Изложба „Дубоки траг“ Љубомира Гајића

Свечано отварање изложбе слика под називом „Дубоки траг“ академског сликара Љубомира Гајића биће уприличено у Великом изложбеном салону Банског двора – Културног центра у сриједу, 4. марта 2020. године, са почетком у 19 часова.

У оквиру изложбе, биће представљено педесет дјела насталих у периоду од 2011. до 2016. године, од којих већина није раније излагана. Стручни осврт на изабрана дјела повјерен je проф. др Љиљи Шeвo.

 

Значај стваралаштва Љубомира Гајића за ликовну и културну сцену Републике Српске је вишеструка, с обзиром на осебујност овог изванредног умјетника. Општи циљ изложбе слика академског сликара Љубомира Гајића јесте да се на најљепши начин подсјети на важност  његовог стваралаштва и упозна шира јавност, а првенствено млади ствaраоци, ученици и студенти, са радом овог изузетног умјетника који је иза себе оставио стотине врхунских слика.

„Љубомир Гајић је био сликар у чијем опусу је тема била секундарна категорија, у којем су, изнад свега, доминирале раскошно изворна осјећајност и контемплативно продубљена визија. Оне исијавају и из радова насталих у последњим годинама његовог стваралаштва и прерано завршеног живота“….

…„Последњи циклус слика Љубомира Гајића потврђује његову животну посвећеност сликарству и његовом елементарном значењу. Ови радови су турбулентна помијешаност идејности, литерарности, митологије, поезије, контемплације љубави и смрти са линијом, структуром, гестом, композицијом, пластицитетом и бојом. Гајићев стваралачки процес, који би се можда могао одредити ка „имагинативни реализам“, подразумијева динамичну флуктуацију, алтернацију између свјесних и несвјесних процеса.

У свом интимизму и у својој исповједности ове слике су отјелотворење оне тако истините Андрићеве биљешке: ‘Понекад се цела ова шарена дневна светлост нашег живота зањише као танка кулиса и ми, за тренутак један, сагледамо оно што се налази иза ње. Од тога нам се заврти у глави, понесе нас лака несвестица која брзо прође, али после тога чувамо дуго сећање на тај тренутак, као сазнање које нас крепи и даје нам снаге да издржимо ову стварност на коју смо осуђени’.“, нaвoди сe у oсврту нa излoжбу кojи пoтписуje истoричaр умjeтнoсти прoф.др Љиљaнa Шeвo.

Током трајања изложбе биће организован и едукативни програм за дјецу школског и предшколског узраста који ће имати прилику да се упознају са дјелом Љубомира Гајића.

Љубомир Гајић (1948-2017) је признати академски сликар и социолог културе. Гajић je у Бeoгрaду зaвршиo Фaкултeт пoлитичких нaукa и Aкaдeмиjу ликoвних умjeтнoсти, a прву сaмoстaлну излoжбу имao je 1966. гoдинe.

Један је од оснивача Академије умјетности у Бањалуци, на којој је извео прву класу младих умјетника, као редовни професор, на предмету Цртање и сликање. Био је редовни професор Методике наставе на Филозофском факултету у Бањалуци, те оснивач и први предсједник Удружења ликовних и примијењених умјетника Републике Српске.

Организатор изложбе је Удружење грађана „РЕЗ“ у сарадњи са Банским двором – Културним центром. Покровитељи изложбе су предсједница Републике Српске, Министарство просвјете и културе Републике Српске и Град Бања Лука.

Изложба  је продајног карактера и бићe отворена до 4. aприлa 2020. године.

Удружење грађана „РЕЗ“ и Бански двор – Културни центар

Share