Фотографије 26.04.2017. године

У Концертној дворани Банског двора у 20,00 часова одржао се концерт – Дјечији хор СПД „Јединство“.

slika1-web slika2-web slika3-web slika4-web

Програм

Христос воскресе – Васкршњи тропар
Хор – В. Миланковић
Богородице дјево – руски напјев
Херувимска пјесма – П. Динев
Јако да царја – П. Динев
Агни Парфене – Н. Эгинский
Ситан камен – Ђурђевданска пјесма
Што ми је мило – Македонска народна пјесма
Мајка Мару преко мора звала – Ст. Ст. Мокрањац
Lollipop – Beverly Ross and Julius Dixon
Калинка – Иван Петрович Ларинов
Скерцо – Ј. Чичков
The Pink Panter – Henry Mancini
Ала ј’ леп овај свет – Д. М. Обрадовић

Клавир: Милица Аљетић
Флаута: Кристина Касагић
Аранжман за оркестар: Златан Мирић
Диригент : Јасна Антонић


БИОГРАФИЈА ХОРА

Дјечји хор СПД „Јединство“ Бања Лука основан је 1995. године и веома брзо се изборио за своје мјесто на музичкој сцени Бањалуке и Републике Српске. Хор окупља око четрдесет дјеце школског узраста ширећи и развијајући традицију хорског пјевања. Несумњиво даје велики допринос у развојумузичке културе у граду и регији.

У досадашњем раду хор је више пута био у прилици да се својим наступима у најбољем свјетлу представи бројној публици у граду и шире. Од 2000. године диригент хора је Јасна Антонић.

Учесник је више културних манифестација у Бањој Луци и Републици Српској, међу којима се издваја фестивал „Хорски сусрети“ чији је организатор СПД „Јединство“, те учешће на концертима и другим културним манифестацијама у Бања Луци и шире. Поред наступа у свом граду хор је имао и запажене концерте у Сомбору 2010. године, у Лесковцу на фестивалу „Ледамус“ 2012. године, у „Андрићграду“ 2014. године – поводом обиљежавања стогодишњице избијања Првог свјетског рата.

Носилац је више златних плакета и медаља на такмичењима:

  • „Фестивал дечјих хорова Србије“, златна медаља (2003), специјална награда (2012) – Шабац,
  • „Мајске музичке свечаности“, златне медаље (2005, 2007), специјална награда (2011) – Бијељина,
  • Фестивал хорова деце и младих „ФЕДЕХО“, двије златне медаље у двије категорије (2016) – Београд.

Под покровитељством Министарства просвјете и културе Републике Српске хор је снимио „CD“ на којем се налази дјечја химна Републике Српске „Сви смо ми Република Српска“. На репертоару хора се налазе дјела духовне и свјетовне музике, домаћих и страних композитора, као и литургија„Светог Јована Златоустог“, композитора Стевана С. Мокрањца, која се редовно изводи на богослужењима у Храму Свете Тројице у Бањој Луци, и на својеврсан начин причињава радост и дјеци и диригенту.


БИОГРАФИЈА ДИРИГЕНТА

Јасна Антонић рођена је у Бањој Луци 1963. године. Ради као наставник музичке културе у Основној школи „Борисав Станковић“. Са хором ове школе освојила је више награда на Републичким такмичењима основних школа, од којих издвајамо двије сребрне медаље (1996, 1997), три златне медаље (1998, 1999, 2000), а 2003. и специјалну награду жирија са освојеним максималним бројем поена. На приједлог Републичког педагошког завода, 2001. и 2014. године била је члан радног тима за усавршавање и модернизацију наставних планова за основну школу.  Била је члан Мјешовитог хора СПД „Јединство“ (1993-2015) са којим је освојила бројне награде. Учествовала је на многобројним концертима фестивалског и такмичарског карактера у Републици Српској, Србији, Италији, Грчкој, Словачкој, Швајцарској, Кипру, Малти, Мађарској, Аустрији, Русији, као и на хорским олимпијадама у Аустрији и Њемачкој. У својој диригентској каријери освојила је дванаест златних и двије сребрне медаље са школским и  дјечјим хором „Јединство“.

Share