Изложба фотографија Српског пјевачког друштва „Јединство“ и видео презентација гостовања мјешовитог хора Срског пјевачког друштва у Француској

У Црвеном салону Банског двора 18. децембра 2012. године (уторак)  у 18,00 часова одржаће се отварање изложбе фотографија Српског пјевачког друштва „Јединство“ и видео презентација гостовања мјешовитог хора Срског пјевачког друштва у Француској.

 

***

Мјешовити хор Српског пјевачког друштва „Јединство“ Бања Лука, у периоду од 1. до 13. септембра 2012. године, реализовао је, по много чему изузетну, концертну турнеју у Француској. У оквиру турнеје Хор је одржао четрнаест цјеловечерњих концерата у дванаест француских градова.

Хор је, поред осталог, имао прилику да три дана гостује у Паризу гдје је одржао три цјеловечерња концерта, а 9. септембра пјевао је и на Архијерејској литургији у Храму Светог Саве у Паризу.

Мјешовити хор СПД „Јединство“ у Паризу је имао прилику и част да наступи у чувеној Катедрали Нотр – Дам, као и у Храму Сан Суплис који је познат по својој изузетној љепоти . До сада ни један хор са подручја бивше Југославије није имао прилику да наступи у овим Храмовима.

У дворцу Chateau dе Vincennes концерту су, поред бројне публике, присуствовали амбасадор Босне и Херцеговине, госпођица Нина Сајић, те амбасадор Републике Србије, господин Душан Батаковић, који су као и остала бројна публика бурно поздрављали наступе Хора, а по завршетку су изразили посебне честитке за репрезентативно представљање наше културе у Француској. Ова турнеја је увод у обиљежавање значајних јубилеја које ће наредне године обиљежавати СПД „Једиство“, 120- годишњицу оснивања и 20-годишњицу обнављања рада
овог друштва.

Share