George Gershwin

George_Gershwin_1937George Gershwin (Brooklyn, 26. септембар 1898. Beverly Hills, 11. Јул 1937.), амерички композитор.

Сигурно је најпознатији амерички композитор.Постао је славан и богат већ у раној младости, компоновајући забавну и плесну музику.На клавиру је прво научио свирати популарнемелодије, а тек је касније упознао складбе Bacha, Lizsta, Debussyja и других композиторa. 

Са 15 година свирао је популарне пјесме у трговини нота, а убрзо их је и сам почео компоновати.Први велики успјех била је пјесма Swanee, коју је пјевао у своје вријеме јако популарни Al Jolson (главни јунак првог звучног филма).Двадесетих и тридесетих година заједно с братом Irom, који је писао стихове,компоновао је бројне бродвејске мјузикле попут Lady, begood, Funnyface, Of Thee и  Sing. Многе пјесме из његових мјузикла постале су евергрин-мелодије.Свјетску славу постигао је Рапсодијом у плавом (1924.), композицијом за клавир и оркестар. Ова је композиција најпознатији примјер симфонијског џеза,у којем су спојени џез и класична музика. Кроз његово стваралаштво америчка музика добила је властити стил, различит од еуропског. 

Такође је аутор прве америчке опере Porgy i Bess. Многи су се двоумили око тога да ли је Гершвин популарни, класични или џез композитор. Неки сучак и оспоравали његово сврставање у велике композиторе. Аргументиза:зачетник симфонијског џеза, утицао је на многе музичаре, издржао тест времена јер су неке композиције дио савременог концертног репертоара. Против:није музички образован, није темељно познавао музичку теорију и технику компоновања и оркестрације што је цијели живот покушавао надокнадити, велики дио опуса припада популарној музици.

/span

Share