Гала концерт Бањалучке филхармоније

У Концертној дворани Банског двора дана 13.12.2011.године у 20,00 часова одржаће се Гала концерт Бањалучке филхармоније.       ПРОГРАМ:

  1. Камиј Сен-Санс (Camille Saint-Saens) : „Dance Macabre“ Симфонијска поема Соло: Сергеј Шаповалов/Украјина – концертмајстор
  1. Макс Брух ( Max Bruch ) : Виолински концерт бр. 1. оп. 26. у  ге-молу. Солиста: Мегуми Тешима/Јапан – виолина
  1. Франц Шуберт ( Frantz Scubert ) : Симфонија бр. 8 – „Недовршена“

                Диригент: Ванеса Кременовић/Република Српска

Биографија:

МЕГУМИ ТЕШИМА

 Рођена је 14. маја 1963 у Саитами/Јапан.Са двије године је почела да свира виолину. У априлу 1970. године, имала је свој деби у Токију са А-дур концертом В. А. Моцарта. Исте године постаје ученица најпознатије школе „Тохо Гакуен“ у Токију. Њен учитељ је био професор Аији Хибино, први концертмајстор Токијског РТВ оркестра. Од 1976. до 1986. године, учила је код професора Схизуко Исхии ( Поред Сеиђи Озаве, најпознатија музичка личност из Јапана у Европи ). Од 1982. до 1985. године, професор камерне музике био јој је Коехиро Харада, у то вријеме први виолиниста Токијског гудачког квартета. У августу 1984. године, свирала је на фестивали у Салцбургу ( Аустрија ), и учествовала на љетњем мајсторском курсу у класи професора Шандора Вегха. Дипломирала је на музичкој академији „Тохо Гакуен“ у Токију 1986. године.

Исте године је позвана на љетњу академију у Тангелвуду-Бостон ( САД ). Камерну музику је полагала код Леона Флечера и Луиса Краснера, а оркестар код Л. Бернштајна, Сеиђија Озаве и Генадија Рождественског.

1986. године, слиједе даље студије на музичкој академији у Детмолду ( Њемачка ), у класи професора Ернеста Мајера Ширнинга и Тибора Варге.Између 1986. и 1988. године, свирала је на бројним концертима у камерним саставима са професором Тибором Варгом и као солиста са његовим камерним оркестром у Њемачкој, Холандији и Швајцарској. У фебруару 1989. године, дипломирала је са највишом оцјеном, а у јануару 1992. године је магистрирала, такође са највишом оцјеном.

Између 1990. и 1992. године, била је члан камерног орокестра“Deutsche BachSolisten”.У септембру 1992. године постаје доцент на љетњој академији у Хицакеру ( Њемачка ).

Од 1990. до 2000. године је свирала на бојним концертима у дуо-саставу са челистом Имре Калманом.До 2002. године, снимала је за RTV/Stuttgart, WDR/Koln, NHK/Okinava, DUNA TV/Budapest, РТВ Београд, РТВ Нови Сад, и снимила је ЦД са Јасминком Станчул и ДВД са дјелима Ј. С. Баха и Б. Бартока.

Усавршавала се код Франка Ђулија ( САД ) и код Валерија Климова ( Русија )

Ово је њен први концертни наступ у Републици Српској.

Share