„ГИТАР ФЕСТ БАЊА ЛУКА 2013“

У Концертној дворани и Вијећници Банског двора од 28. новембра 2013. године до 30. новембра 2013. године одржаће се „ГИТАР ФЕСТ БАЊА ЛУКА 2013“.

plakat-a21.aaaa

ПРОГРАМ:

28.11. (чет.) – Концертна дворана у 20,00 часова,
                       Концерт – Marek Pasieczny, (Пољска),
У сарадњи са Асоцијацијом гитариста,

29.11. (пет.) – Вијећница у 16,00 часова,
                       Семинар – Мате Матишић, (Хрватска),
У сарадњи са Асоцијацијом гитариста,

29.11. (пет.) – Концертна дворана у 20,00 часова,
                       Концерт – Бихаћки оркестар гитара, (БиХ),
У сарадњи са Асоцијацијом гитариста,

30.11. (суб.) – Вијећница у 16,00 часова,
                       Семинар Marek Pasieczny, (Пољска),
У сарадњи са Асоцијацијом гитариста,

30.11. (суб.) – Концертна дворана у 20,00 часова,
                       Концерт – Мате Матишић, (Хрватска),
У сарадњи са Асоцијацијом гитариста.

***

Marek Pasieczny

Награђивани гитариста и композитор Marek Pasieczni ( 1980) је један од најпопуларнијих савремених пољских композитора и гитариста млађе генерације. Завршио је магистарске студије на гитари са почастима, као и композицију. Прво је студирао на ‘Карол Липински Музичкој академији “у Вроцлаву код професора Пиотр Залески, а потом на Шкотској краљевској академији за музику и драму, Велика Британија.

Послије освајања неколико гитарских и композиторских такмичења у Пољској и Шкотској, Pasieczny-eva каријера је кренула узлазном путањом и устоличио се као успјешан извођач, композитор и педагог. Његова каријера га је водила по цијелом свијету, укључујући Европу (Пољска, Француска, Њемачка, Италија, Чешка, Грчка, Велика Британија, Холандија, Швајцарска) , Јужну Африку, Азију (Кина и Јапан) Аустралију и Нови Зеланд.

Као солиста, Pasieczny је наступао са оркестрима као што су: BBC Шкотске, и SBO RSNO Ауксо, “Вратиславиа Оркиестра Свиетокрзиска”, а снимао је И за ТВ Пољске, њемачки, пољски радио “Нирнберг” радио, и BBC Радио Шкотска.

Pasieczny је сарађивао, студирао и наступао са умјетницима као што су: Roland Diens, Karlo Domenikoni, Kazuhito Jamašita, Pepe Romero, Manuel Barrueco, Bavi, Roberto Aussel, Anielo Desiderio, Zoran Dukić, Eduardo Catemario, Badi Assad, Annette Kruisbrink, Marcin Dilla, Gabrijel Bianco, Duo Melis, Duo Katona, LAGK и многи други.

У 2004, Pasieczny залази у џез и имао је част да сарађује са свјетски познатим џез гитаристом Пат Метхенијем  и пољском џез пјевачицом Ана Мариа Јопек на албуму “Упојение”.

Pasieczny дјела изводе и наручују различити извођач и фестивалима широм свијета. Премијерно, његова дјела су се изводила у мјестима као што су: Carnegie Hall Њу Јорк / САД, Lutoslavski dvorani, Варшава / Пољска Roial Albert Hall, Vigmore Hall Лондон / Велика Британија, Kenterberi Sabornoj Kenterberi / UK; On cement Hall i on Lv Ting Hala Šangaj / Кина.

Од 2004, Пасиецзни своја дјела објављује у издавачким кућама: “PVM” (Пољска), “Euterpa” (Пољска), Lathkill Muzika (Велика Британија), Les Productions D’Oz (Канада)  и HomaDream Inc (Токио / Jaпан).

***

Мате Матишић трио
Мате Матишић – гитара
Шимун Матишић – вибрафон
Јурај Врандечић – контрабас

Мате Матишић

Драмски писац, сценариста, композитор и музичар Мате Матишић (Ричице крај Имотског, 1965.) дипломирао је на Правном факултету у Загребу, а запослен је као уредник у Драмском програму Хрватскога радија. Свира у џез саставима (“Hot club Загреб”), наступа на џез концертима и фестивалима.

У Шимуновим годинама клинци обично почну слушати панк, хип-хоп или хеви метал, а џез окрију тек у тридесетима, но са породичним залеђем какво је његово није му било тешко још као дјечаку завршити у џезу: не само што му је отац музичар већ је и мајка Марија завршила Музичку академију те је 15 година радила као музички терапеут у Психијатријској болници Врапче.

– Родитељи ме нису форсирали, сам сам почео свирати бубњеве, а како се кући стално слушала класика и џез, врло рано сам пожелио бити музичар. Уосталом, музиком се баве и моја браћа – десетогодишњи брат Тома свира виолину, а 22-годишња сестра Марта у Бечу студира соло пјевање и руски и њемачки.

– Не бих се могао одлучити између џеза и класике – наставља. – Волим стварно обоје и чак некад покушавам радити обраде класичних ствари у џез варијанти, као што сам обрадио Шопена.

Са својим триом, чији су чланови још његов отац и контрабасист Јурај Врандечић, Шимун је овога љета свирао у Ровињу, на Avantgarde Jazz фестивалу, испред New Gary Burton квартета.

***

Бихаћки оркестар гитара

Оркестар гитара Умјетничке школе Бихаћ основан је 2001 године. У оркестру свирају ученици основне и средње музичке школе. Оркестар је учествовао на много такмичења, како у БИХ тако и на интернационалним такмичењима.  Поред много првих награда, оркестар је освојио Специјалну награду на Федералном такмичењу музичких школа Зеница 2003 године, као и прво мјесто на Омиш Гитар Фесту 2010 године. У свом репертоару оркестар изводи дјела како оркестарске музике за гитару, тако и дјела симфонијске музике обрађење за гитарски оркестар. Оснивач и диригент оркестра је Медина Арнаутовић, проф. велики заљубљеник камерног гитарског музицирања. Ту љубав већ дуго преноси на ученике, који и послије завршеног школовања остају чланови оркестра. Тако у оркестру свирају ученици, наставници, професори, доктори……Специфичност оркестра чини велик број чланова који се увијек креће од 25-35.

Карактеристика свирања овог оркестра и оно по чему смо препознатљиви јесте импресивна интерпретација, занимљив програм те специфична гитарска боја и интензитет тона.

Share