Додјела Годишње награде за најбољу књигу у 2014. години

У Вијећници Банског двора 26. јануара 2015. године (понедељак) у 19,00 часова биће додјељена Годишња награда за најбољу књигу.

books21-640x480-620x350ww

На основу одлуке жирија Годишње награде за најбољу књигу у 2014. години, је додијељена  Миљку Шиндићу за књигу „Критика критике“, у издању Завичајног друштва „Змијање“, Бања Лука 2014. Жири у саставу Петар Ђаковић, Станоје Плавшић и Александра Чворовић (предсједник) је  донио одлуку једногласно.  У ужи избор уврштене су и  књиге: Ранко Павловић, „Зрно“,  и Радмило Радовановић „Писма Афродити“.
Књига „Критика критике“ је  импозантна по обиму, садржају и дубини  знања. Дјело се бави критичкоисторјским и критичкотеорјским темама и дубљим анализама већ постојећих текстова о стваралаштву наших простора; поред тога бави се критиком поезије, драматуршком критиком, антологичарима и антологијама, анализира ставове критичара о Андрићевој неимарској метафори и друго… Проф.др Миљко Шиндић, енциклопедијског знања, предано је освијетлио најтамније кутке књижевних дјела, указао на позитивне стране и пропусте у тумачењима  и тиме читаоцима пренио непатворену страст,  двостуком пеиспитивању књижевних дубина. Дакле један је од ријетких трудбеника који се баве не само критиком књижевног стваралаштва, већ и критиком саме критике, одлазећи  даље у настојању да се књижевности веродостојно и адекватно приступа.
Награда ће бити свечано уручена  26. 01. 2015. у 19,00 часова у КЦ Бански двор поводом свечаности о Савиндану.
Награду додјељују Град Бања Лука и Удружење књижевника Српске, Подружница Бања Лука.

Покровитељ награде је Град Бања Лука

Share