Додјела књижевне награде „Европски атлас лирике“

У Вијећници Банског двора 11. новембра 2015. године (сриједа) у 19,00 часова биће додјељена књижевна награда „Европски атлас лирике“.
Учествују: добитник награде Шон О Брајен, Фиона Самсон (Лондон),
Тања Крагујевић, Здравко Кецман, Јовица Аћин, Миленко Стојичић,
представници Министарства просвјете и културе Републике Српске а у
у сарадњи са Удружењем књижевника Републике Српске, Подружница Бањалука.

plakat-1

 ***

Шон О’Брајен (Sean O, Brien) рођен 1952. године у Лондону а одрастао у Халеу.. Најнаграђиванији британски пјесник; прозни и драмски писац, критичар, водитељ на радију и телевизији, антологичар и књижевни уредник. Он живи у Њукаслу на Тајни, на сјеверу Енглеске. Професор је на Универзитету Њукасл и сарадник Краљевског књижевног друштва. Његове прве збирке пјесама, укупно шест, добиле су награде у Британији,  а последња од њих, збирка Потопљена књига (2007.), била је прва која је истовремено добила награде Форвард (Forward) и Т С Елиот (T S Eliot).

Он се, такође, бави превођењем. Његов превод Дантеовог Пакла објављен је  2006. године. Двојезична антологија поезије Трећа обала истовремено је  изашла у Бристолу, Британија, и у Шангају, Кина, 2013. године. У њој су обухваћени преводи настали те исте године, у сарадњи са осталим пјесницима на једном, заиста оригиналном, семинару у Кини. Његов превод пјесама португалског пјесника Корсина Фортеса из Кејп Вердеа објављена је у САД 2015. године.

О’Брајен је објавио своје Изабране песме 2012. годинеАнтологија пјесама посвећених жељезници, Пјесме жељезнице, коју је саставио заједно са Доном Патерсоном, изашла је из штампе 2013. године.  Збирка О’Брајенових нових изабраних пјесама истовремено је објављена на кинеском и енглеском језику у Бејџингу 2014. године.

Његова осма и најновија збирка пјесама, Дивне библиотекарке (2015), била је у избору Британског друштва љубитеља поетске књиге, а ушла је и у ужи избор за  награду Т С Елиот.

Share