Хуманитарни концерт АЛБИНА СМАЈЛОВИЋ ТОМИЋ (сопран) и МАЈА ГВОЗДЕН РЕГОДИЋ (клавир)

Хуманитарни концерт сопрана Албине Смајловић Томић и пијанисткиње Маје Гвозден Регодић, биће одржан 28. маја 2024.  године у Концертној дворани Банског двора а поводом Свјетског дана обољелих од мултипле склерозе. Програм концерта ће употпунити Марија Шестић (вокал) и Ксенија Регодић (флаута).

Бесплатне позивнице можете преузети на билетарници Банског двора сваким радним даном осим викедном у периоду од 12.00 до 18.00 часова.

Обољели од мултипле склерозе су међу нама али то често не примјећујемо јер је ово, како се често каже, „болест са хиљаду лица“.

            Концерт шаље и поруку да обољели раде, стварају и савладавају препреке колико год је то могуће, мада многи међу њима и немају приступ адекватном лијечењу. Због тога им покажимо да нису сами у томе и подржимо их кроз добровољну донацију која ће се моћи приложити на самом улазу у Концертну дворану. Сав приход од донација биће упућен за лијечење најугроженијих пацијената.  Концерт се организује у сарадњи са Удружењем обољелих од мултипле склерозе Републике Српске.

Поред могућности донације на лицу мјеста  сви који желе могу своју донацију уплатити и на жиро рачуна Удружења – број: 567 162 19000025 83   отворен код Атос банке.

          АЛБИНА СМАЈЛОВИЋ ТОМИЋ (сопран) рођена је 4. новембра 1982. године у Градишци, гдје је завршила Гимназију. Дипломирала на Одсјеку за српски језик и књижевност на Филолошком факултету у Бањој Луци. Године 2009. уписује Академију умјетности Бањалука, Одсјек за соло пјевање, у класи професорке Снежане Савичић Секулић. Од 2011. године била је у класи проф. Дуње Симић.

Сарађивала је с пијанистима: Матијас Вејт (Њемачка), Морган Фуко Прадо (Француска), Дијего Мињола (Италија), Франческо Фрудуа (Италија), Миливоје Вељић (Србија), те диригентима: Даринка Матић Маровић, Весна Шоуц, Бранка Радошевић Митровић, Ванеса Кременовић, Микица Јевтић, Огњен Бомоштар, Вања Топић, Немања Савић, Душан Урошевић.

Вокалну технику, поред мастеркласова, усавршавала је с тенором Драгославом Илићем (Београд), а тенор Стојанов С. Ганчев (Загреб) био је неколико година њен стални вокални учитељ. Године 2016. у априлу, похађала је мајсторски курс код реномиране америчке мецосопранисткиње Џенифер Лармур у организацији београдске “Оперосе”, а исте те године, такође код гђе Лармур, у Луксембургу. Похађала је и мајсторске курсеве код Влатке Оршанић и Елвире Хасанагић у Италији.

              Године 2005, као ванредан ђак уписује СМШ „Владо Милошевић“ у Бањој Луци, Одсјек за соло пјевање, у класи професорке Анђелке Јокић. Већ у првој години учествује на Републичком такмичењу гдје осваја прву награду у  IV категорији. Исте године на такмичењу соло пјевача „Лазар Јовановић“ у Београду, у категорији камерних дуета са Славеном Абазовићем, баритоном, осваја прву награду. Још као ученик средње школе учествовала је у студентској продукцији Пучинијеве „Сестре Анђелике“ при Оперском студију Академије умјетности у Бањој Луци, којом је дириговао професор Станко Шепић.

              Године 2007. у соло категорији осваја три награде у IV категорији – специјалну на Републичком такмичењу, прву у Београду („Лазар Јовановић“) и трећу у Руми „Никола Цвејић“.

Године 2009. у марту, на такмичењу „Бруна Шпилер“ у Херцег Новом, у IV категорији, освојила је друго мјесто.

Године 2010. у децембру, на Међународном такмичењу соло пјевача, у IV категорији, Лазар Јовановић“ у Београду освојила је прво мјесто.

Године 2010. у организацији Амбасаде БиХ у Загребу одржала је два цјеловечерња концерта – у Београду (СКЦ) и Хрватском културном друштву „Напредак“ у Загребу под називом “Концерти пријатељства”.

Године 2011, 2013. и 2016. сарађивала је с Бањалучком филхармонијом као солиста на Новогодишњем концерту и концерту „Сан љетне ноћи“, такође 2013.

У септембру 2011. године изабрана је, заједно с дванаест пјевача из цијелог свијета, да учествује на мајсторском курсу под вођством реномираног оперског пјевача и педагога, баритона Тома Крауса, на Музичкој академији у Француској (Academie musicale de Villecroze). Исте године у децембру играла је улогу Слушкиње у опери „Сафикада“ изведеној на Великој сцени Народног позоришта у Бањој Луци.

У оперети „Орфеј у подземљу“ Жака Офенбаха, у продукцији Академије умјетности БЛ, тумачила је улогу богиње лова, Дијане.

Године 2012. учествовала је и била полуфиналиста на 63. такмичењу оперских пјевача „Gian Battista Viotti“ (Верчели) у Италији.

Године 2013. учествовала је на Музичком фестивалу „ Nei suoni dei luoghi “ у Италији гдје је одржала цјеловечерњи концерт те се представила и као солиста, и као дио камерног трија „Алегорија“ с колегиницама Иваном Живанић (сопран) и Дуњом Марковић (пијаниста).

Била је члан Оперског студија НП у Београду у сезони 2013/2014.

Године 2017. на Конзерваторијуму “Луиђи Керубини” у Фиренци (Италија), концертно је отпјевала улогу Сестра Анђелика у истоименој опера Ђ. Пучинија.

У ријечком ХНК “Иван Пл. Зајц” (Хрватска) 2017. године остварила је улогу Мими у “Боемима” Ђакома Пучинија.

Године 2018. у Имоли (Италија), освојила је друго мјесто на Интернационалном такмичењу “Ебе Стињани”.

Године 2019. у марту одржала је цјеловечерње концерте у Имоли и Коређу (Италија), неколико у земљи и региону, као и концертно извођење Пучинијеве опере “Сестра Анђелика” у Фиренци  (Sala Vanni, Basilica di Santa Maria del Carmine).

Године 2019. одржала је цјеловечерње концерте у клавирској пратњи Дуње Јанковић, у дворцу Brangues у Француској, те концерт у Бриселу.

Однедавно биљежи и наступ као солиста у Бетовеновој Миси у Це дуру у Источном Сарајеву и у камерној опери “Вишња са златном коштицом” Давида Мастикосе.

Од наступа посебно издваја оне у Београдској филхармонији, Студентском културном центру у Београду, Галерији Матице српске у Новом Саду, на пјесничкој манифестацији „Бранково коло“ у Сремским Карловцима, Народном позоришту у Београду, традиционалној манифестацији „Дани Владе Милошевића“, Међународном дану музике, манифестацији „Ноћ музеја“, концерт са Симфонијским оркестром АУ „Бисери музичко-сценске ризнице“, Верчелију и Имоли у Италији, те концерте камерне и савремене музике.

Одржала је више од двадесет солистичких концерата у Приједору, Бањој Луци, Мостару, Требињу, Бихаћу, Сарајеву, Београду, Нишу, Загребу, Француској, Италији, Белгији. Кратко вријеме је предавала соло пјевање у МШ „Саво Балабан“ у Приједору.

Мр МАЈА ГВОЗДЕН РЕГОДИЋ завршила је средњу и нижу музичку школу “Владо Милошевић” у Бањалуци, а паралелно похађа и завршава и бањалучку Гимназију. Академију умјетности у Бањој Луци у класи професора Владимира Цвијића завршава оцјеном десет 2006, а магистрирала у истој класи са 27 година. Прву годину магистарских студија финансирала јој је у цјелости Република Српска као једном од десет најбољих магистраната у држави. Као такмичар, освајала је бројне прве и специјалне награде на свим републичким и савезним такмичењима.

Радила је као професор клавира и корепетитор у средњим и нижим музичким школама у Бањој Луци, Градишци, Приједору и Добоју. Њени ученици су показивали резултате на домаћим и међународним такмичењима. Наступала је у Србији, Хрватској, Словенији, Италији и Русији. Један  је од представника Академије умјетности Бања Лука на концерту одржаном у Рагоњи, Италија. Од дражих великих пројеката јој је Басоманија, гдје је свирала на свим одржаним. До сада је у њеном репертоару цјелокупна стандардна литература свих одсјека заступљених у Бањој Луци.

Од 2009. ради на Академији умјетности као виши умјернички сарадник.

Радила је и као музички сарадник за „Глас Српске“ и БХ радио 1.

Активни је члан српског пјевачког друштва „Јединство“.

Share