Изложба ДАНАС САМ… академске сликарке ДАНИЈЕЛЕ МИХИЋ

У Малом изложбеном салону Банског двора 13.децембра (уторак) 2022. године у 19.00 часова биће отворена ДАНАС САМ… академске сликарке ДАНИЈЕЛЕ МИХИЋ.

Данијела Михић у својим радовима осликава друштвени свијет наше свакодневице, а слика тог свијета у њеној умјетности увијена је у вео хумора и ироније.

Изложба Данас сам… носи назив по једној од серија Данијелиних слика, у којој умјетница сликајући аутопортрете на духовит начин проблематизује одређене обрасце размишљања и понашања. Аутопортет је инспиративан за ауторку, и врло често, користећи себе као средство изражавања, она нам показује емоције или психолошка стања у којима се свако од нас може препознати. Серија је настала ауторкином разрадом аутопортрета у ширем контексту –  представљајући себе кроз различите карактере, умјетница ствара лепезу живописних ликова, коју су заправо производ њеног аналитичког промишљања људи који је окружују и свијета у којем се креће.

Користећи аутопортрет као контекстуални оквир Данијела иде корак даље од самог преиспитивања власите позиције у друштву. Умјетница се поставља у различите улоге и ствара један нови значењски слој својих радова кроз који се бави питањима општег односа према свијету стварајући својеврсну социолошку студију кроз игру. Јер процес сликања за њу почиње као игра у којој она бира улоге и одговарајуће костиме, које затим, вјештим сликарским умијећем преноси на платно. Ова серија наставља да се развија, гдје сада из поља аутопортрета улазимо у поље портрета, у којем људи из Данијелиног блиског окружења добијају улоге које потом бивају „оживљене“ на њеним платнима. Контекст остаје исти, али се начин игре мијења, па нам тек преостаје да видимо у којим правцима ће наставити да се креће Данијелина серија.

Још једна цјелина којом нам се ауторка представља посвећена је феномену Деда Мраза. Многа дјеца врхунац празничне еуфорије доживљавају у оним тренуцима када се, као награда за сва добра дјела године на измаку, појављује сиједи старац популарног назива Деда Мраз, који дјецу награђује пакетићима и поклонима. У једном тренутку у нашем друштву постало је врло популарно да се на различитим окупљањима, новогодишњим приредбама и  одговарајућим приликама појави Деда Мраз и лично подијели поклоне. Иако идеја звучи врло безазлено, чак и симпатично, у стварности је неријетко била попраћена страхом, нелагодом и сузама. Као успомена на тај догађај обично су настајале фотографије дјеце са Деда Мразом, које су послужиле ауторки као инспирација за серију Santa. Узимајући фотографије као основu, Данијела на својим сликама оживљава овај и данас врло популаран ритуал, градећи живописне, комичне, а у неким тренуцима и врло драматичне сцене. Сам карактер тог догађајa, са свим бизарностима, у себи још носи и дозу непредвидивости, и Данијела са лакоћом то преноси на своја платна. Са једне стране радост и осмијеси, а са друге страх и сузе доводе нас до различитих емотивних стања у врло комичном, чак бизарном контексту који Данијела оживљава живим бојама и слободним потезима четкице. Данијелина студија и овог друштвеног феномена такође је урађена на промишљен и духовит начин.

Иако по формланом образовању сликарка, Данијела експериметнише и у другим умјетничким медијима не одустајући од доминантног мотива претходних серија – друштва и његових осебујностима. Осим сликарског медија, умјетница у свој рад уводи лутке и анимације кроз које такође анализира људе и бави се контекстом у којем живи. Лутке, живописне попут слика из серија Санта и Данас сам…, ауторка представља као карактере често смјештене у различите друштвене релације са већ познатим причама о свакодневици.

Радови Данијеле Михић, стилски врло препознатљиви, увијек су везани за друштвени контекст и околност у којем ауторка ствара. Цртајући и сликајући, правећи лутке и анимације, Данијела нам представља занимљиву социолошку студију кроз коју приказује и анализира свима нама блиске појаве. Данијелини радови јесу богата збирка различитих феномена са преиспитивањем властите позиције у њиховом оквиру.

Након студиозног посматрања и промишљања, умјетница приступа платну који јој служи као полигон за даљу социолошку анализу и разраду у којој, свјесно или несвјесно, ствара неке нове контексте и релације. Оно што повезује све радове, и што свакако чини важан елемент њеног стваралаштва, јесте хумор, као начин кроз који нам приближава и добре и лоше стране времена и друштва у којем живимо.

Талентом и избором тема, Данијела успијева са сликарства скинути вео архаичности и дати му сјај савремености, позиционирајући себе као једну од гласника нове генерације умјетника који стасавају у носиоце нове умјетничке сцене. 

Исидора Бањац, кустос изложбе

О ауторки:

Данијела Михић је рођена 1997. године у Бањој Луци. Године 2020. дипломирала је на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци, одсјек сликарство.

Самосталне изложбе:

2022. „Живјела цуга!“, Галерија Вагон, Бања Лука, БИХ.

2022. „ЛИЦА“, Центар за културу и образовање, Лакташи, БИХ.

2021. „Игре и Трансформације “, Галерија ПЛУС, Бања Лука, БИХ.

2020. „Самостална изложба Данијеле Михић“,  Културни центар „УДАС“, Бања Лука, БИХ.

2018. „Самостална изложба“, Галерија Ђура Јакшић, Филолошки факултет, Бања Лука, БИХ.

Групне изложбе:

2022. „Интер/Акција 2022 “, Камена кућа, Бања Лука, БИХ.

2022. „Погледи 2022“, Галерија СКУЦ, Пула, Хрватска.

2022. „Погледи 2022“, Галерија 73, Београд, Србија.

2022. „ЗВОНО 2020“, Центар за савремену културу КРАК, Бихаћ, БИХ.

2021. „ХОМО ФАБЕР – утопија или дистопија?“ Арт Загреб, Технички музеј Никола Тесла, Загреб, Хрватска.

2020. „Изгубљени у супермаркету“, изложба у склопу фестивала „Звуком преко воде“, Ријека, Хрватска.

2019. „Тјеловитост“, Арт клуб Простор, Бања Лука, БИХ.

Награде:

2020. Музеја савремене умјетности Републике Српске за најбоље радове на Изложби завршне године Ликовног одсјека Академије умјетности у Бањој Луци.

2019. Културног центра „УДАС“ за најбоље радове на Годишњој изложби радова студената Академије умјетности у Бањој Луци.

2018. Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци за најбољу слику-студију.

Била је финалисткиња награде ЗВОНО (Young Visual Artist Award) за најбољег/у савременог умјетника/цу у БИХ за 2020. годину.

Share