I Конгрес дијабетолога Републике Српске са међународним учешћем

Kongres_dijabetologa1У Концертној дворани, Вијећници, Малом и Великом изложбеном салону Банског двора од
21. марта 2013. године (четвртак) до 24. марта 2013. године (недјеља) од 08,00 часова одржаће се I Конгрес дијабетолога Републике Српске са међународним учешћем.
Конгрес се одржава под покровитељством Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Предсједник Научног одбора Конгреса: проф. др Сњежана Поповић-Пејичић
Главни организатор: Удружење ендокринолога и дијабетолога Републике Српске
Коорганизатор: Медицински факултет Универзитета у Бањалуци
Организатори посебних програма: Удружење медицинских сестара и техничара Републике Српске (секција дијабетологије)
Удружења обољелих од шећерне болести у Републици Српској

***

Шећерна болест или дијабетес (лат: diabetes mellitus grčki: διαβήτης) је хронични, неизлечиви системски поремећај метаболизма, који се карактерише хипергликемијом, тј. трајно повишеним нивоом глукозе у крви. Углавном је условљен насљедним факторима, а настаје због смањене секреције или смањеног биолошког дејства хормона инсулина, односно у комбинацији ова два фактора. Тај недостатак омета размјену угљених хидрата, масти и бјеланчевина у организму (што се испољава типичним тегобама), а након дужег времена утиче и на структуру и функцију крвних судова, живаца и других виталних органа и органских система.

Дијабетес се данас убраја међу најчешћа ендокринолошка обољења, са преваленцом у сталном порасту (нарочито у развијеним земљама света). То је посљедица модерног стила живота и повећања броја спољашњих етиолошких чинилаца, међу којима се посебно издваја гојазност. Шећерна болест се најчешће јавља у старијем животном добу као посљедица општих дегенеративних и склеротичних промјена у организму (која захватају и панкреас), а код младих особа може настати усљед генетских поремећаја или оштећења панкреаса код одређених заразних обољења.

Share