Додјела књижевне награде „Станко Ракита“

У Вијећници Банског двора 14. октобра 2016. године (петак) у 12,00 часова одржаће се додјела књижевне награде „Станко Ракита“,
Учествују: Михајло Орловић, Жељко Ђурђевић, Петар Ђаковић, Александра Чворовић, Миленко Стојичић, Боро Капетановић и Олгица Цице,
У сарадњи са Удружењем књижевника Републике Српске, Подружница Бања Лука.

plakat-copy-njeb

Жири у саставу; Михајло Орловић, предсједниk, и чланови, Петар Ђаковић и Жељко Ђурђевић, књижевници, на састанку одржаном 03. 10. 2016. године jедногласно су  донијели су одлуку да се награда „Станко Ракита“ за  2016. годину  додијели пјесницима Олгици Цице за књигу „Бакине приче“ и Бори Капетановићу за књигу „Једна чичка и два чичка“.

Награђене књиге Боре Капетановића „Једна чичка и два чичка“ и Олгице Цице „Бакине приче“ су право освјежење упољу дјечје литературе у Републици Српској.

Борина књига „Једна чичика и два чичка“ има занимљив наслов. Пјесме су врцкаве и духовите на Борин начин. Овај пјесник у овој књизи је нов поп пјесничком коршћењу језика. Он је страсник пуне вербалне сонорности и савршено поодударних рима. Пјесме му се претварају у звучну разгледницу, без сјенке неизрецивог и без неких прелива. Уз све то, магија сликова је неодољива. Има у њима големе радости, сјете, духовитих врцкавих гегова. Боро Капетановић ( рођен у Санском Мосту) је аутор 30 књига поезије. Од књига намјењених дјеци издвајамо „Нису ласте будаласте“ и наравно ову „Једна чичка и два чичка“.

Олгица Цице (рођена у Приједору 1952. године) објавила је више романа међу којим: „Мирис човјека“, „Низводно од бајке“, „Боје и барут“ романисрана биографија наше познате сликарке Надежде Петровић. Од књига написаних за дјецу издвајамо: „Представљам се, ја сам краљ“ пооезија и роман: „Земља Игорова.“

„Бакине приче“ је стилски је добро написана књига и она потврђује озбиљност аутора. Књига је занимљива по приступу и оргиналности савремених бајки које се ослоњајуна на оне старе.

Број књига приспјелих на конкурс радује, јер оне говоре о све већем интересовању наших пјесника за писање намјењено дјеци.

Поред награђених аутора, наступиће и ученици неколико основних школа из Бањалуке са својим пригодним програмом.

Share