Глас Српске – Уручена одликовања; Одликован и Радио Републике Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик уручио је данас у Бањалуци поводом 9. јануара – Дана Републике одликовања Републике Српске заслужним појединцима, организацијама и институцијама.

Предсједник Републике Српске Милорад додик уручио је одликовања - Фото: СРНА

Предсједник Републике Српске Милорад додик уручио је одликовањаФото: СРНА

Додик је истакао да се Република Српска од оснивања прије 25 година борила за своју снагу и постојање и да је формирана, са идејом о слободи коју је српски народ вијековима покушавао да досегне.

„Иако је упорно оспоравана, показана је воља народа који никада није одустао од идеје да Република Српска постоји, буде снажна, наша и јединствена. Република Српска је мјесто за живот свих људи, без обзира на вјеру и нацију“, рекао је Додик у обраћању на додјели одликовања.

Он је нагласио да је слобода српског народа везана за постојање државе.

Предсједник Српске уручио одликовања

Предсједник Српске уручио одликовања

„Када нисмо имали државу драматично смо страдали. Наша слобода никада није била уперена према укидању слободе другима, него је српски народ показао да слобода коју је за себе освајао била слобода и за друге народе на овим просторима“, истакао је Додик.

Према његовим ријечима, тежња Републике Српске јесте што блискији или државни оквир са Србијом.

„Оно што покушавамо овдје да урадимо јесте да Републику Српску оспособимо за њен самостални пут. Тешких је 25 година које смо оставили иза себе, али је у овом времену било и година успјеха“, рекао је Додик.

Директор Радија Републике Српске Драган Пајић изразио је задовољство што је овај радио одликован и истакао да је у посљедњих 25 година дао велики допринос развоју Српске и њеној афирмацији.

„Одликовање је велика част за све наше раднике. Вјерујем у оно што зборимо, јер је то истина и тако ће и остати“, рекао је Пајић.

Академик Предраг Пешко рекао је да је одликовање добио због рада Болнице у Невесињу и лијечење пацијената из Републике Српске.

„Одликовање јесте признање за досадашњи рад, али и обавеза да још више радим“, каже Пешко.

Предсједник Српске уручио одликовања

Предсједник Српске уручио одликовања

Додик, је Орденом заставе Републике Српске са сребрним вијенцем за рад и изванредне заслуге, као и за лични допринос развоју политичких, културних и духовних веза Грчке и Српске одликовао Александроса Фурлиса.

Орденом части за златним зрацима за допринос у унапређењу сарадње медицинских установа из Републике Српске и САД, као и подршке развоју и јачању здравственог система Републике Српске, Додик је одликовао доктора Бранка Бојовића и академика Предрага Пешка.

Додик је Орденом части са сребрним зрацима за допринос у афирмацији људских права, толеранције међу људима и народима, као и за допринос у унапређењу сарадње медицинских установа из Републике Српске са медицинским установама из САД и Србије одликовао доктора Ричарда Џејмса Редета и Жељка Копању, постхумно.

Орденом Његоша првог реда за посебан допринос у развоју духовне и хуманитарне сарадње између српског и америчког народа, као и за резултате и достигнућа од ширег значаја и размјера у афирмацији Републике Српске, Додик је одликовао Академију Свети Сава из Чикага, Православну школу Свети Сава из Милвокија и Радио Републике Српске.

Предсједник Српске је орденом Његоша другог реда за рад, резултате и допринос у развоју културне и хуманитарне сарадње између српског и америчког народа, као и за резултате и достигнућа од ширег значаја и размјера у афирмацији Републике Српске одликовао Себастијан прес САД и Културни центар Бански двор из Бањалуке.

Орденом Његоша трећег реда за предан деведесетогодишњи рад који је заснован на очувању народне традиције и културне баштине којом се доприноси општој афирмацији Републике Српске, Додик је одликовао КУД „Пелагић“ из Бањалуке.

Додик је Орденом крст милосрђа за признат дугогодишњи рад у здравству и велики допринос у развоју здравствених услуга, као и лијечењу пацијената из Републике Српске одликовао Миодрага Лазића и Младена Поповића.

Медаљом заслуга за народ одликовани су ЖКК „Млади Крајишник“ из Бањалуке, Тијана Бошковић, Драгана Станковић, Јадранка Тркуља, Младен Бојиновић, Александар Вуковић, протонамјесник Васо Поповић и Славен Кнежевић.

Share