановић, редовни професор на АУБЛ, Бања Лука; Миодраг Манојловић, доцент на АУБЛ, Бања Лука;  Миа Иванчевић, координатор пројектних активности на АУБЛ, Бања Лука; Младен Бањац, виши кустос у МСУРС; Исидора Бањац, кустос приправник у МСУРС; Ана Ереш, научни сарадник, ФФ, Београд, Лука Трипковић, асистент на ФЛУ, Београд; Дуња Трутин, асистент, ФЛУ, Београд;

Share