Изложба икона АГИОС ауторке ПЕТРЕ КОСНИЋ

У Малом изложбеном салону Банског двора 6. септембра (сриједа) у 19.00 часова биће отворена изложба икона АГИОС ауторке ПЕТРЕ КОСНИЋ.

Иконе – Петрине

Иконе носе у себи сем духовну и умјетничку вриједност. На овој изложби публика може да погледа двадесет једну икону малога формата. Рекло би се да иконописци немају умјетничку слободу већ да је све унапред прописано. Напротив, баш се умјетничко умијеће, вјештина и таленат могу препознати прилоком посматрања икона.

Петра Коснић, преданим радом ствара дјела вриједна пажње која носе њен умјетнички потпис. Свјесна тешкоћа и жртвовања које овај пут носи она се ипак одлучује да у сваки рад унесе себи својствену топлину и љупкост.

Прикази су веома колоритни, пуни топлих тонова који одишу хармонијом. На дјелима гдје су приказане сцене, попут иконе Св. Георгије сваки детаљ је приказан са посебном пажњом и студиозношћу. Уношењем свјетлости она постиже ефекат благе мистике, оне која и приличи иконопису. Сударима свјетлости и сјенке, студиозном прецизношћу, веома одмјерено и темељно, она ствара дјела вриједна пажње.

Немогуће је не ставити акценат на њену вјештину приказивања тканине. Ако се осврнемо на њену биографију и познавање материјала, није чудно што то знање уз сликарске вјештине чини да посматрач стиче утисак да може да препозна о којој врсти материјала се ради.

За позадину централног мотива, умијетница користи једнозначан колорит, који је на свакој икони другачији. Свакако, увођењем овакве позадине у слику, умјетница постиже да централни призор буде умирујући и да га позадина истакне у први план и нагласи.

У умјетност иконописа могуће је уткати иновације али томе мора претходити учење о наслеђу и савладавање вјештина.

мр Јелена Бошковић

теоретичарка и историчарка умјетности

ПЕТРА КОСНИЋ је завршила Accademia del Lusso Milano а након тога Академију СПЦ за умjетност и консервацију. Паралелно је студирала Православни богословски факултет Универзитета у Београду гдjе је завршила основне и мастер студије.

Тренутно је на докторским студијама Православног богословског факултета Универзитета у Београду на катедри за литургику. До сада је насликала преко шездесет радова који се налазе у црквама и манастирима СПЦ као и у домовима вjeрног народа. Поред трајно изложених иконау многим Храмовима имала је осам самосталних изложбе.Учествовала је на преко двадесет групних изложби Икона.

Share